Στήριξη από Ν.Δ. στις προσπάθειες Αναστασιάδη

Στήριξη από Ν.Δ. στις προσπάθειες Αναστασιάδη

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αποκρυπτογραφήσει το σύνθετο περιβάλλον που διαμορφώνουν για την Ευρώπη και την Ελλάδα οι εκλογές στην Αυστρία –όπου, πάντως, η αντισυστημική ψήφος κατέγραψε ποσοστό 47%–, το ιταλικό δημόψηφισμα, καθώς και οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς με την πλειοδοσία εθνικισμού στην οποία επιδίδεται η Αγκυρα στο ανώτατο επίπεδο, επιχειρεί η Πειραιώς. Οι σχετικοί προβληματισμοί εκφράστηκαν και στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην οικία του Γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα.

Το 50λεπτο τετ α τετ ήταν ένα tour d’horizon της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής. Αφορούσε τόσο τo Eurogroup της Δευτέρας και την πορεία του προγράμματος όσο και τα διπλωματικά μέτωπα, όπου Ευρώπη και Ελλάδα είναι κατ’ ανάγκη αλληλοεξαρτώμενες, όπως το προσφυγικό, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Για τον κ. Μητσοτάκη ήταν ακόμη μία ευκαιρία να ενισχύσει το πρωθυπουργικό του προφίλ, ξαναπιάνοντας το νήμα των επαφών με το σύνολο του γερμανικού πολιτικού φάσματος –ο κ. Σταϊνμάγερ είναι Σοσιαλδημοκράτης και οσονούπω ο επόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας– ενόψει και της προγραμματιζόμενης επίσκεψής του στο Βερολίνο. Αυτή, πάντως, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ πολύ νωρίτερα, στη σύνοδο του ΕΛΚ στα μέσα Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει την Αγκελα Μέρκελ και άλλους παράγοντες της ευρωπαϊκής συντηρητικής οικογένειας.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στον Γερμανό συνομιλητή του –ο οποίος είχε συνάντηση και με την Ντόρα Μπακογιάννη το βράδυ της Κυριακής– την ανησυχία του για τον «αναθεωρητισμό» που εκφράζεται σε ανώτατο επίπεδο από την Αγκυρα, γεγονός που, όπως είπε, «εγείρει ερωτήματα ως προς τις αληθινές προθέσεις της Τουρκίας και πλήττει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα». Ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτησή του για το Κυπριακό: ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε τη στήριξή του στις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση της εντατικοποίησης των συνομιλιών, εκφράζοντας, πάντως, τον προβληματισμό του για δηλώσεις που «προσθέτουν ένταση σε μια εποχή που απαιτείται ψυχραιμία και σωφροσύνη». Η ξεκάθαρη στήριξη στις προσπάθειες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως διαφοροποίηση απ’ όσα υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς στην πρόσφατη παρέμβασή του. Ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε μεν υπέρ της λύσης, στήριξε, όμως, ξεκάθαρα τον Νίκο Κοτζιά και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να δημιουργήσουμε μόνοι μας χειρότερο πρόβλημα». Για την παρέμβαση Σαμαρά, πάντως, στην Πειραιώς σχολίαζαν μόνο το σκέλος που αφορά τη στήριξη του κ. Μητσοτάκη και του αιτήματός του για εκλογές. Tο επανέλαβε εμμέσως και ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη χθεσινή του παρέμβαση σε ημερίδα για τον εθελοντισμό, όπου υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα η χώρα να αλλάξει σελίδα με μια κυβέρνηση που θα μιλάει με όρους αλήθειας.

Νωρίτερα, στον «πρωινό καφέ» στο Μοσχάτο έγινε εκτενής συζήτηση για τις εκλογές στην Αυστρία και το ιταλικό δημοψήφισμα. Για τις μεν πρώτες, εκφράστηκε ικανοποίηση για την επικράτηση των Πρασίνων, ωστόσο, σύμφωνα με τη Ν.Δ., δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η διάσταση της αντισυστημικής ψήφου στην Ακροδεξιά, που έλαβε μεγάλα ποσοστά. Προβληματισμός εκφράστηκε και για το δημοψήφισμα στην Ιταλία, παρότι η Πειραιώς στέκεται μάλλον ψύχραιμη απέναντι στο αποτέλεσμα, αναγνωρίζοντας και τις εθνικές ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης ψήφου.

Σε ετοιμότητα

Σε κάθε περίπτωση, η Πειραιώς παραμένει σε εκλογική ετοιμότητα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνεχίζει τις περιοδίες του σε λαϊκές συνοικίες με σημερινό σταθμό τη Μεταμόρφωση, όπου θα δώσει και φιλοεπιχειρηματικό στίγμα με τις συναντήσεις του με επιχειρηματίες της περιοχής. Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Ν.Δ. και για τη μάχη του προϋπολογισμού στη Βουλή, την οποία επιδιώκει να μετατρέψει σε εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση για την οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή