Στο Καστελλόριζο με βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χ.Α.

Στο Καστελλόριζο με βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χ.Α.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μόλις εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χ.Α. από τους συνολικά 55 της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής μετέβη τελικά, χθες το πρωί, στο Καστελλόριζο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος. Στην αποστολή δεν συμμετείχαν οι υπόλοιποι 46 βουλευτές από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, KKE, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων παρά μόνον οι Ελένη Αυλωνίτου, Ι. Δέδες, Νίνα Κασιμάτη, Γ. Ντζιμάνης, Δ. Ρίζος από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Η. Κασιδιάρης, Χρ. Παππάς και Ι. Αϊβατίδης από τη Χ.Α. και ο Κ. Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ, γεγονός που απέτρεψε επί της ουσίας τη συνεδρίαση της Επιτροπής, όπως την είχε αρχικά εξαγγείλει ο κ. Καμμένος. Από το Καστελλόριζο, ο υπ. Εθνικής Αμυνας μίλησε για «μήνυμα ομοψυχίας του ελληνικού λαού που ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο το υψηλό ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων» και περιέγραψε τη μετάβαση του ιδίου και των βουλευτών στο νησί ως ευκαιρία για ευχές στους αξιωματικούς και στους στρατιώτες.

Παρά το γεγονός ότι χθες βρέθηκε ήδη από τις οκτώ το πρωί στον αέρα ελικόπτερο που μετέφερε την αποστολή από την Αθήνα προς το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε μπαράζ παραβιάσεων και παραβάσεων και σε δύο περιπτώσεις, στις 07.32 και 07.51 το πρωί ενεπλάκησαν με ελληνικά F-16 μεταξύ Λέσβου και Χίου. Λίγο μετά τις 13.30, τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Καστελλίου Κρήτης.

Παρά τις εμπλοκές και το μπαράζ NAVTEX και ΝΟΤΑΜ των τελευταίων ημερών, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι τηρούν πολύ χαμηλούς τόνους. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές ανέφεραν χθες ότι η έκδοση οδηγιών δεν είναι νέα τακτική και πρόσθεταν πως παρά τις δεσμεύσεις περιοχών, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό δεν έχει κάνει χρήση των πεδίων βολής, παρά μόνο κάποιες διελεύσεις, κάτι το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εξακολουθούν να πραγματοποιούν το πρόγραμμα εκπαίδευσής τους με τρόπο ο οποίος διαφέρει ελάχιστα από την προ κρίσης περίοδο.

Εν τω μεταξύ, χθες, ξεκίνησε η κοινή διακρατική αεροπορική άσκηση Ελλάδας-Ισραήλ «Viper Valley 2016», η οποία θα διαρκέσει ώς τις 14 Δεκεμβρίου, με έδρα τη βάση Ramat David στα βόρεια της μεσογειακής χώρας. Την ελληνική αποστολή αποτελούν 42 άτομα –ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό– με πέντε αεροσκάφη F-16 Block 50 από τις Μοίρες 341 και 347 της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο. Στο πλαίσιο των ασκήσεων θα πραγματοποιούνται ημερήσιες και νυχτερινές πτήσεις με στόχο την επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή