Ψυχραιμία αγορών, ανησυχία για τράπεζες

Ψυχραιμία αγορών, ανησυχία για τράπεζες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψύχραιμη ήταν η πρώτη αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών στο ιταλικό δημοψήφισμα, ενδεχομένως επειδή πολλοί επενδυτές είχαν αντιληφθεί πως θα ήταν δύσκολο να το κερδίσει ο κ. Ρέντσι. Πλέον η προσοχή στρέφεται στις ευάλωτες ιταλικές τράπεζες και πρωτίστως στην Monte dei Paschi di Siena, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας. Η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα θέτει εν αμφιβόλω το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Monte dei Paschi. Ενδεχόμενη κατάρρευσή του θα ανοίξει τον δρόμο για κρατική διάσωση της τράπεζας και το «κούρεμα» των πιστωτών της με αρνητικές πολιτικές συνέπειες.

Σύμφωνα με το Reuters, οι τραπεζίτες που έχουν αναλάβει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Monte dei Paschi με 5 δισ. ευρώ θα αποφασίσουν αν είναι εφικτή η υλοποίησή του το αργότερο μέχρι την Παρασκευή. «Αναβάλαμε προς το παρόν την απόφαση για 3-4 ημέρες ώστε να κατανοήσουμε τις πολιτικές εξελίξεις», ανέφερε πηγή στο Reuters. H μετοχή της τράπεζας έκλεισε χθες με πτώση 4,2% και η κεφαλαιοποίησή της έχει υποχωρήσει στα μόλις 545 εκατ. ευρώ. Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας θα συνεδριάσει σήμερα. Οι τραπεζίτες της Mediobanca και της JPMorgan, συμβούλων της Monte dei Paschi, σε συνεργασία με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, προσπαθούν να πείσουν το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ να επενδύσει 1 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi. Αν το επιτύχουν, ελπίζουν ότι ακολουθήσουν ακόμη 10 με 20 επενδυτές, οι οποίοι θα προσφέρουν γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ έκαστος για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Δεν θα είναι εύκολο, επειδή η τράπεζα έχει πολύ χαμηλή κεφαλαιοποίηση, βαρύνεται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 46 δισ. ευρώ, ενώ έχει «κάψει» κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ που είχε λάβει τα τελευταία χρόνια.

«Νομίζω πως τα νούμερα δεν βγαίνουν για τη Monte dei Paschi σε καμία περίπτωση. Νομίζω πως το “Οχι” στο δημοψήφισμα θα αποτελέσει την τέλεια δικαιολογία (ώστε οι επενδυτές) να φύγουν», λέει, ανώνυμα, στο Reuters επικεφαλής επενδύσεων μεγάλου ευρωπαϊκού επενδυτικού ταμείου. Πιθανή αποτυχία ανακεφαλαιοποίησης της Monte dei Paschi θα θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης επτά ακόμη μικρομεσαίων ιταλικών τραπεζών, αλλά και της UniCredit (έκλεισε χθες -3,36%), της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας βάσει περιουσιακών στοιχείων. Η Ιταλία ίσως χρειαστεί να διασώσει ορισμένες από τις τράπεζες της, προειδοποίησε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας Εβαλντ Νοβότνι, προσθέτοντας ότι είναι διαχειρίσιμα τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών. Η κ. Εκλε Κένιγκ, επικεφαλής του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης (SRB) της ΕΚΤ, δήλωσε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως, σε περίπτωση διάσωσης τράπεζας με κρατικά χρήματα, θα πρέπει να εφαρμοστούν ο κανόνες περί bail in («κουρέματος»). Αναλυτές της Citigroup και της Goldman Sachs θεωρούν αναπόφευκτη την κρατική διάσωση κάποιων ιταλικών τραπεζών και το «κούρεμα» πολλών πιστωτών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή