Απειλή νέας μείωσης στις κύριες συντάξεις

Απειλή νέας μείωσης στις κύριες συντάξεις

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μειώσεις που μεσοσταθμικά αγγίζουν το 20%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 35% οδηγούν τις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς». Απαιτήσεις που παραμένουν στο τραπέζι, παρότι ο ένας μετά τον άλλον οι Ελληνες αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως «το ασφαλιστικό έχει κλείσει, δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές στις συντάξεις». Χθες, ήταν η σειρά του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου να δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ πως το ασφαλιστικό έχει κλείσει με τη συμφωνία που υπήρξε κατά την πρώτη αξιολόγηση και δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις. Παραδέχθηκε, βέβαια, ότι υπάρχουν πιέσεις για ανατροπή των «προσωπικών διαφορών», από το 2019 και μετά, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν κάθε λίγο και λιγάκι κάποιοι από τους δανειστές να ανοίγουν θέματα που έχουν κλείσει. Η παραδοχή του κ. Πετρόπουλου ήρθε να συμπληρώσει αυτές υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε την ψήφιση ούτε τον προσδιορισμό μέτρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για το 2019, όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η περικοπή των συντάξεων.

Οπως επισημαίνουν στην «Κ» γνώστες του ασφαλιστικού, η απαίτηση του Ταμείου δεν είναι τυχαία, καθώς εάν κοπούν στο σύνολό τους οι «προσωπικές διαφορές» που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων σύμφωνα με τον νέο τρόπο και τα μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το σύστημα θα εξοικονομούσε περίπου 3,5 με 3,9 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί, δε, ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο, το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία υποστήριζε ότι η μεταρρύθμιση «Κατρούγκαλου» δεν είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα του ασφαλιστικού και έβαζε στο κάδρο για την επόμενη μεταρρύθμιση τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και δη τις προσωπικές διαφορές. Η πρόσφατη μεταρρύθμιση σύμφωνα με το Ταμείο δεν έχει την έκταση που χρειάζεται, επειδή το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται στο μη βιώσιμο επίπεδο του περίπου 10% του ΑΕΠ (σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2,5% στη Ζώνη του Ευρώ). Μάλιστα, επικαλείται λόγους ισότητας των γενεών, το επιχείρημα που χρησιμοποιεί και η ελληνική πλευρά για να στηρίξει τη μεταρρύθμιση, για να καταλήξει όμως στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα: ότι η μεταρρύθμιση θα καταστεί μη βιώσιμη. Το Ταμείο αντιδρούσε στην ύπαρξη των «προσωπικών διαφορών» και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την α΄ αξιολόγηση. Η διαφοροποίησή του δε, ήταν όχι μόνο με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με τους άλλους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς που εκπροσωπούνται στο κουαρτέτο των δανειστών, και γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε, η θέση του ΔΝΤ τελικά δεν πέρασε.

Οι πιέσεις των εκπροσώπων του ΔΝΤ ενδέχεται να γίνουν εντονότερες εντός του νέου έτους, καθώς παρά τις ψηφισμένες αλλαγές και περικοπές, οι δαπάνες για συντάξεις (κύριες και επικουρικές) παραμένουν σε δραματικά υψηλά επίπεδα, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας θα αγγίξουν στο τέλος του τρέχοντος έτους το 18,3% του ΑΕΠ και θα διατηρηθούν στο υψηλό 17,92% του ΑΕΠ και το 2017, έτος καθολικής εφαρμογής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε χθες και στη λειτουργία του ΕΦΚΑ, εκτιμώντας ότι θα λειτουργήσει στην ώρα του. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη έχουν καταρτιστεί διατάξεις που αφορούν τεχνικές λεπτομέρειες για τη διάρθρωση των υπηρεσιών του νέου υπερταμείου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η διατήρηση των διευθύνσεων διαχείρισης οικονομικών, ανθρώπινου δυναμικού καθώς και όλων των περιφερειακών υπηρεσιών των εντασσόμενων φορέων, τουλάχιστον έως την κατάρτιση του νέου Οργανισμού, που φαίνεται πως θα καθυστερήσει. Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε, επίσης, πως σύντομα θα εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι που εκκρεμούν και αναγνώρισε πως υπάρχουν τεχνικές δυσχέρειες για τις εγκυκλίους που αφορούν τα μπλοκάκια. Θέμα για το οποίο ασφαλισμένοι, εργοδότες αλλά και λογιστές βρίσκονται κυριολεκτικά υπ’ ατμόν, καθώς λίγες ημέρες πριν από την έλευση του νέου έτους και κανείς δεν γνωρίζει τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, τον τρόπο είσπραξής τους αλλά και το συνολικό κόστος για την επιχείρηση και τον ασφαλισμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή