Επικίνδυνος για την οικονομία ο Τραμπ

Επικίνδυνος για την οικονομία ο Τραμπ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία» είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Oxford Economics. Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπολύει απειλές προς όσες επιχειρήσεις μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό ότι θα υποστούν τις «συνέπειες».

Στη σχετική ερώτηση της Oxford Economics, περισσότεροι από τους μισούς εξέφρασαν την εκτίμηση ότι τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες ραγδαίας επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Παραδόξως, όμως, το 38% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανόν να δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, αν προχωρήσει στην αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική που έχει υποσχεθεί. Πρόκειται για τις προτάσεις του για εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων σε έργα υποδομής, οδικά δίκτυα, γέφυρες και αεροδρόμια που θα κοστίσουν από 500 δισ. δολ. έως ένα τρισ. δολ. σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας. Σχολιάζοντας, έτσι, τα φαινομενικά αντιφατικά πορίσματα της έρευνας, υψηλόβαθμα στελέχη της Oxford Economics επισήμαναν «τον ασυνήθιστα υψηλό βαθμό πολιτικής αβεβαιότητας» και χαρακτήρισαν «σημαντικότερη πηγή ανατροπών για την παγκόσμια οικονομία, είτε θετικών είτε αρνητικών ανατροπών» την πολιτική που θα εφαρμοστεί στις ΗΠΑ. Ρεπορτάζ της Washington Post μιλά για πρωτοφανή παρέμβαση του Λευκού Οίκου στον επιχειρηματικό κόσμο αναφορικά με τις νέες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή φόρου στην εισαγωγή προϊόντων αμερικανικών επιχειρήσεων που έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό. Ο νέος πρόεδρος προέβη στις απειλές, ενώ ανακοίνωνε θριαμβευτικά την απόφαση της βιομηχανίας Carrier να μη μεταφέρει τελικά την παραγωγή της στο Μεξικό και να διατηρήσει 1.100 θέσεις εργασίας στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί συμφωνία της με την πολιτεία που της προσφέρει φοροαπαλλαγές ύψους 7 εκατ. δολαρίων ώστε να προχωρήσει σε επένδυση ύψους 16 εκατ. δολαρίων στην περιοχή. Επιχαίροντας, έτσι, μέσα από τις εγκαταστάσεις της Carrier, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος προέβλεψε πως πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις θα αποφασίσουν να παραμείνουν στις ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνησή του θα μειώσει τους εταιρικούς φόρους.

Η συμφωνία προσείλκυσε, πάντως, τα βέλη πολλών συντηρητικών που τη χαρακτήρισαν στρέβλωση της ελεύθερης αγοράς. Σε ό,τι αφορά τον Μαρκ Ζαντ, οικονομολόγο της Moody’s, που είχε προβλέψει πως ο Τραμπ θα είναι η καταστροφή της οικονομίας και πως η εκλογή του θα οδηγήσει στην απώλεια 3,5 εκατ. θέσεων εργασίας, ανασκευάζει τώρα τις δηλώσεις, τονίζοντας πως «κληρονομεί μια οικονομία τόσο ισχυρή, με σχεδόν πλήρη απασχόληση και προοπτική μεγάλων αυξήσεων στους μισθούς μέσα στο έτος, ώστε η εκλογή του δεν θα έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις».

Πιθανή σύγκρουση με τη Fed

Προοπτική μετωπικής σύγκρουσης ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και στη Federal Reserve διαβλέπει το Business Insider, αν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος υλοποιήσει τα έργα υποδομής που έχει εξαγγείλει και προκαλέσει εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Στην περίπτωση αυτή, η Fed, που έχει διατηρήσει τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα από την αρχή της παγκόσμιας κρίσης και τα αύξησε οριακά μόλις πριν από ένα χρόνο, θα σπεύσει να προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις του κόστους δανεισμού. Οπως επισημαίνει το Business Insider, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως τότε «είναι πολύ πιθανόν να θεωρήσει ο Τραμπ ότι η Τράπεζα επιχειρεί να υπονομεύσει το σχέδιό του, καθώς την αντιμετωπίζει με εχθρότητα». Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη Fed ότι διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια για πολιτικούς λόγους, επειδή θέλει να φέρει τον επόμενο πρόεδρο αντιμέτωπο με ύφεση. Η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, έχει απαντήσει πως στις συνεδριάσεις της Τράπεζας δεν γίνονται πολιτικές συζητήσεις. Ωστόσο, η Fed είναι ευάλωτη σε επιθέσεις εξαιτίας της άκρως μη συμβατικής πολιτικής που υιοθέτησε στη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή