Αθώος ο Ανδρέας Γεωργίου για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος

Αθώος ο Ανδρέας Γεωργίου για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αθώος κρίθηκε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την οποία δικάστηκε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Το δικαστήριο έκρινε, μετά από ακροαματική διαδικασία που κράτησε περίπου πέντε ώρες, ότι ο πρώην επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, για τον οποίο πολύς λόγος έχει γίνει σχετικά με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, δεν διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Κατά την κατηγορία, ο Ανδρέας Γεωργίου είχε διαπράξει παράβαση καθήκοντος διότι είχε διατηρήσει για ορισμένους μήνες, μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο είχε εργαστεί επί χρόνια, ενώ παράλληλα αντιμετώπιζε κατηγορία ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ, αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο.

Υπέρ της αθώωσης Γεωργίου, ο οποίος δεν παρέστη στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του κ Νικόλαο Ντέσκα, τάχθηκε στην αγόρευσή της και η εισαγγελέας της έδρας, Ελένη Σίσκου, η οποία αναφέρθηκε λεπτομερώς στην υπόθεση και τεκμηρίωσε τη θέση της περί της απαλλαγής του κατηγορουμένου.

Λίγο νωρίτερα, πρώην μέλη τη διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ, που έχουν σηκώσει και το βάρος των διώξεων σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου, όπως η Ζωή Γεωργαντά, προσπάθησαν να πείσουν το δικαστήριο ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ παρέμεινε  παράλληλα με τη θέση του στην Ανεξάρτητη Αρχή και στο ΔΝΤ για να διευκολύνει την υπογραφή του μνημονίου  και όχι για να εξασφαλίσει τη σύνταξή του μετά από χρόνια εργασίας, όπως υποστήριξε ο ίδιος ο Γεωργίου, από την αρχή που έφθασε στη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση.

Για λογαριασμό του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οργανισμών που τον γνώριζαν χρόνια (από Eurostat κλπ), οι οποίοι απέκλεισαν κάθε σκοπιμότητα για τους λίγους μήνες που παρέμεινε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και στο ΔΝΤ, χωρίς να πληρώνεται, απλά για να συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια.

Επίσης, απέκλεισαν κάθε σκέψη ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής για να κάνει ό,τι θέλει, και αναφέρθηκαν αναλυτικά στο πώς καταμετρήθηκε το έλλειμμα του 2009, τονίζοντας πρωτίστως ότι το μνημόνιο είχε υπογραφεί πριν αναλάβει ουσιαστικά τα ηνία της ΕΛΣΤΑΤ ο Γεωργίου.

Να σημειωθεί ότι για την ουσία της υπόθεσης με το έλλειμμα και την κατηγορία για το αν διογκώθηκε σκόπιμα για να διευκολυνθεί η υπογραφή του μνημονίου, η σχετική υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε δικαστική εκκρεμότητα παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο Εφετών είχε απαλλάξει τον Ανδρέα Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, ότι δηλαδή αλλοίωσε τα στοιχεία του ελλείμματος.

Κατά αυτού του απαλλακτικού βουλεύματος ασκήθηκε αναίρεση από τον Αρειο Πάγο που έκανε δεκτή σχετική πρόταση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, και η υπόθεση επανήλθε – και εκεί βρίσκεται – προς κρίση εκ νέου στο Συμβούλιο Εφετών. Πριν από λίγες ημέρες ο αρμόδιος εισαγγελέας, Γ. Κούτρας, πρότεινε και πάλι προς το δικαστικό συμβούλιο την απαλλαγή Γεωργίου για το έλλειμμα και για τα περί διογκώσεώς του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή