Ο Τραμπ ζητά ακύρωση της συμφωνίας για αγορά νέων προεδρικών αεροσκαφών

Ο Τραμπ ζητά ακύρωση της συμφωνίας για αγορά νέων προεδρικών αεροσκαφών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα την αμερικανική κυβέρνηση να ακυρώσει την αγορά των νέων προεδρικών αεροσκαφών (Air Force One), χαρακτηρίζοντας «παράλογη» την κοστολόγηση τους από την εταιρεία Boeing, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. 

«Η Boeing κατασκευάζει ένα ολοκαίνουργιο προεδρικό αεροσκάφος τύπου 747-8 για μελλοντικούς προέδρους, αλλά η κοστολόγηση τους είναι εκτός ελέγχου, τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακυρώστε την παραγγελία», τόνισε ο Τραμπ με ανάρτηση του στο Twitter.

Λίγο μετά την ανάρτηση του, από τον ουρανοξύστη του στην Νέα Υόρκη, τόνισε στους δημοσιογράφους πως: «Η κοστολόγηση των αεροσκαφών είναι εντελώς εκτός ελέγχου. Νομίζω ότι είναι γελοίο. Πιστεύω ότι η Boeing μας κάνει κόλπα».

«Θέλουμε η εταιρεία να αποκομίσει υψηλά κέρδη, αλλά όχι τόσο υψηλά», πρόσθεσε ο Τραμπ, που αναμένεται να αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, απαντώντας στις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου, τόνισε πως το μόνο συμβόλαιο που έχει υπογράψει η Boeing, ύψους 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφορά τον καθορισμό των δυνατοτήτων του νέου προεδρικού αεροσκάφους.

Δεν ήταν σαφές ποια ήταν η πηγή της πληροφόρησης του Τραμπ για το συνολικό ύψος του κόστους της συμφωνίας.

Με βάση τις προϋπολογισθέντες δαπάνες για το πρόγραμμα αντικατάστασης των προεδρικών αεροσκαφών, το κόστος ανερχόταν σε 2,87 δισεκατομμύρια δολάρια για τα δημοσιονομικά έτη από το 2015 έως το 2021.

Η Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015 ότι τα αεροσκάφη Boeing τύπου 747-8 θα χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν τα δύο υπάρχοντα προεδρικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά του προέδρου των ΗΠΑ.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αποζημίωσε την εταιρεία για ένα αρχικό συμβόλαιο ύψους 25,8 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο.

Οι Αμερικανοί πρόεδροι χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη της εταιρείας από το 1943, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.

Τα αεροσκάφη τύπου 747-8, μήκους 73μέτρων, με άνοιγμα φτερών 68μέτρων, μπορούν να πραγματοποιήσουν απευθείας πτήσεις από την Ουάσιγκτον στο Χονγκ Κονγκ, απόσταση μεγαλύτερη κατά 1.600 χλμ. από όσο τα τωρινά αεροσκάφη της προεδρίας.

Η ομάδα του Τραμπ, αρμόδια για την μετάβαση εξουσίας, τόνισε πως ο ανερχόμενος πρόεδρος στόχευε με τις δηλώσεις του να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το πώς στοχεύει να εξοικονομήσει τα χρήματα των φορολογουμένων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή