Εκδίδονται οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί

Εκδίδονται οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεύτερη και αμετάκλητη δικαστική κρίση οδηγούνται και οι δύο υποθέσεις με Τούρκους αξιωματικούς που δικάστηκαν από το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο αποφάσισε αντιφατικά για τα αιτήματα έκδοσής τους προς τις τουρκικές αρχές, κρίνοντας αφενός ότι έκδοση δεν πρέπει να γίνει και αφετέρου ότι η έκδοση είναι μονόδρομος.

Και για τις δύο υποθέσεις, που συνολικά αφορούν έξι Τούρκους στρατιωτικούς, την έκδοση των οποίων ζητεί μετ’ επιτάσεως η Αγκυρα, θα επιληφθεί τις επόμενες ημέρες ο Αρειος Πάγος, καθώς ασκήθηκαν χθες εφέσεις από διαφορετικές πλευρές.

Η πρώτη έφεση ασκήθηκε από τους τρεις Τούρκους, οι οποίοι έχασαν τη δίκη, χθες, καθώς το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την έκδοσή τους στη γείτονα, παρά την πρόταση της εισαγγελέως Εφετών Ευσταθίας Καπαγιάννη, που τάχθηκε υπέρ της απόρριψης του αιτήματος, επικαλούμενη λόγους που σχετίζονται με τη διαφύλαξη βασικών τους δικαιωμάτων, όπως να μην υποστούν βασανισμούς και επιπλέον ότι στην Τουρκία κινδυνεύει η ζωή τους.

Η δεύτερη έφεση ασκήθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Αντώνιο Λιώγα, ο οποίος με την ενέργειά του αυτή διαφώνησε –τέτοιο δικαίωμα έχει από τον νόμο– με την προχθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών που έκρινε ότι για τους τρεις πρώτους Τούρκους αξιωματικούς έκδοση δεν πρέπει να υπάρξει. Και σε αυτή την υπόθεση παρέστη η ίδια εισαγγελέας, η κ. Καπαγιάννη, που υποστήριξε την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών αρχών για λόγους διακινδύνευσης της ζωής τους, αλλά και για την πολύ μεγάλη πιθανότητα να υποστούν ταπεινώσεις και βασανισμούς.

Και οι δύο εφέσεις, όπως προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, θα εξεταστούν άμεσα, το αργότερο μέσα σε οκτώ ημέρες, από το Δεύτερο Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο και θα αποφανθεί, πλέον, αμετάκλητα για την τύχη των εκζητουμένων, συνολικά έξι Τούρκων αξιωματικών, για τους οποίους η διαδικασία των εκδόσεων έχει προχωρήσει έως τώρα σημαντικά, ενώ για δύο επιπλέον οι διαδικασίες βρίσκονται ακόμα σε προγενέστερο στάδιο.

Πάντως και χθες κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και οι τρεις Τούρκοι που ανέπτυξαν τις θέσεις τους, υπεραμύνθηκαν πως στη γείτονα δεν υπάρχει ασφάλεια για τη ζωή τους, ενώ κατηγορηματικά αρνήθηκαν ότι μετείχαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, ή είχαν σχέση με οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια.

«Είναι πλέον όμηροι»

Απευθυνόμενοι στους δικαστές, τόνισαν ότι στη χώρα τους δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, κινδυνεύουν να υποβληθούν σε απάνθρωπα βασανιστήρια και πρόσθεσαν ότι οι οικογένειές τους έχασαν τις δουλειές τους, «είναι πλέον όμηροι», όπως επισήμαναν χαρακτηριστικά και ζήτησαν την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών αρχών.

Η εισαγγελέας πάντως από την πλευρά της –χθες όπως και προχθές– ανέπτυξε τις θέσεις της περί της απορρίψεως του αιτήματος των τουρκικών αρχών, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει εκδώσει Τούρκους για τους οποίους υπάρχουν ανάλογα αιτήματα των τουρκικών αρχών, αναφέροντας ως παράδειγμα τόσο τη Γερμανία όσο και τη Σουηδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή