Ποτάμι: Τσουχτερό το κόστος της διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ

Ποτάμι: Τσουχτερό το κόστος της διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο λογαριασμός τής τάχα διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ τώρα θα έρθει. Το κόστος θα είναι τσουχτερό γιατί θα πληρώσουμε αναδρομικά τόσο τις επιλογές Βαρουφάκη όσο και τις καθυστερήσεις Τσακαλώτου. Το δε δυστύχημα είναι ότι για ακόμη μία φορά τα μέτρα θα τα επωμιστούν οι ασθενέστεροι και ο ιδιωτικός τομέας, λόγω των εμποδίων που εξακολουθούν να βάζουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακόμη και για αυτονόητες μεταρρυθμίσεις, εξακολουθώντας να κάνουν προσλήψεις ημετέρων στο Δημόσιο».

Ετσι υποδέχθηκαν χθες στο Ποτάμι τις προχθεσινές συμφωνίες του Eurogroup, εξ ου και ο ίδιος ο κ. Στ. Θεοδωράκης τις χαρακτήρισε αναμενόμενες, λειψές και αργοπορημένες. «Η κυβέρνηση τις παρουσιάζει ως μεγάλο γεγονός, για να δικαιολογήσει τις οδυνηρές αποφάσεις που θα πάρει πριν από τις γιορτές, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού (Real fm) και ανέδειξε ως κρίσιμη παράμετρο, που απέφυγε ακόμη και να θίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση, τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. «Είχε συμφωνηθεί με τους εταίρους τα κέρδη αυτά να επιστρέφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, κάτι που αποσιωπούν από την κυβέρνηση και δεν το βάζουν καν στον δημόσιο διάλογο», τόνισε, θυμίζοντας ότι «πρόκειται για περίπου 2 δισ. που θα μπορούσαν και θα έπρεπε κάθε χρόνο να ενισχύουν την ελληνική οικονομία, διατηρώντας ή ακόμη και επαυξάνοντας μισθούς και συντάξεις».

Με το ίδιο σκεπτικό, ο κ. Θεοδωράκης προέβλεψε ότι ακόμη και η συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να βελτιώσει στο παραμικρό τη ζωή των πολιτών. «Μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό μήνυμα για τις αγορές καθώς αναζητούν συνεχώς ένα καλύτερο περιβάλλον σε σχέση με τα χρέη των χωρών, αλλά καθεαυτή η συμφωνία δεν θα αλλάξει τη ζωή των ανέργων και των συνταξιούχων», είπε. Τόνισε δε ότι τα οποία οφέλη θα μπορούσε να αποφέρει η προχθεσινή συμφωνία έχουν ήδη εξανεμιστεί και υπονομευθεί από την αναίτια καθυστέρηση της κυβέρνησης να υλοποιήσει ακόμη και μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί και την ταυτόχρονη αποδοχή της να εμφανίζει η χώρα μεγάλα πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, τα οποία όλοι γνωρίζουν ότι είναι σχεδόν ανέφικτο να επιτύχει. Για το τελευταίο –πάντως– ο κ. Θεοδωράκης επέρριψε ευθύνες και στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, έχει εγκλωβιστεί σε μια σκληρή στάση λόγω και των εκλογών που έχει να αντιμετωπίσει σε περίπου ένα χρόνο, και τόνισε ότι οι απαιτήσεις για μεγάλα πλεονάσματα είναι γνωστό σε όλους ότι δεν βοηθούν την Ελλάδα να βγει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης.

Ερωτώμενος, τέλος, για το εάν βλέπει σύντομα εκλογές στην Ελλάδα, εμφανίστηκε αρνητικός. «Οταν οι πλειοψηφίες γίνονται μειοψηφίες στην κοινωνία, το μόνο που τις απασχολεί είναι πώς θα κρατηθούν στην εξουσία, κι αυτό θα επιχειρήσουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή