Κυρ. Μητσοτάκης: Αναξιόπιστη η κυβέρνηση Τσίπρα

Κυρ. Μητσοτάκης: Αναξιόπιστη η κυβέρνηση Τσίπρα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πλήρη αποδόμηση της κυβερνητικής προσπάθειας να εμφανίσει την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας ως επιτυχία ρίχνει το βάρος της η Πειραιώς από χθες και μέχρι την ολοκλήρωση της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Η Ν.Δ. μιλάει για Βατερλό και για επικείμενο τέταρτο μνημόνιο με υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μεν καλοδεχούμενα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, υπογράμμισε όμως ότι το τίμημα είναι βαρύ και δεσμεύει τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5%) και πέραν του 2018.

«Ο κ. Τσίπρας, για να πάρει το αυτονόητο, αποδέχεται το αδιανόητο», έλεγαν κύκλοι της Ν.Δ. «φωτογραφίζοντας» τον εγκλωβισμό σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και πολύ μετά τη λήξη του προγράμματος. Σχολιάζοντας το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο που διαμορφώνει η διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων σε βάθος χρόνου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. από τη Μεταμόρφωση άφησε αιχμές έναντι της κυβέρνησης, αποδίδοντας το εν λόγω αποτέλεσμα στο ότι «δεν μπορέσαμε ποτέ αξιόπιστα, ως χώρα, να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε “εμείς κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, υλοποιούμε το πρόγραμμα ως προς το διαρθρωτικό του σκέλος, χωρίς αστερίσκους. Δώστε μας εσείς τώρα λίγο παραπάνω δημοσιονομικό χώρο”». Παραδέχθηκε δε ότι αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση. Oπως το έθεσε, «το 3,5% είναι ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο για να μπορούμε να κάνουμε πιο τολμηρά πράγματα στη φορολογία», αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις που θα αντιμετωπίσει και μια δική του κυβέρνηση στο μέλλον.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Πειραιώς επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ, καθώς και ότι φέρει, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασ. Κικίλιας, την υπογραφή του πρωθυπουργού ως «αντάλλαγμα για να παραμείνει στην εξουσία». Ταυτόχρονα, κύκλοι της Πειραιώς κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι «ξαναπακετάρει» αυτονόητες παρεμβάσεις –τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016– για να τις εμφανίσει ως επιτυχίες, και επαναλαμβάνει ότι η μόνη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει ο πρωθυπουργός είναι να παραιτηθεί. Αποδομώντας φράση φράση τη δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της Δευτέρας, οι ίδιοι κύκλοι θύμιζαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα –και να μονιμοποιήσει τον δημοσιονομικό «κόφτη»– για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2018, στόχος που μένει σταθερός και για επιπλέον 3-10 χρόνια μετά το 2018. Στο στόχαστρο της Ν.Δ. βρέθηκε και το χρονικό «ορόσημο» της 5ης Δεκεμβρίου που χάθηκε, παρότι η κυβέρνηση το είχε κάνει σημαία, με αποτέλεσμα «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης να καθυστερεί μαζί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», κάτι που μεταφράζεται σε πρόσθετα μέτρα. Υπενθύμιζαν δε ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία προπαγάνδιζε, ούτε χρηματοδότηση, η οποία εξαρτάται από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η εν λόγω κριτική αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες και να κλιμακωθεί ενόψει της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη για τον προϋπολογισμό το Σάββατο στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή