Παραμένουν στον ΟΑΕΕ ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους έως 5.000 ευρώ

Παραμένουν στον ΟΑΕΕ ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους έως 5.000 ευρώ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δικαιοδοσία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματικών (ΟΑΕΕ) θα παραμείνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, τουλάχιστον έως την πλήρη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς χθες, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου δεν ενέκρινε σχετική εισήγηση του διοικητή Δ. Τσακίρη. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακίρης εισηγήθηκε τη διαβίβαση των χρεών κάτω των 5.000 ευρώ στο Κέντρο Είσπραξης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών (ΚΕΑΟ), όμως η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο Δ.Σ. απέρριψε το αίτημα. Από το σύνολο 219.698 ενεργών ασφαλισμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ, ύψους 4,13 δισ. ευρώ, χρέη κάτω των 5.000 ευρώ έκαστος έχουν οι 94.391 (συνολική οφειλή 175,1 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα, από το σύνολο 235.406 ασφαλισμένων σε διακοπή, με χρέη της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ, οφειλές έως 5.000 έχουν οι 127.350 (συνολική οφειλή 154,4 εκατ. ευρώ). Στο ΚΕΑΟ, ο ΟΑΕΕ έχει διαβιβάσει οφειλές ύψους 5,09 δισ. ευρώ, από συνολικά 136.679 οφειλέτες και μέχρι σήμερα έχει εισπράξει το ποσό των 101,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, η εισήγησή του στηρίχθηκε στις πιέσεις που δέχεται η διοίκηση από χιλιάδες μικροοφειλέτες, οι οποίοι ζητούν να λάβουν βεβαίωση οφειλών από το Ταμείο.

Σύμφωνα με τον διοικητή, ο Οργανισμός δεν μπορεί να εκδώσει βεβαίωση οφειλών, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να αποκλείονται από τη διαδικασία ένταξης των οφειλών τους (είτε αφορούν το Ταμείο είτε χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες) στον νόμο Κατσέλη. Στον αντίποδα, όσοι αντιδρούν στη μεταφορά των «μικρών» οφειλετών στο ΚΕΑΟ, εκφράζουν φόβους πως θα κινηθούν διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων που μέχρι σήμερα δεν έχουν ενεργοποιηθεί για τις οφειλές έως 5.000 ευρώ. Πάντως, απόφαση για μεταφορά του συνόλου των οφειλών του στο ΚΕΑΟ έλαβε τις προηγούμενες ημέρες και ο ΟΓΑ, ο οποίος εκδίδει χωρίς πρόβλημα πιστοποιητικό οφειλής. Αλλωστε, βάσει του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, όταν λειτουργήσει ο ΕΦΚΑ, το σύνολο των οφειλών των Ταμείων θα περάσει στο Κέντρο με το υπουργείο Εργασίας και την προσωρινή διοίκηση του ΕΦΚΑ να προβληματίζονται για την αύξηση του όγκου διακίνησης δεδομένων σε περίπτωση βεβαίωσης του συνόλου των οφειλών, την ταυτόχρονη εφαρμογή της μεταφοράς για όλα τα Ταμεία και τη δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης της επέκτασης των δραστηριοτήτων του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή