Η Transgaz επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στον νέο διαγωνισμό ΔΕΣΦΑ

Η Transgaz επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στον νέο διαγωνισμό ΔΕΣΦΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμμετοχή της στον νέο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ εξετάζει η Transgaz, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, η οποία επιβεβαιώνει πλήρως σχετικό ρεπορτάζ της «Κ». Ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρουμανίας ανακοίνωσε χθες ότι εφόσον το ρουμανικό κράτος, που είναι και ο βασικός της μέτοχος, αποφασίσει να εμπλακεί στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, η εταιρεία είναι έτοιμη να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες. Ο πρόεδρος μάλιστα του Δ.Σ. της Transgaz, Ιον Στέριαμ, σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο Agerpres, δήλωσε σχετικά ότι «θα κάνουμε τις απαραίτητες αναλύσεις για να δούμε αν και κατά πόσον θα είναι προσοδοφόρα για εμάς μια τέτοια κίνηση. Θα πάρουμε τη σωστή απόφαση για το εάν θα συμμετάσχουμε ή όχι. Είναι η απόφαση που θα πάρει ο βασικός μας μέτοχος, δηλαδή το ρουμανικό κράτος».

Την ανακοίνωση της εταιρείας προκάλεσε σχετικό δημοσίευμα της «Κ» το οποίο αναπαρήγαγαν τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης. Η Transgaz επιβεβαιώνει ότι πριν από δύο εβδομάδες επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της στην Ελλάδα προκειμένου να συζητήσει για την ανάπτυξη του Νοτίου Διαδρόμου που θα συνδέει τα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, όπως αποκάλυψε το δημοσίευμα της «Κ». Σημειώνει ωστόσο ότι οι συζητήσεις με Ελληνες αξιωματούχους εστίασαν αυστηρά στον Νότιο Διάδρομο, αποφεύγοντας να αναφέρει ότι συζητήθηκε και το θέμα του ΔΕΣΦΑ. Σχετικά με τον ΔΕΣΦΑ αναφέρει πως «όσον αφορά δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου σχετικά με την πρόθεση της Transgaz να αποκτήσει το 66% του ΔΕΣΦΑ –του ελληνικού διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου– θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο ότι, αν οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, καθώς και οι άλλοι μέτοχοι, αναλύσουν τα δεδομένα και αποφασίσουν περί της συμμετοχής τους στην απόκτηση του μεριδίου του ΔΕΣΦΑ ως στρατηγική, η Transgaz θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να διασφαλίσει μια διαφανή διαδικασία ενημέρωσης, η οποία συνάδει με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των νόμων που ρυθμίζουν τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς».

Η επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος της Transgaz έρχεται λίγο πριν η κυβέρνηση λάβει τις οριστικές της αποφάσεις για το επόμενο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από την πλευρά του υπουργείου σε σχέση με τις σχετικές συζητήσεις στο προχθεσινό Eurogroup, οι πιστωτές φέρονται να ζητούν επανεκκίνηση του διαγωνισμού και όχι ακύρωσή του και προκήρυξη νέου, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι το σενάριο της διατήρησης από το Δημόσιο ποσοστού 51% του ΔΕΣΦΑ και περιορισμού τού προς πώληση ποσοστού στο 49% δεν μπορεί να προχωρήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, οι νομικές υπηρεσίες των ΕΛΠΕ και του ΤΑΙΠΕΔ εξετάζουν το κατά πόσον η επανεκκίνηση του υφιστάμενου διαγωνισμού τελεί στο πλαίσιο της νομιμότητας. Το θέμα του ΔΕΣΦΑ και η εκκρεμότητα με το θέμα των ΝΟΜΕ θα συζητηθούν αύριο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή