Στην τελική ευθεία η παράταση της παραχώρησης στον ΔΑΑ

Στην τελική ευθεία η παράταση της παραχώρησης στον ΔΑΑ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχωρεί η συμφωνία για την παράταση της παραχώρησης του ΔΑΑ. Παράλληλα, το θέμα διορισμού προέδρου από το ελληνικό Δημόσιο ανακίνησαν οι Καναδοί. Συγκεκριμένα, ζητούν το ελληνικό Δημόσιο να παραιτηθεί από το δικαίωμα διορισμού του προέδρου του ΔΑΑ, μετά την πώληση του 30% των μετοχών.

Σε ό,τι αφορά την παράταση της παραχώρησης ΔΑΑ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραδοθεί στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη το σχέδιο σύμβασης για την 20ετή παράταση της παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Στόχος είναι η λήξη της σύμβασης παραχώρησης να μετατεθεί για το 2046 αντί το 2026 που προβλέπεται με βάση την ισχύουσα σύμβαση του 1996. Στη συνέχεια, και αφού προηγηθεί η έγκριση του σχεδίου σύμβασης από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, θα ακολουθήσει η υποβολή του στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στόχος είναι η σύμβαση να υπογραφεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% του ΔΑΑ που κατέχει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Το οικονομικό κλείσιμο, ωστόσο, της συμφωνίας θ’ απαιτήσει περισσότερο χρόνο, καθώς θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν θετικά τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν ότι αν η κυβέρνηση δεν εγείρει άλλες απαιτήσεις, η συμφωνία για την 20ετή παράταση της σύμβασης παραχώρησης, πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του ΦΠΑ, αυτή βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και εν πολλοίς θα ξεκαθαρίσει με την τελεσίδικη απόφαση που θα εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μετά την εκδίκαση της σχετικής υπόθεσης στις 2 Φεβρουαρίου 2017. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι υποθέσεις που βρίσκονται στην κρίση της Δικαιοσύνης, είναι απίθανο να τεθούν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, όπως είναι αυτή που συζητείται τώρα. Απλά, αν το ΣτΕ κρίνει υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, τότε απλά ο ΔΑΑ θα καταβάλει το διαφιλονικούμενο ποσό.

Σε ό,τι αφορά το δικαίωμα ορισμού προέδρου στην επιχείρηση, οι Καναδοί ζήτησαν επισήμως να παραιτηθεί από το δικαίωμα αυτό το ελληνικό Δημόσιο. Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει με την προϋπόθεση της περαιτέρω μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου, δηλαδή μετά τη διάθεση του 30% των μετοχών του ΔΑΑ. Βάσει της συμφωνίας μετόχων του 1996, ο στρατηγικός επενδυτής ορίζει τον μάνατζερ στην επιχείρηση –στην προκειμένη περίπτωση τον γενικό διευθυντή– ενώ το ελληνικό Δημόσιο ορίζει τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου. Σήμερα, στρατηγικός επενδυτής είναι η καναδέζικη PSP Investments, η οποία ελέγχει εμμέσως το 40% του μετοχικού κεφαλαίου. Το ελληνικό Δημόσιο ελέγχει το 55% και το υπόλοιπο 5% ελέγχει η οικογένεια του επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζου.

Η μεταβίβαση του 30% των μετοχών του ΔΑΑ από το ΤΑΙΠΕΔ σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα καταστεί δεύτερος ή τρίτος μέτοχος. Ως συνέπεια, και ανεξαρτήτως αν το μερίδιο του 30% των μετοχών καταλήξει στους Καναδούς ή σε κάποιο τρίτο ιδιώτη επενδυτή, η PSP Investments θα καταστεί ο βασικός μέτοχος στην επιχείρηση. Και επειδή η εταιρεία όπως και το ΤΑΙΠΕΔ «ταλαιπωρήθηκαν» από την περίοδο που πρόεδρος του Δ.Σ. ήταν ο σημερινός πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ζητούν το δικαίωμα διορισμού του προέδρου να περιέλθει στον βασικό μέτοχο της επιχείρησης.

Είναι άγνωστο το πώς θα αντιδράσει το ελληνικό Δημόσιο. Πάντως, αν αγοραστής του 30% είναι η PSP Investements, δύσκολα θα συμβιβαστούν οι Καναδοί με την ιδέα του ελέγχου του 70% του ΔΑΑ χωρίς να ορίζουν τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή