Αλλαγές για Ευρωπαίους πολίτες που εργάζονται στην Ελβετία

Αλλαγές για Ευρωπαίους πολίτες που εργάζονται στην Ελβετία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση της Ελβετίας για να επιλύσει το ζήτημα σχετικά με την επιβολή ποσοστώσεων στους μετανάστες από την Ε.Ε. μπορεί να αποτρέψει τη διενέργεια και άλλου δημοψηφίσματος, αν ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελβετίας Γιόχαν Σνάιντερ-Αμαν, το αντιμεταναστευτικό Κόμμα του Ελβετικού Λαού (SVP), που επιθυμεί τη μείωση του αριθμού των μεταναστών και κατέχει τη μειοψηφία στο ελβετικό Κοινοβούλιο, δεν θα καταφέρει να πιέσει για τη διεξαγωγή και άλλου δημοψηφίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 οι Ελβετοί είχαν υπερψηφίσει την επιβολή ποσοστώσεων στους πολίτες από την Ε.Ε. και έκτοτε η χώρα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ενωση για το πώς μια τέτοια συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί.

Η υπερψήφιση πρότασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μπορεί να εντείνει ακόμη περισσότερο τις συζητήσεις μεταξύ Ελβετίας και Βρυξελλών για την εξεύρεση λύσης μετά το δημοψήφισμα του 2014. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιταχθεί σε συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Ε.Ε. και της Ελβετίας.

Οι ποσοστώσεις για τους υπήκοους της Ε.Ε. μπορούν να επιδεινώσουν την οικονομία της Ελβετίας, η οποία έχει αποδυναμωθεί λόγω του ενισχυμένου ελβετικού φράγκου.

Η έξοδος όμως της Βρετανίας από την Ε.Ε., σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, μπορεί να στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών προς την οικονομία της Ελβετίας, κάνοντας ακόμη πιο ακριβά τα ελβετικά προϊόντα.

Από την άλλη, το Κοινοβούλιο της Βέρνης προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα με την Ε.Ε., μέσω της επιβολής αριθμητικών ορίων στην προσέλευση των μεταναστών και στην εγγραφή όσων αναζητούν εργασία στα τοπικά κέντρα αναζήτησης εργασίας. Ο κ. Σνάιντερ-Αμαν υποστηρίζει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης είναι απολύτως συμβατά με τους κανόνες της Ε.Ε.

Επιπλέον, το σχέδιο της κυβέρνησης για το 2017 προβλέπει, μεταξύ άλλων, μεταρρυθμίσεις στον εταιρικό φόρο. Υπό την πίεση της Ευρώπης, η Ελβετία οφείλει να καταργήσει το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις πολυεθνικές, ενώ τα καντόνια της Ελβετίας οφείλουν να μειώσουν τον φόρο προς άλλες εταιρείες.

Αρκετοί επικριτές του εν λόγω σχεδίου θεωρούν ότι αυτό θα αποβεί ιδιαίτερα επιζήμιο για την οικονομία της Ελβετίας, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι είναι απαραίτητο να παραμείνει η χώρα πόλος έλξης επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή