Το πρόγραμμα εθελουσίας της Εθνικής Τράπεζας

Το πρόγραμμα εθελουσίας της Εθνικής Τράπεζας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ολίγων ημερών είναι η ανακοίνωση του πολυαναμενόμενου προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τρεις εβδομάδες προθεσμία για να δηλώσουν συμμετοχή και αρμόδια στελέχη του πιστωτικού ιδρύματος προσδοκούν ότι θα αποχωρήσουν 1.000 έως 1.500 εργαζόμενοι. Η αποζημίωση που θα πάρουν όσοι ενταχθούν θα φτάσει έως τις 180.000 ευρώ. Η κίνηση της Εθνικής εντάσσεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας που είχε εγκριθεί από το ΤΧΣ και τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, πριν από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. Παρόμοια προγράμματα υλοποίησαν και οι άλλες συστημικές τράπεζες. Συνολικά από τα τέλη του 2009, οπότε ξεκίνησε η μεγάλη κρίση στη χώρα, έχουν χαθεί σχεδόν 20.000 θέσεις εργασίας στον τραπεζικό κλάδο, ενώ έχουν κλείσει περισσότερα από 1.500 καταστήματα.

Κάτω από 3% έχουν μειωθεί οι αποδόσεις αρκετών εταιρικών ομολόγων μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων σε αγορές του εξωτερικού. Με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να κυμαίνεται στο 6,45%, η θετική επίπτωση στις εταιρικές επιχειρήσεις είναι αξιοσημείωτη. Για παράδειγμα, η απόδοση σε ομόλογο της Motor Oil κυμάνθηκε χθες στο 1,75%, από 2,86% στις 7 Οκτωβρίου 2016. Η απόδοση σε έκδοση του «Τιτάν» έχει υποχωρήσει στο 2,25% και του ΟΤΕ στο 2,81% από 3,1% που ήταν πριν από ένα μήνα. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε σε ομόλογο της υαλουργίας Γιούλα, η οποία, πριν από την πώληση μονάδων της σε πορτογαλικό όμιλο, είχε απόδοση 10% και χθες 6,04%.

Οι ελέφαντες και η Ελλάδα

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας «ο συνάδελφός μου Τσακαλώτος είπε ότι βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ελέφαντες. Ο ένας είναι το ΔΝΤ και ο άλλος… δεν ξέρω ποιον εννοεί. Οι ελέφαντες είναι καλοπροαίρετα ζώα». Πάντως, η αναφορά του Ελληνα υπουργού Οικονομικών φανερώνει περίτρανα την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Παραφράζοντας τη γνωστή έκφραση «όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια», ο κ. Τσακαλώτος προφανώς φοβάται ότι στη σύγκρουση ΔΝΤ – Γερμανίας (και ας κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ο κ. Σόιμπλε), ο μοναδικός που θα χάσει θα είναι η Ελλάδα.

Το στοίχημα της κυρίας Κατερίνας Παπανάτσιου

Το στοίχημα που έθεσε η νέα υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου (φωτ.) είναι να ανοίξει το Taxis τον Απρίλιο του 2017 για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αντίστοιχο στοίχημα, το οποίο ωστόσο έχασε, είχε βάλει και ο προκάτοχός της, Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι το σύστημα θα ανοίξει τον Φεβρουάριο του 2016. Οι δηλώσεις όμως υποβλήθηκαν καθυστερημένα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Το ζήτημα είναι εάν και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων υποστηρίζει ότι μπορεί να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα τον Απρίλιο.

Υπερδιπλασιάστηκαν οι πλειστηριασμοί

Με ταχύτατο ρυθμό αυξάνεται η λίστα των πλειστηριασμών ακινήτων που δημοσιεύονται στην ειδική ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί, καθώς αυτοί που έχουν δρομολογηθεί έχουν φτάσει τους 1.390. Πρόκειται για υπερδιπλασιασμό των προγραμματισμένων πλειστηριασμών, διότι δύο ακριβώς μήνες πριν, και συγκεκριμένα στις 10 Οκτωβρίου, ήταν μόλις 600. Να σημειωθεί ότι σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται αυτοί που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, αφού η αποχή των συμβολαιογράφων αφορά αυτούς που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Ετσι, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, αρκετοί είναι οι πλειστηριασμοί που πραγματοποιούνται είτε γιατί δεν αφορούν την πρώτη κατοικία είτε γιατί έχουν τη συναίνεση των ενδιαφερόμενων πλευρών. Η εξέλιξή τους έως σήμερα επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των τραπεζών που έκαναν λόγο για 2.000 πλειστηριασμούς έως τα τέλη του χρόνου και, όπως φαίνεται, είναι μόνον η αρχή…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή