«If Not For You», αφιέρωμα στον Μπομπ Ντίλαν από φοιτητές και σπουδαστές μουσικής στις 15 Δεκεμβρίου, Θέατρο Μασσαλίας 22, Αθήνα

«If Not For You», αφιέρωμα στον Μπομπ Ντίλαν από φοιτητές και σπουδαστές μουσικής στις 15 Δεκεμβρίου, Θέατρο Μασσαλίας 22, Αθήνα

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσωπο της χρονιάς 2016 είναι αναμφίβολα ο Μπoμπ Ντίλαν, που από τις 13 Οκτωβρίου, όταν αναγγέλθηκε η απονομή σ’ αυτόν του Νομπέλ Λογοτεχνίας, όλος ο κόσμος αγωνιά αν θα εμφανισθεί στη Σουηδική Ακαδημία για να παραλάβει το Νομπέλ που κέρδισε χάρις στη μουσική και στους στίχους των τραγουδιών του. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι μέσα από τα τραγούδια του κοίταξε την πραγματικότητα και τη νεολαία της εποχής του κατάματα και προσπάθησε να κάνει τον κόσμο να αλλάξει. Από τη στήλη «Πρόσωπα» της «Κ» της Τρίτης 6/12 μάθαμε ότι το κενό της απουσίας του από την απονομή του Νομπέλ το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, ο Ντίλαν θα το καλύψει στέλνοντας ομιλία του και στη θέση του θα εμφανιστεί η Patty Smith με το τραγούδι «A Hard Rain’s a-Gonna Fall». Eνας Μπoμπ Ντίλαν δεν αντικαθίσταται με τίποτε, αλλά η στάση του και η απόφασή του να μην πάει τελικά αλλά να δεχθεί το βραβείο Νομπέλ, όσο και αν μοιάζουν αντιφατικές είναι σύμφωνες με τον χαρακτήρα του. Υπάρχουν και μερικοί που λένε ότι ίσως την τελευταία στιγμή θα παραστεί όχι στην εξέδρα της επίσημης απονομής, αλλά με ένα τραγούδι του, ειδικά γραμμένο γι’ αυτήν την περίσταση, οπότε όλοι θα μέναμε ικανοποιημένοι. Η επίδρασή του στη γενιά των προβληματισμένων νέων από τη γενιά του ’60 και μετά είναι εκείνη που του χάρισε το Νομπέλ Λογοτεχνίας, «η δημιουργία νέων μορφών ποιητικής έκφρασης μέσα στη μεγάλη παράδοση του αμερικανικού τραγουδιού», όπως έκλεισε, σε μια φράση, την εξήγηση της βράβευσής του η Σουηδική Ακαδημία, αφήνοντας έξω από την πόρτα της μεγάλης βράβευσης λογοτέχνες, συγγραφείς που εκφράζονται με τον γραπτό λόγο, ενώ ο Ντίλαν με τη μουσική και τους στίχους αλλά και με την παρουσία του επικοινώνησε και επικοινωνεί με τους νέους κάθε ηλικίας και ας περνούν τα χρόνια… Σαν συνέχεια έρχεται το «Αφιέρωμα στον Bob Dylan – If Not For You», όπως είναι ο τίτλος της εκδήλωσης της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου, ώρα 19.30, που πραγματοποιούν στο θέατρο της οδού Μασσαλίας στο Κολωνάκι το Hellenic American College/Hellenic American University και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Με μουσική και στίχους του Μπομπ Ντίλαν θα γιορτάσουν τη βράβευση αυτή, που έκανε το Νομπέλ Λογοτεχνίας να γίνει και πάλι ζωντανό, προσιτό και ν’ αφορά χιλιάδες κόσμο, και όχι μόνον τον νικητή και το περιβάλλον του! «Και μόνον τραγουδώντας τα τραγούδια του γινόμαστε κι εμείς κάποιοι, γιατί για εμάς και τα προβλήματά μας γράφει και τραγουδά», έλεγε οπαδός του της δεκαετίας του ’60, που πιστεύει ότι, για πρώτη φορά, δικαιώθηκαν γενιές νέων ολόκληρες, που αγάπησαν τα τραγούδια του Ντίλαν και όχι μόνον ο δημιουργός τους! Στην εκδήλωση συμμετέχουν καθηγητές και φοιτητές των προγραμμάτων Μουσικής (ΒΜ), Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (BAELL) και Μετάφρασης (MAT) του Hellenic American College, καθώς και σπουδαστές του Ωδείου Φίλιππος Νάκας. Στο μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς της 15ης Δεκεμβρίου θα τραγουδήσουν επιλεγμένα τραγούδια του Μπομπ Ντίλαν οι φοιτητές του HAEC:

Steven Aderinto, Ειρήνη Κοτούλα, Peggy Ohilebo, Σταυρούλα Πλοκαμάκη και Στέβη Σεμιτέκολου και οι σπουδαστές του Ωδείου Φίλιππος Νάκας: Ανδρέας Καμπύλης, Νίκος Μαυρίδης, Ελένη Μονιώδη και Αλεξάνδρα Σπυροπούλου. Θα παίξουν οι μουσικοί Ανδρέας Καμπύλης (φυσαρμόνικα, κιθάρα), Μιχάλης Παναγιώτης Κουκουτάς (κιθάρα), Κώστας Δουφέκας (μπάσο) και Γιώργος Σπηλιόπουλος (Drums) από την τάξη Τάκη Μπαρμπέρη του Ωδείου Φίλιππος Νάκας. Στα μουσικά μέρη θα παρεμβάλλονται αναγνώσεις των στίχων του Μπομπ Ντίλαν σε νέες μεταφράσεις από τις φοιτήτριες του HAEC Ελένη Ρίζου και Ειρήνη Κοτούλα και τον καθηγητή Βασίλη Μανουσάκη. Το σχέδιο του Μπομπ Ντίλαν –αυτό που τράβηξε την προσοχή της στήλης στην οθόνη του υπολογιστή– το φιλοτέχνησε η φοιτήτρια του προγράμματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ελευθερία Ανδρουλάκη. Ομιλητές που θα αναλύσουν την επιρροή του Μπομπ Ντίλαν στη λογοτεχνία και τη μουσική θα είναι οι Βασίλης Μανουσάκης και Κώστας Θωμαΐδης. Συμμετέχει στην εκδήλωση ο συγγραφέας – μεταφραστής Γιώργος – Ικαρος Μπαμπασάκης, που θα μιλήσει για «το φαινόμενο Bob Dylan» με αφετηρία το ομώνυμο βιβλίο του που κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Είσοδος ελεύθερη, πληροφορίες: Hellenic American College: 210-36.80.950, www.haec.gr, [email protected], Ωδείο Φίλιππος Νάκας: 210-36.34.000, www.nakas.edu.gr.

Και από τον Τήλεφο, συγχαρητήρια για το Αφιέρωμα από νέους φοιτητές στον, αιώνια νέο, Μπομπ Ντίλαν, εκφραστή κάθε γενιάς.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή