Με εντάσεις και παράλληλους μονολόγους η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

Με εντάσεις και παράλληλους μονολόγους η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

5' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παράλληλους μονολόγους, εντάσεις, παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών χωρίς να εμπεριέχουν «ειδήσεις», και ανταλλαγή κατηγοριών αναφορικά με το οποίου η πολιτική είναι καταστροφικότερη για την οικονομία, οι βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης διασταυρώνουν για τρίτη ημέρα σήμερα στη βουλή τα ξίφη τους, στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού.

Σε ρόλους αντίστροφους, συγκριτικά με τον καιρό που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, οι βουλευτές της πλειοψηφίας κατηγορούν εκείνους της αντιπολίτευσης ότι υπονομεύοντας την κυβέρνηση υπονομεύουν τη χώρα, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητεί από την δικομματική πλειοψηφία να αλλάξει πολιτική για να αποφύγει η εθνική οικονομία «τα βράχια», αλλιώς να παραιτηθεί.

«Ρίξατε την κυβέρνηση Σαμαρά και με την πρόχειρη ασχεδίαστη και ιδεοληπτική διακυβέρνησή σας βυθίσατε βαθιά στο βούρκο τη χώρα» είπε νωρίτερα σήμερα ο πρώην υπουργός, γαλάζιος βουλευτής Χαρ. Αθανασίου. Για «στάχτες και αποκαΐδια» που άφησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μίλησε απαντώντας λίγο αργότερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκ.Βαρδάκης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, που ειδικά μετά από την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup δεν χαρακτηρίζεται και ως το ευνοϊκότερο για την κυβερνώσα πλειοψηφία, καταγράφονται και εντόνως «επαναστατικές» φωνές από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, με πλειάδα στόχων: από τους εταίρους, έως και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αρχικώς και σε πιο πολιτικούς τόνους, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημ.Λιάκος είπε πως παρά τα όσα λέγονται, η κυβέρνηση «δεν μπορεί να δεχθεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, πέραν από τα συμφωνηθέντα, ούτε να υποκύψει υπό την πίεση για το κλείσιμο της αξιολόγησης σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, όπως συμβαίνει με το ζήτημα των εργασιακών».

Λίγο αργότερα, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αθ.Παπαδόπουλος μιλούσε για «απόρριψη των απαιτήσεων για νέα δυσβάστακτα προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα», και πρόσθεσε πως «πιθανότητα υπογραφής τέταρτου μνημονίου προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων από την δική μας Κυβέρνηση δεν υπάρχει».

Οι τόνοι ανέβηκαν μετά, όταν από του βήματος ο κ. Γερ. Μπαλαούρας αφού σημείωνε ότι «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση την απαίτηση για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος», αναφέρθηκε επικριτικά στον κ. Ι.Στουρνάρα με αφορμή εκτιμήσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το κόστος που είχε η «διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ»: «Το λέει ο Γιάννης ο Στουρνάρας, που όλοι ξέρουμε πολύ καλά το πρόσφατο παρελθόν του». Στον ίδιο τόνο ο Ν. Ηγουμενίδης (ΣΥΡΙΖΑ) αφού απευθυνόμενος στην ΝΔ μίλησε για «συνειδητή πολιτική επιλογή των πολιτικών σας υπαλλήλων, που ουσιαστικά υπονομεύουν την προσπάθειά μας να εφαρμόσουμε πολιτική με αριστερό πρόσημο», υπογράμμισε πως «ως παράδειγμα μου έρχεται στο μυαλό ο κ. Στουρνάρας».

Αργότερα, η κυρία Αννέτα Καββαδία τόνισε: «Πρέπει ως ΣΥΡΙΖΑ και ως αριστερή Κυβέρνηση να λέμε σε όλους τους τόνους ότι αναγκαστήκαμε να διαχειριστούμε ένα πρόγραμμα που μας επιβλήθηκε εκβιαστικά. Στην πραγματικότητα, μας επιβλήθηκε διά της βίας». Με τη σειρά της η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, είπε: «Όσο περισσότερο θα αναπτύσσεται η οικονομία και η κοινωνία, τόσο περισσότερο θα απομακρύνεται η προοπτική της επανόδου των ψευτοευρωπαϊστών στην Κυβέρνηση. Μπορεί να τους το επιβεβαιώσει και ο κ. Σημίτης, ο οποίος την κοπάνησε από τις ευθύνες, όταν κατάλαβε ότι όσο γιγαντώνονται τα σκάνδαλα, τόσο πιο πολύ θα καταποντίζονταν παραμένοντας».

Η Νέα Δημοκρατία

Στον αντίποδα, οι της ΝΔ «έδειχναν» και «δείχνουν» συνέχεια το αίτημα εκλογών: «Αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια αντανάκλαση της πλήρους και παταγώδους αποτυχίας σε όλα τα επίπεδα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι το οδυνηρό αποτύπωμα μιας Κυβέρνησης δύο χρόνων, οι τραγικοί χειρισμοί της οποίας βαραίνουν τη χώρα ακόμα και σήμερα και θα την βαραίνουν συνεχώς» (Ι.Τραγάκης). 

«Είστε συμβιβασμένοι μόνο με το ψέμα και την ανεπάρκεια» (Ι.Βρούτσης).

«Ο προϋπολογισμός που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση στη Βουλή είναι μη ρεαλιστικός. Η πραγματικότητα είναι ότι είστε εθνικά επιζήμιοι και όσο νωρίτερα φύγετε, τόσο το καλύτερο για τη χώρα» (Χρ.Δήμας).

«Φαίνεται ότι πραγματικά, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έχετε πάρει ένα οριστικό διαζύγιο με την πραγματικότητα» (Κων.Βλάσσης).

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποτελεί την επιτομή της ανικανότητας. Είναι η κυβέρνηση των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών» (Σοφία Βούλτεψη).

«Δυστυχώς, θα μείνετε στην ιστορία ως η Κυβέρνηση, ως οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι οποίοι υποθηκεύσατε το μέλλον των επόμενων πολλών γενεών» (Ι. Κεφαλογιάννης).

«Τσουνάμι» κριτικής

Εντονα επικριτικοί ως προς τις κυβερνητικές επιλογές είναι διαδοχικά οι βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Για να υπερβεί η χώρα την κρίση χρειάζεται, επιτέλους, να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής. Μόνο με εθνική συνεννόηση θα αντιμετωπιστούν και δεν θα διαιωνίζονται οι παθογένειες του οικονομικού και πολιτικού μας συστήματος» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αθ. Θεοχαρόπουλος.

«Φοβάμαι πως το «πρώτη φορά Αριστερά», μπορεί σύντομα να μετατραπεί στην κοινωνία στο «ποτέ ξανά Αριστερά»», τόνισε στην παρέμβασή του ο Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Σπ.Λυκούδης και έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι «είναι αδήριτη ανάγκη της αλλαγής του κλίματος και των συσχετισμών, μέσα από τη συγκρότηση μιας μεγάλης δημοκρατικής, μεταρρυθμιστικής παράταξης, με τις δυνάμεις μιας νέας Αριστεράς μεταρρυθμιστικής».

«Κατανοήστε, επιτέλους, πως άλλη λύση στα προβλήματα της χώρας από την πραγματοποίηση σημαντικού όγκου επενδύσεων στο συντομότερο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει. Είναι η μόνη μας ελπίδα» υποστήριξε ο κ. Σπ. Δανέλλης (Ποτάμι).

«Κόψτε τις μαγκιές, γιατί η ώρα της κρίσης είναι μπροστά σας και εκεί ο πέλεκυς θα είναι πάρα πολύ βαρύς», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της πλειοψηφίας ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γ.Κατσιαντώνης.

«Είστε συνεργάτες του Σόιμπλε», είπε από την πλευρά της η ανεξάρτητη βουλευτής Αικατερίνη Μάρκου.

Εναντίον όλων εμφανίζονται στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Εξ αυτών, πάντως, ο Παν.Ηλιόπουλος μνημόνευσε τον δικτάτορα Ι.Μεταξά λέγοντας ότι «τόλμησε να κάνει αυτό που δεν τόλμησε να κάνει καμία κυβέρνησή σας».

Το ΚΚΕ και το Καστελόριζο

Ιδιαίτερα σκληροί στην κριτική τους προς την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ είναι οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, που ήταν και εκείνοι οι οποίοι επέλεξαν να αναείξουν την κοινή παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με χρυσαυγίτες, προσφάτως σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Καστελόριζο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των συγκυβερβώντων ΑΝΕΛ. Ως σήμερα το μεσημέρι, πάντως, ουδείς από τη συγκυβέρνηση απάντησε στην κρκτική επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

«Μπορεί να μην είστε στο ίδιο κάδρο της διαπλοκής, αλλά είστε στο ίδιο κάδρο με τους Ναζί, τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής» είπε ο κ. Χρ.Κατσώτης. «Από τη μια μεριά, τιμές στον Κάστρο και από την άλλη μεριά, κόκκινα χαλιά στον Ομπάμα και, εσχάτως, με ενέργειες Βουλευτών σας, μέχρι και τη Χρυσή Αυγή, με κοινές πόζες σε φωτογραφίες, και φυσικά να ξεπλένετε το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα», τόνισε ο κ. Ι.Γκιόκας.

«Είστε πραγματικά «μανούλες» στην εξαπάτηση, στο να πουλάτε φρούδες ελπίδες, να συσκοτίζετε την πραγματικότητα, να τάζετε ψίχουλα στους εξαθλιωμένους που θα τα πάρετε, όμως, από τους φτωχούς, αυτούς τους εξαθλιωμένους που τους οδήγησε στην ακραία φτώχεια η πολιτική σας. Και μετά τους δίνει και ένα πιάτο φαΐ», σημείωσε ο κ. Ν.Μωραΐτης. «Στην επόμενη επίσκεψη στην Κάσο να πάρετε τη μάνα του Φύσσα και τον Ρουπακιά μαζί να πάτε», ανέφερε από την πλευρά της η κυρία Λιάνα Κανέλλη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή