Ματιές στον κόσμο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Τα κοστούμια της αυτοκρατορικής Ρωσίας

Το μεγαλείο της αυλής των Ρομανόφ φέρνει στην οθόνη η θεαματική ιστορική ταινία «Ματίλντα» του Alexey Uchitel, που θα βγει στις αίθουσες το 2017 (πιθανώς τον Οκτώβριο για να συμπέσει με την επέτειο της Επανάστασης). Είναι ένα χορταστικό ιστορικό δράμα, σαν τοιχογραφία εποχής, που εστιάζει στην ερωτική σχέση ανάμεσα στον Ρώσο αυτοκράτορα Νικόλαο Β΄ (1868-1918) και στην πρίμα μπαλαρίνα του θεάτρου Μαριίνσκι, Ματίλντα Κσεσίνσκαγια (1872-1971). Η πιστή αναπαράσταση εποχής, τέλη 19ου αιώνα και αρχές 20ού, υπογραμμίζεται από τα πλούσια κοστούμια που αναδεικνύουν τη χλιδή και την πολυτέλεια της προεπαναστατικής Ρωσίας στους αριστοκρατικούς κύκλους. Πάνω από 70 κοστούμια που δημιουργήθηκαν ειδικά για την ταινία «Ματίλντα» παρουσιάζονται τώρα σε έκθεση έξω από την Αγία Πετρούπολη, στο μπαρόκ Ανάκτορο της Αικατερίνης στο Τσάρσκογε Σέλο. Για τις ανάγκες της ταινίας σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν πάνω από 7.000 κοστούμια, παπούτσια, καπέλα, κοσμήματα και αξεσουάρ.

ΜΙΛΑΝΟ

«Μαντάμα Μπατερφλάι» στη Σκάλα

Με παραστάσεις έως τις 8 Ιανουαρίου, η νέα παραγωγή που ανέβηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες στη Σκάλα του Μιλάνου προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον. Είναι αναβίωση της πρώτης εκδοχής της «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Πουτσίνι, όπως είχε παρουσιαστεί το 1904. Τη νέα παραγωγή, που σκηνοθέτησε ο Alvis Hermanis, διευθύνει ο Riccardo Chailly. Στο καστ, η Maria Jose Siri και ο Bryan Hymel.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Εδουάρδο Μεντόθα

Την ανώτατη λογοτεχνική διάκριση της Ισπανίας και μία από τις σημαντικότερες στον κόσμο έλαβε ο 73χρονος συγγραφέας Εδουάρδο Μεντόθα για το σύνολο του έργου του. Γεννημένος στη Βαρκελώνη, ο Μεντόθα είναι ο φετινός νικητής του Βραβείου Θερβάντες, διάκριση που ήρθε ένα έτος μετά τη βράβευσή του με το βραβείο Φραντς Κάφκα. Αρκετά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

ΡΩΜΗ

Η Αρτεμισία Τζεντιλέσκι και η εποχή της

Σαγηνεύει τους επισκέπτες η περίπτωσης, αυτής της εξαιρετικής γυναίκας ζωγράφου της εποχής του ιταλικού μπαρόκ. Η Αρτεμισία Τζεντιλέσκι (1593-1653) είχε μία ταραχώδη ζωή, αποτυπωμένη και σε μυθιστορηματικές βιογραφίες, και έμεινε στην Ιστορία. Η έκθεση «Η Αρτεμισία Τζεντιλέσκι και η εποχή της» παρουσιάζεται έως την ερχόμενη άνοιξη στο μουσείο του Παλάτσο Μπρασκί στη Ρώμη.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Η χρυσή εποχή της τηλεόρασης

Οι πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες της τηλεόρασης σφραγίζονται στην Αμερική, και όχι μόνο, από τα σόου που συχνά βασίζονταν (σε εβδομαδιαία βάση) στην προσωπικότητα του παρουσιαστή ή ήταν sit comedies με πολύ γνωστούς κωμικούς, ως επί το πλείστον. Το νέο βιβλίο ενός ανθρώπου της τηλεόρασης, του David Bianculli, έρχεται τώρα να αποτιμήσει όλη αυτή την εποχή που προκαλεί νοσταλγία. Ο τίτλος του βιβλίου στα αγγλικά είναι «The Platinum Age of Television: From I Love Lucy to The Walking Dead, How TV Became Terrific» και εκδόθηκε από τον όμιλο Penguin Random House/Doubleday.

MΙΛΑΝΟ

Γιορτινός Πιέρο ντέλα Φραντσέσκα

Ενα από τα αριστουργήματα του Πιέρο ντέλα Φραντσέσκα, η «Παναγία του Ελέους», έργο που δημιουργήθηκε ανάμεσα στο 1445 και το 1462, είναι η εορταστική επιλογή στο περίφημο Palazzo Marino του Μιλάνου. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία έργα της ιταλικής Αναγέννησης και ξεχωρίζει από την κατά μέτωπον αναπαράσταση της Μαντόνας, η οποία φέρει στέμμα ως βασίλισσα των ουρανών. Η ανοικτή αγκαλιά της συμβολίζει την ανακούφιση που προσφέρει στους απειλούμενους από τις επιδημίες πανώλης του 15ου αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή