Παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αποφάσισε η ΕΚΤ

Παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αποφάσισε η ΕΚΤ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέκταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων μέχρι το Δεκέμβριο του 2017 αλλά και την μείωση του μηνιαίου ύψους αγορών από τα 80 δισ. ευρώ στα 60 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ φαίνεται ότι προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ όσων υποστηρίζουν πως το πρόγραμμα θα πρέπει να αρχίσει να περιορίζεται σταδιακά και όσων υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται σε πολύ χαμηλό επίπεδο και συνεπώς θα πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού (στο 0%, 0,25% και -0,40% για τις καταθέσεις τραπεζών στην κεντρική τράπεζα) και ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν στο σημερινό ή και σε χαμηλότερο επίπεδο για παρατεταμένη περίοδο χρόνου.

Στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως «το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει τις αγορές υπό το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων με τον τρέχοντα ρυθμό των 80 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017. Από τον Απρίλιο του 2017, οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων υπάρχει η πρόθεση να συνεχιστούν με μηνιαίων ρυθμό 60 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2017 ή και πέρα (από αυτή την ημερομηνία), εφόσον χρειαστεί, και σε κάθε περίπτωση μέχρι το διοικητικό συμβούλιο να δει σταθερή προσαρμογή του πληθωρισμού συμβατή με τον στόχο για τον πληθωρισμό''. Εντολή της ΕΚΤ είναι να διατηρεί τον πληθωρισμό “κοντά αλλά κάτω από το 2%». 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι διευκρίνισε ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει συζητήσει καν το ενδεχόμενο σταδιακού περιορισμού των μηνιαίων αγορών (πρόκειται για τακτική που είχε εφαρμόσει το 2013 η αμερικανική Fed όταν είχε αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια κάθε μήνα και τελικά τις είχε μηδενίσει). «Δεν υπάρχει ζήτημα σταδιακής μείωσης των αγορών. Το θέμα δεν συζητήθηκε καν σήμερα», διευκρίνισε ο κ. Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη. «Το μήνυμα της σημερινής απόφασης είναι επίσης ότι (η ΕΚΤ) θα διατηρήσει την παρουσία της (στις αγορές)», συμπλήρωσε ο κ. Ντράγκι. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε τη μείωση των μηνιαίων αγορών από τα 80 δισ. στα 60 δισ. μετά τον Μάρτιο του 2017 ως απόρροια της απομάκρυνσης της απειλής να πέσει η Ευρωζώνη σε καθεστώς αποπληθωρισμού.

Ο αρχικός αιφνιδιασμός οδήγησε σε ενίσχυση του ευρώ κατά σχεδόν ένα σεντ έναντι του δολαρίου, ωστόσο αργότερα το ευρώ υποχώρησε κατά 1,21%. Ανάλογη πορεία ακολούθησαν και οι αποδόσεις των ομολόγων με αυτές των ιταλικών και ισπανικών δεκαετούς διάρκειας να αυξάνονται κατά 13-15 μονάδες βάσης και των γερμανικών κατά 10 μ.β. Η άνοδος έχει περιοριστεί στις 10 και στις 8 μ.β. για τα ιταλικά και τα ισπανικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή