Τρισδιάστατα μπισκότα-στολίδια

Τρισδιάστατα μπισκότα-στολίδια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο: 30΄ – 40΄ Αναμονή: τουλάχιστον 4 ώρες

Υλικά (για περίπου 45 κομμάτια)

  • 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 αυγά μεγάλα, ελαφρώς χτυπημένα
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. σιρόπι γλυκόζης

Διακόσμηση

  • 250 – 400 γρ. ζαχαρόπαστα σε διάφορα χρώματα

Πως φτιάχνουμε αυγογλάσο

  • Χτυπάμε στο μίξερ 2 ασπράδια με 3 – 4 κουταλιές της σούπας άχνη, 1/2 κουταλιά χυμό λεμονιού και 1 κάψουλα βανίλιας μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

    Μπορούμε να χρωματίσουμε το αυγόγλασο ρίχνοντας μερικές σταγόνες χρώματος μέσα στη μαρέγκα όσο τη χτυπάμε.   

Διαδικασία

Ακολουθούμε ακριβώς τα βήματα της συνταγής «Μπισκότα-στολίδια».

Τεμαχίζουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.  Αναμειγνύουμε τα δύο αλεύρια και τα ρίχνουμε κι αυτά στον κάδο. Προσθέτουμε το αλάτι.

Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, με το φτερό, για 5 λεπτά, μέχρι να υγρανθεί το αλεύρι από το βούτυρο και το μείγμα να γίνει «ψιχουλιαστό».

Συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας ένα-ένα τα αυγά.  Προσθέτουμε τη γλυκόζη… …και τη ζάχαρη.

Επειδή η ζύμη δεν έχει υγρά, το μίξερ μπορεί να ζορίζεται. Σε αυτή την περίπτωση το σταματάμε και ζυμώνουμε με το χέρι.

Υπολογίζουμε ότι ο χρόνος ζυμώματος είναι περίπου 10 λεπτά. Η ζύμη αυτή βγαίνει σκληρή. Για να την κάνουμε πιο εύπλαστη, προσθέτουμε ακόμη 1 αυγό.

Ανοίγουμε με τον πλάστη, πάνω σε μία λαδόκολλα, τη ζύμη σε χοντρό φύλλο τουλάχιστον 1 εκ. Χρειάζεται να βάλουμε αρκετή δύναμη.

Επιλέγουμε κουπάτ με επίκαιρα σχέδια και κόβουμε το φύλλο σε μπισκότα. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη μεγάλη λαμαρίνα του φούρνου και αραδιάζουμε σε αυτή τα μπισκότα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C, στον αέρα. Μαζεύουμε τη ζύμη που έχει μείνει από τα κοψίματα, την πλάθουμε σε μπάλα και την ξανανοίγουμε σε φύλλο. Κόβουμε μεγάλα μπισκότα στρογγυλού σχήματος με οδηγό ένα αναποδογυρισμένο πιατάκι του καφέ ή του γλυκού.

Αυτοί οι δίσκοι θα είναι οι βάσεις των κατασκευών μας. Μεταφέρουμε τους δίσκους σε μια άλλη λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Επειδή έχουμε επιλέξει τη λειτουργία του αέρα, βάζουμε ταυτόχρονα στον φούρνο τις δύο λαμαρίνες, σε διαφορετικές σχάρες. Ψήνουμε τα μπισκότα για 30 – 40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους, μέχρι να ροδίσουν.

Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν για τουλάχιστον 2 ώρες. Ετοιμάζουμε το αυγόγλασο, όπως περιγράφεται στο τιπ της συνταγής «Μπισκότα-στολίδια» (Κολλάμε με αυτό τα μπισκότα με τα χριστουγεννιάτικα σχέδια πάνω στους μπισκοτένιους δίσκους. «Χιονίζουμε» όλη την κατασκευή με επιπλέον αυγόγλασο. Αφήνουμε τα τρισδιάστατα μπισκότα να σταθεροποιηθούν για τουλάχιστον 2 ώρες, χωρίς να τα κουνάμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή