Mητροπολιτικά Χριστούγεννα

Mητροπολιτικά Χριστούγεννα

16' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρίσι ή Λονδίνο; Δυο παγκόσμιες πρωτεύουσες, δύο δημοφιλείς προορισμοί. Η μία έχει γαστρονομική κουλτούρα και φλερτάρει με την εξωστρέφειά της, ενώ η άλλη είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και γεύσεων. Εχείς ποια θα διαλέγατε για να περάσετε τις γιορτές; 

ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ…

Η περίοδος των εορτών φέρνει μεγάλες και σπάνιες χαρές: μέρες και νύχτες με βόλτες, ευκαιρίες να βρεθείς με τους αγαπημένους φίλους και την οικογένεια. Εννοείται πως παίρνουμε άδεια από τη δουλειά και νιώθουμε σαν να κάνουμε κι εμείς… σχολικές διακοπές.

Βόλτα στο μίλι του πολιτισμού  

Η αγαπημένη μας οικογενειακή βόλτα είναι στο ανερχόμενο Southbank, τη νότια όχθη του Τάμεση – από το Southbank έως το Shakespeare’s Globe εκτείνεται το πιο συναρπαστικό μίλι του πολιτισμού στην πόλη. Ξεκινάμε από τη γέφυρα του Westminster και στα δύο χιλιόμετρα του περιπάτου μας θα περάσουμε από μουσεία, αξιοθέατα, αγορές, εστιατόρια, θέατρα και μουσικές σκηνές. Με τη σειρά που εμφανίζονται είναι το London Dungeon, το Aquarium, το London Eye και το Southbank Centre, μπροστά από το οποίο στήνεται μια πανέμορφη χριστουγεννιάτικη αγορά με χειροποίητα στολίδια, σοκολάτες, ζεστό κρασί, κ.λπ. Οι καλλιτέχνες που θα δείτε έχουν περάσει από αυστηρή οντισιόν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του δήμου και οι θέσεις τους είναι προκαθορισμένες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Bubble man, που κάνει τις μεγαλύτερες σαπουνόφουσκες που έχετε δει ποτέ, και ο διαχρονικός Σαρλό, τον οποίο ενσαρκώνει ο Ελληνας ηθοποιός Γιώργος Κομνηνός. Ο Τσάρλι Τσάπλιν γεννήθηκε και μεγάλωσε στις εργατικές γειτονιές του νότιου Λονδίνου. Στο ίδιο σημείο λειτουργούν μεταξύ άλλων ένα μικρό παγοδρόμιο, μια ντισκοτέκ για roller skaters και μια πίστα για skateboard που προσφέρουν δωρεάν θέαμα.

Οι αίθουσες Royal Festival Hall και Queen Elisabeth Hall του Southbank Centre φιλοξενούν τους πιο διάσημους μουσικούς του κόσμου. Ακολουθώντας μια βρετανική παράδοση αιώνων, αυτές τις μέρες βγάζουμε εισιτήρια για μια μεγάλη θεατρική παραγωγή και μια συναυλία με τις μεγάλες ορχήστρες του Λονδίνου. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Βρετανικό Κέντρο Κινηματογράφου με αίθουσες προβολής, εστιατόρια και την αίθουσα Imax ακριβώς από πίσω. Δίπλα του το National Theatre, στη σκηνή του οποίου φέτος τα Χριστούγεννα ανεβαίνει ο «Πίτερ Παν». Στο βραβευμένο εστιατόριό του κλείνουμε τραπέζι πριν την παράσταση, ενώ το καφέ στο ισόγειο είναι το αγαπημένο μου σημείο στο ποτάμι: ωραία θέα, λίγος κόσμος, ζεστή σοκολάτα και βιβλιοπωλείο. Τέλος, στο ετήσιο πρόγραμμα έχουμε και μια παράσταση στο Shakespeare’s globe, το ανοιχτό θέατρο δίπλα στο ποτάμι με έργα του Σαίξπηρ.

Aν αντέχουμε, συνεχίζουμε τη βόλτα έως το HMS Belfast, το πολεμικό πλοίο-μουσείο που βρίσκεται αγκυροβολημένο με θέα την περίφημη Tower Bridge και το θρυλικό Tower of London. Πίσω από τον νότιο πύργο της γέφυρας βρίσκεται η πιο καλά κρυμμένη μαρίνα της πόλης, η St Catherine’s docks, ιδανική για έναν απογευματινό καφέ. Από εκεί συνεχίζουμε προς το Shard για να δούμε τα φώτα της πόλης.

Ξενάγηση με καραβάκι

Τα καραβάκια είναι σπουδαία εναλλακτική για να κάνουμε τη βόλτα μας όταν ο καιρός είναι βροχερός. Από το Southbank επιβιβαζόμαστε σε ένα από τα ποταμόπλοια της γραμμής και πλέουμε μέχρι το Greenwich. Τα παιδιά τα συναρπάζει το περίφημο αστεροσκοπείο-μουσείο και το ιστιοφόρο «Cutty Shark».

Σε πιο εορταστικό κλίμα, η citycruises.com διοργανώνει μίνι κρουαζιέρες στο ποτάμι για sightseeing. Τα παιδιά ηλικίας 2-8 ετών λατρεύουν τα Duck tours, τις κρουαζιέρες με ένα «αμφίβιο» σκάφος παρόμοιο με του Ντόναλντ, το οποίο στην αρχή κινείται σε ρόδες στην παραλία και στη συνέχεια βουτάει στο ποτάμι. Καραβάκι συνδέει και τις δύο Tate (Tate Britain και Τate Modern), διευκολύνοντας όλους όσοι θέλουν να δουν και τις δύο την ίδια μέρα.

Μιούζικαλ στο Covent Garden και συναυλίες μέσα σε εκκλησίες

Στο Λονδίνο χτυπάει η καρδιά του παγκόσμιου θεάτρου, με παραστάσεις για όλα τα γούστα και όλες τις τσέπες. Ακόμα και όσοι δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν μια παράσταση στα Αγγλικά θα περάσουν υπέροχα στα περισσότερα μιούζικαλ του Covent Garden – «Mamma mia», «Lion King», «Les Miserables», «Dirty Dancing», «Kinky boots» κ.ά. Αν δεν έχετε εισιτήρια, στα κιόσκια γύρω από τη Leicester square υπάρχουν πάντα ευκαιρίες. Για τον Χάρι Πότερ (part 1 & 2) θα πρέπει να προβλέψετε εγκαίρως, ιδιαίτερα αν θέλετε να δείτε και τα δύο μέρη του έργου σε κοντινή χρονική απόσταση. Υπολογίστε γύρω στις 65 λίρες (76,90 ευρώ) το άτομο, για μέτριες θέσεις. Πραγματικά όμως, δεν είναι πολλά για το υπερθέαμα που προσφέρεται.

Μια όχι και τόσο ακριβή απόλαυση που αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμα είναι οι συναυλίες μέσα στις εκκλησίες. Στην ατμοσφαιρική St Martin in the Fields, στην πλατεία Trafalgar, θα ακούσετε κορυφαίες χορωδίες και μικρά σύνολα να ερμηνεύουν αριστουργήματα της κλασικής μουσικής στο φως των κεριών. Ακόμα μία κοντά στο κέντρο είναι το St James Picadilly με το σπάνιο πιάνο Fazioli, στο οποίο είχαμε τη χαρά να ακούσουμε να παίζει ο Γιώργος Χατζηνάσιος.

Και …μη χαθούμε

Το τρίπτυχο της δημοφιλίας του Λονδίνου είναι θέατρο–μουσείο–shopping. Οι κλασικοί εμπορικοί δρόμοι του Λονδίνου, Oxford, Regent street αλλά και το Knightsbridge, στρατηγείο των Harrods και Harvey Nichols, αρέσουν πολύ στους Ελληνες τουρίστες. Αλλά στα πεζοδρόμια και στους σταθμούς του μετρό επικρατεί το αδιαχώρητο και αν έχετε μικρά παιδιά μαζί σας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με τον συνωστισμό. Μια καλή συμβουλή είναι να βάλετε ένα χαρτάκι με τα στοιχεία επικοινωνίας σας μέσα σε μια τσέπη των παιδιών και να τα μάθετε σε περίπτωση που χαθούν να απευθυνθούν σε οποιονδήποτε φοράει στολή. Το ίδιο ισχύει και στη Winter Wonderland του Hyde Park, από όπου περνούν όλες οι οικογένειες.

Πώς θα μετακινηθούμε

Ανήμερα τα Χριστούγεννα στο Λονδίνο δεν λειτουργούν οι συγκοινωνίες. Αν έχετε προγραμματίσει μετακινήσεις, καλύτερα να κλείσετε εγκαίρως ταξί, διότι την ίδια μέρα είναι αδύνατο να βρείτε.

Τα παραδοσιακά λονδρέζικα μαύρα ταξί κοστίζουν πολύ ακριβά, γι’ αυτό μετακινηθείτε με τα mini cabs. Οι περισσότεροι Λονδρέζοι χρησιμοποιούν κάποια από τις τρεις εφαρμογές για ταξί: Uber, Mini Cabster ή GreenTomatoCars (οχήματα υβριδικά μόνο).

Για όλα τα μέσα μεταφοράς χρειάζεται Oyster card – θα τη βρείτε ακόμα και σε μικρά μαγαζιά ή σούπερ μάρκετ.

Αν η τραπεζική σας κάρτα έχει το σήμα ))) (contactless), μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε αντί για την Oyster πληρώνοντας άμεσα το εισιτήριό σας σε μετρό, λεωφορεία, τρένα, αλλά και για αγορές μέχρι 20 λίρες (23,66 ευρώ) σχεδόν σε όλα τα καταστήματα. Μ. Α.

Τα tips του ντόπιου

Στα μουσεία και στις πινακοθήκες. Η είσοδος σε αυτούς τους χώρους είναι δωρεάν – εισιτήριο έχουν μόνο οι περιοδικές εκθέσεις και τα αφιερώματα. Κάθε επίσκεψη είναι μια ημερήσια εκδρομή αλλά και οι ιδανικές συνθήκες για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη και την ιστορία. Ζητήστε το family trail pack στην είσοδο, έχουν σχεδόν όλοι. Αν έχετε πάει στα βασικά ή αν θέλετε να δείτε τέχνη συγκεντρωμένη σε λιγότερα τετραγωνικά, αξίζει μια βόλτα στη Wallace Collection κοντά στην Oxford street.

Tea time. Μια αγαπημένη μας βρετανική συνήθεια είναι το απογευματινό τσάι. Στην πραγματικότητα πρόκειται για υπερποσότητες γλυκών, κρουασάν και σάντουιτς συνοδεία τσάι ή καφέ. Εναλλακτικά, το «cream tea» συνοδεύεται από scones (απλά κέικ) με κρέμα και μαρμελάδα.

Κρατήσεις σε εστιατόρια. Η κράτηση ισχύει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συνήθως 2 με 2½ ώρες, επομένως μην εκπλαγείτε αν σας ζητήσουν να φύγετε από το τραπέζι σας.

Η βρετανική συνέπεια δεν είναι μύθος. Ολες οι παραστάσεις αρχίζουν ακριβώς στην ώρα τους και σε πολλά θέατρα δεν επιτρέπεται η είσοδος μετά την έναρξη. Στα εστιατόρια θεωρούν δικαιολογημένη την καθυστέρηση έως δέκα λεπτά.  

New Year’s Eve.  Λονδρέζοι και τουρίστες παρακολουθούν τα πυροτεχνήματα από τις όχθες του Τάμεση κλείνοντας εισιτήρια προς 10 λίρες το άτομο (φέτος η προπώληση εξαντλήθηκε). Εναλλακτικά ή αν δεν σας αρέσει η πολυκοσμία, οι ντόπιοι ανεβαίνουν στο Hampstead Heath, στον απέναντι λόφο στη βόρεια όχθη του Τάμεση, από όπου θα δείτε όλη τη γιορτή με λιγότερο κόσμο.

Μετάβαση

Στο Λονδίνο θα φτάσετε με απευθείας πτήσεις από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε περίπου 4 ώρες. Οι τιμές των εισιτηρίων για τα Χριστούγεννα είναι περί τα 290 ευρώ, ενώ για την Πρωτοχρονιά περί τα 270 ευρώ. (Η αναζήτηση έγινε στο airtickets, 2.12.2016.)

Διαμονή

• Days Inn Hotel Waterloo (54 Kennington Rd, Lambeth, London SE1 7BJ, τηλ. +44 207-9221331, από 77,50 ευρώ την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα παιδιά έως 12 ετών δωρεάν). Απέναντι από το Imperial War Museum και δίπλα στο Lambeth Palace, 10΄ με τα πόδια από το London Eye και τη γέφυρα του Westminster. Απλά δωμάτια, με τις βασικές ανέσεις.

• Premier Inn London Waterloo (85 York Rd, London SE1 7NJ, τηλ. +44 871-5279412, από 77,50 ευρώ). Κοντά στο Waterloo, διαθέτει από μονόκλινα έως τετράκλινα δωμάτια για οικογένειες και δωρεάν διαμονή και φαγητό για τα παιδιά κάτω των 15 ετών.

• Novotel London Waterloo (113 Lambeth Rd, Lambeth, London SE1 7LS, τηλ. +44 207-6600674, από 142 ευρώ). Δίπλα στο ποτάμι, ανακαινισμένα δωμάτια με iPod docks και μηχανές Nespresso. Τα παιδιά κάτω των 16 μένουν δωρεάν στο δωμάτιο των γονιών τους. Εστιατόριο, μπαρ και χαμάμ.

• Mariott Hotel (London County Hall, Westminster Bridge Rd, Lambeth, London SE1 7PB, +44 207-9285200, από 297 ευρώ). Μοναδική θέα στον Τάμεση και στο Big Ben. Το κτίριο άλλοτε στέγαζε το London Film Museum. Διαθέτει σουίτες, δωμάτια, εστιατόριο και μπαρ. Εσωτερική πισίνα και γυμναστήριο.  

 

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Mητροπολιτικά Χριστούγεννα-1

Φαγητό και θέα από ψηλά

• The Shard (www.the-shard.com). Το εντυπωσιακό κτίριο του Renzo Piano μοιάζει με θραύσμα κρυστάλλου. Από τα εστιατόριά του ξεχωρίζει το Hutong με  ασιατική κουζίνα, ενώ στο café Aqua Shard θα πάτε για ποτό χωρίς κράτηση. Σε όλα τα εστιατόρια έχει dress code smart casual, επομένως όχι αθλητικά.

• Duck and Waffle (https://duckandwaffle.com).All day bar στο Heron Tower στην καρδιά του City. Ανοίγει από τις 6 π.μ. και είναι ιδανικό για όσους ξενυχτούν στα στέκια του ανατολικού Λονδίνου. Το χριστουγεννιάτικο μενού κοστίζει 100 ευρώ το άτομο.

• Sushi Samba (https://sushisamba.com). Επίσης στο Heron Tower, το Sushi Samba είναι γνήσιο τέκνο του fusion. Σερβίρει γιαπωνέζικη κουζίνα με περουβιανο-βραζιλιάνικες πινελιές, σάμπα και θέα στο Λονδίνο. Για το dress code εκδίδονται διάφορες οδηγίες, οπότε ενημερωθείτε πριν ξεκινήσετε.

• Oxo Tower (www.harveynichols.com). Ο πύργος-εκθεσιακός χώρος Oxo tower φιλοξενεί κυρίως εικαστικούς, χειροτεχνίες και τα πάντα γύρω από το design. Στον 8ο όροφο θα βρείτε brasserie, κοκτέιλ μπαρ και εστιατόριο. Το στάνταρ μενού για δείπνο κοστίζει 38 ευρώ το άτομο.

• Sky Garden (https://skygarden.london). Είναι το κτίριο που αγαπάμε και μισούμε όλοι οι Λονδρέζοι, το περιβόητο «WalkieTalkie» που πήρε βραβείο ασχήμιας αμέσως μόλις παρουσιάστηκε. Oλοι όμως κυνηγάμε την ευκαιρία να κλείσουμε ένα τραπέζι στα τρία εστιατόρια ή να πάμε για ένα ποτό στα δύο μπαρ που λειτουργούν στο Sky Garden, με τη συγκλονιστική θέα στον νυχτερινό ουρανό του Λονδίνου.


ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΣΤΟ ΠΙΟ… ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟ ΤΟΥ

Το τραγούδι «Ι love Paris in the spring» του Φρανκ Σινάτρα λέει ότι όλες οι εποχές στο Παρίσι είναι υπέροχες. Αν έπρεπε όμως να διαλέξω μία, αυτή θα ήταν η περίοδος των Χριστουγέννων. Είναι οι μέρες που η Πόλη του Φωτός ενδύεται μια περσόνα εντυπωσιακή και παραμυθένια, σαν ένας οργανισμός που ζωντανεύει με την παρουσία μας. Πού θα βρούμε το πιο λαχταριστό γλυκό; Ποιο κονσέρτο δεν πρέπει να χάσουμε; Ποια βιτρίνα θα παρατηρήσουμε ηδονοβλεπτικά; Κι αν έχουμε παιδιά, πού μπορούμε να τα διασκεδάσουμε; Οι επιλογές είναι αμέτρητες. Διάλεξα λοιπόν δραστηριότητες που συνδυάζουν τις τάσεις της εποχής αλλά και διαχρονικές επιλογές, που θα μεταμορφώσουν το ταξίδι σας σε μια κατάδυση στη γαλλική κουλτούρα.

Λίγες μόνο εβδομάδες από τα Χριστούγεννα, ξεκίνησα από το σπίτι μου στο 20ό διαμέρισμα με στόχο να χρησιμοποιήσω τις συγκοινωνίες όσο λιγότερο γίνεται. Κατευθύνθηκα στο κανάλι Saint Martin. Εκεί γνώρισα τον Sven και τη Cecil και είδα το μικρό κομψοτέχνημα που έχουν δημιουργήσει, την Passerelle, όπου μπορείς να ξετρυπώσεις απίθανες ιδέες για δώρα, όπως τις eco-friendly τσάντες φτιαγμένες από πυροσβεστικούς σωλήνες – μια πρωτότυπη ιδέα ανακύκλωσης με την οποία δίνουν δεύτερη ζωή σε μεταχειρισμένα αντικείμενα. Μεταξύ άλλων, στην «Πασαρέλα» θα βρείτε εσάρπες από μικρούς σχεδιαστές, πράσινο τσάι με γεύση μήλο και κανέλα, δερμάτινα πορτοφόλια σε προσιτές τιμές, τετράδια για να εξιστορήσετε τις περιπέτειες των ταξιδιών σας (travel notebooks). Κι αν τα παραπάνω δεν αρκούν, προχωρήστε στο βάθος του μαγαζιού, όπου έχει στηθεί ένα λιλιπούτειο salon de thé, δίπλα σε δύο-τρία έπιπλα που είναι προς πώληση. Στον ίδιο χώρο κάθε μήνα φιλοξενείται και μια νέα φωτογραφική έκθεση. Ω ναι, η ατμόσφαιρα εμπνέει και οι ιδιοκτήτες συναρπάζουν με τις ιστορίες τους.

Δίπλα στο Passerelle, υπάρχει το μικρό γαλακτοπωλείο-κάβα La Vache dans les Vignes, με 4-5 τραπεζάκια, καθώς και έναν ενδιαφέροντα κατάλογο προϊόντων προς τέρψη των πελατών. Από τη Vieille Mimolette μέχρι το Brie και το Reblochon (σ.σ.: το κατάλληλο τυρί για Raclette, τυρο-λιχουδιά επί παντός καιρού), η γκάμα συμπληρώνεται από το απόλυτο έδεσμα των Χριστουγέννων, το φουαγκρά. Να μια ιδέα για μια βραδιά χωρίς νυχτερινή έξοδο.

Από εκεί έφτασα έως το Marais και το Merci, ένα concept store με τσιμπημένες τιμές. Αν δεν θέλετε να αγοράσετε ντιζάιν αντικείμενα για το σπίτι ή παλτό διάσημων σχεδιαστών, αρκεστείτε σε ένα café au lait περιτριγυρισμένοι από βιβλία, σε μια σχεδόν μυστικιστική ατμόσφαιρα. Μην ξεχνάτε ότι όλα τα έσοδα του Merci πηγαίνουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που στηρίζουν γυναίκες και παιδιά σε μία από τις ωραιότερες πλην φτωχότερες γωνιές του πλανήτη, τη Μαδαγασκάρη.

Εκθέσεις, Όπερα και λαμπερές βιτρίνες

Φέτος τον χειμώνα δύο είναι οι πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις στο Παρίσι: Στο κέντρο Πομπιντού –αξίζει να το επισκεφτείτε έτσι κι αλλιώς για τη μόνιμη συλλογή του– παρουσιάζεται ρετροσπεκτίβα του René Magritte με τίτλο «Η προδοσία των εικόνων» (La Trahison des Images), όπου εξετάζεται η σχέση του Βέλγου σουρεαλιστή καλλιτέχνη με τη φιλοσοφία. Η βόλτα περιλαμβάνει σίγουρα μια στάση στο εστιατόριο George Paris του 6ου ορόφου, όπου η θέα κόβει την ανάσα.

Η δεύτερη έκθεση παρουσιάζει στη Fondation Louis Vuitton την άγνωστη μέχρι πρότινος στο κοινό συλλογή Chtchoukine, ενώ τα πιτσιρίκια της παρέας θα περιπλανηθούν στο Jardin de l’Acclimatation, τον κήπο που ίδρυσε ο Ναπολέων Γ΄ το 1860. Σήμερα φιλοξενούνται εδώ διάφορες δραστηριότητες, μαθήματα μαγειρικής για παιδιά, πολιτιστικά δρώμενα και λούνα παρκ. Είσοδος μόλις 3 ευρώ.

Καθώς η νύχτα πέφτει, είναι η σωστή στιγμή για μια βόλτα στο BHV Marais. Ενα εμπορικό κέντρο με παράδοση στις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες, όπου θα δείτε εντυπωσιακούς στολισμούς ακόμα και με κινούμενες φιγούρες. Αν προχωρήσετε στο εσωτερικό, προτείνω να ανεβείτε στον τρίτο όροφο, όπου τα προϊόντα για την κουζίνα γοητεύουν τους λάτρεις της καλής μαγειρικής.

Τι θα ήταν το Παρίσι χωρίς τα περίφημα friperies (καταστήματα με ρούχα από δεύτερο χέρι); Από τα vintage μαγαζιά της πόλης ξεχωρίζουμε το Kiliwatch, όχι μόνο για το μέγεθός του και την πολύ καλή συλλογή του, αλλά και για την αισθητική του: είναι ο παράδεισος του βιομηχανικού ντιζάιν. Εχω αγοράσει από κάπες και πουλόβερ μέχρι σακάκια και παπούτσια, τα οποία έχουν φορεθεί και ξαναφορεθεί χωρίς να φύγει ούτε κλωστή.

Η Οπερα του Παρισιού επιφυλάσσει μια ευχάριστη έκπληξη στις γιορτές: Εισιτήρια που ξεκινούν από μόλις 25 ευρώ για το μπαλέτο του Τσέχου χορευτή και χορογράφου Jiří Kylián, στο θέατρο της Οπερας Garnier, το εσωτερικό του οποίου είναι ζωγραφισμένο από τον Marc Chagall. Βιαστείτε! Μια άλλη επιλογή είναι η ακρόαση των «4 εποχών του Βιβάλντι» στη Saint Chapelle. Η γοτθικού ρυθμού εκκλησία, χτισμένη τον 13ο αιώνα, είναι διάσημη όχι μόνο για την εξαιρετική ακουστική της, αλλά και για μία από τις μεγαλύτερες συλλογές βιτρό στον κόσμο. Από εκεί, ακόμη κι αν είναι αργά, θα κατευθυνθείτε στο Grand Palais, όπου, εκτός από την έκθεση για τον Hergé, δημιουργό του Tintin, τις ημέρες των γιορτών λειτουργεί παγοδρόμιο, καθημερινά έως τις 2 τα ξημερώματα. Στην επιστροφή στην παιδική μας ηλικία συμβάλλουν τα σόου φωτισμού και εικόνων που πλαισιώνουν τα δρώμενα.

Mητροπολιτικά Χριστούγεννα-2

Ρεβεγιόν α λα γαλλικά

Τι δεν μπορεί να λείπει από το γαλλικό χριστουγεννιάτικο δείπνο εκτός από το φουαγκρά και τη σαμπάνια; Το επιδόρπιο των γιορτών είναι ένα: η bûche, κορμός με κρέμα ζαχαροπλαστικής σε δεκάδες γεύσεις. Αξίζει και μόνο να τις θαυμάζετε στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων. Για το δικό μας τραπέζι θα διαλέξουμε μια bûche, κατά παραγγελία, από το μικρό και θαυματουργό ζαχαροπλαστείο La Fabrique à Gateaux, της Lisa και της Alice, που θα μας καλωσορίσουν προσφέροντάς μας ένα λαχταριστό μπισκότο με φιστικοβούτυρο.

Για το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς έχω μια πρόταση που θα τη θυμάστε για όλη σας τη ζωή: δείπνο σε ένα από τα καραβάκια που κάνουν τον γύρο του Σηκουάνα. Το μενού στα Bateaux Parisiens, εκτός από ένα ποτήρι σαμπάνια και ένα μπουκάλι κρασί, περιλαμβάνει amuse bouche φουαγκρά, πρώτο πιάτο κρέμα κουνουπιδιού και καπνιστό σολομό, κυρίως πιάτο κόκορα με βότανα και λαχανικά και το δείπνο θα κλείσει με τυρί, μαρμελάδα από μαύρα κεράσια και μίνι bûche (τιμή για παραμονή Χριστουγέννων 145 ευρώ το άτομο, για παραμονή Πρωτοχρονιάς 295 ευρώ το άτομο).

Πώς θα κλείσει το 2016; Στο ΥΟΥΟ, το κλαμπ του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Palais de Tokyo, τα μιξ των DJs Sebastien Kross and Friends θα μας απογειώσουν. Στο Caveau de la Huchette –αξίζει να το επισκεφτείτε για τη μυστικιστική ατμόσφαιρα της υπόγειας σπηλιάς–ο σαξοφωνίστας Drew Davis θα σας ταξιδέψει υπό τους ήχους του σουίνγκ. Την πρώτη ημέρα του χρόνου θα δούμε την παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία, όπου μια εντυπωσιακή μπάντα μουσικών από τις ΗΠΑ γεμίζει με συγκινητικούς ήχους τη διάσημη λεωφόρο, που φοράει τα γιορτινά της για να υποδεχτεί τα στολισμένα άρματα. Β.Δ.

Mητροπολιτικά Χριστούγεννα-3

Μετάβαση

Στο Παρίσι φτάνετε με απευθείας πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Charles de Gaulle (Aegean, Air France) ή στο Paris Orly (Easyjet, Transavia). Οι τιμές των εισιτηρίων για το διάστημα από 20/12/2016 έως 5/1/2017 ξεκινούν από 200 ευρώ. (Η έρευνα έγινε στο airtickets, στις 2/12.)

Διαμονή

• Mama Shelter (109, rue de Bagnolet, +33 1-43484848, www.mamashelter.com, από 89 ευρώ). Οι τιμές του δικαιώνουν τους ταξιδιώτες, το φαγητό του ανταμείβει τους πεινασμένους και η λιτή του διακόσμηση είναι μια ανάπαυλα από την ενίοτε «βαριά» γαλλική αισθητική.

• Regent’s Garden Hotel (6 rue Pierre Demours, +33 1-45740730, www.hotel-regents-paris.com, από 152 ευρώ). Ενα ξενοδοχείο-κόσμημα, με έναν κήπο 450 τ.μ. σχεδιασμένο από τον Xavier De Chirac.  

• Hotel Design Secret de Paris (2 rue de Parme, +33 1-53163333, www.hotel-design-secret-de-paris.com, από 180 ευρώ). Κάθε δωμάτιο είναι διακοσμημένο με εικόνες από μνημεία του Παρισιού, Musée d’Orsay, Πύργος του Αϊφελ, Moulin Rouge κ.λπ. Βρίσκεται κοντά στη Μονμάρτρη και στην Οπερα.

• Grand Hotel des Balcons (3, rue Casimir Delavigne, +33 1-46347850, http://www.balcons.com, από 98 ευρώ). Το Grand Hotel de Balcons γοητεύει με την αρ νουβό διακόσμησή του.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Διευθύνσεις

• Passerelle (48 bis, Quai de Jemmapes,www.lapasserelle-conceptstore.com)

Τρίτη- Κυριακή 11 π.μ.-7 μ.μ.

• La Vache dans les Vignes (46 Quai de Jemmapes, http://lavachedanslesvignes.fr).

Δευτέρα-Σάββατο 10.30 π.μ.-10 μ.μ.

• Μerci (111 Boulevard Beaumarchais, www.merci-merci.com).

Καθημερινά 10.30 π.μ.-7.30 μ.μ.

• Κέντρο Georges Pompidou (Place Georges Pompidou, www.centrepompidou.fr/en).

Καθημερινά πλην Τρίτης 11 π.μ.-10 μ.μ., Πέμπτη έως τις 11 μ.μ., είσοδος 14 ευρώ.

• Fondation Luis Vuitton (8 Αvenue de Mahatma Ghandi, www.fondationlouisvuitton.fr).

Καθημερινά πλην Τρίτης 9 π.μ.-9 μ.μ. Είσοδος 16 ευρώ.

• Jardin de l’Acclimatation, Bois de Boulogne.

  Δευτέρα-Παρασκευή 11 π.μ.-6 μ.μ., Σάββατο-Κυριακή 10 π.μ.-6 μ.μ.

• BHV Marais (52, rue de Rivoli, www.bhv.fr).

  Καθημερινές 9.30 π.μ.-8 μ.μ., Κυριακή 11 π.μ.-7 μ.μ.

• Kiliwatch (64 Rue Tiquetonne, http://kiliwatch.paris).

  Δευτέρα 10.30 π.μ.-7 μ.μ., Τρίτη-Παρασκευή 10 π.μ.-7.30 μ.μ.

• Opera Garnier (www.operadeparis.fr).  

• Eglise Sainte Chapelle (8, boulevard du Palais, www.fnacspectacles.com)

• Grand Palais (3, avenue du Général Eisenhower).

  Παγοδρόμιο 15.12.2016-2.1.2017, 10 π.μ.-2 π.μ.

• La fabrique à Gateaux (34 Rue des Vinaigriers, www.facebook.com/LaFabriqueAGateaux).

  Τετάρτη-Κυριακή 10 π.μ.-7.30 μ.μ.

• Bateaux Parisiens (www.bateauxparisiens.com)

• ΥΟΥΟ (Palais de Toyko, http://yoyo-paris.com)

• Caveau de la Huchette (www.caveaudelahuchette.fr)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή