Τσακαλώτος: Ολα ανοιχτά στη διαπραγμάτευση

Τσακαλώτος: Ολα ανοιχτά στη διαπραγμάτευση

5' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τίποτα πέραν των «βραχυπρόθεσμων» μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι συμφωνημένο με τους εταίρους, και υπάρχει απόσταση που πρέπει να καλυφθεί επί σοβαρών ζητημάτων στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ώστε να κλείσει η β’ αξιολόγηση και, κυρίως, για να διαμορφωθεί περιβάλλον ευνοϊκό για επενδυτές, εντός και εκτός Ελλάδος, να επενδύσουν στη χώρα μας. Ο λεγόμενος «καθαρός διάδρομος» δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί. Αυτό προκύπτει από έκτακτη ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας σήμερα το μεσημέρι, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συζήτησης επί του προϋπολογισμού, προκαλώντας προβληματισμό σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η δε πρωτοβουλία του να ζητήσει τη δημόσια «στήριξη» της Βουλής στην κυβερνητική προσπάθεια να μην γίνουν δεκτά νέα μέτρα για την περίοδο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, όπως πιέζουν οι εταίροι, φαίνεται ότι ανοίγει την οδό νέων συγκρούσεων στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό: Υπάρχει θεσμικός τρόπος για να συζητήσουμε τέτοια ζητήματα, έστω και την τελευταία στιγμή και αυτός δεν είναι όπως τον επιχειρείτε τώρα, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ν. Δένδιας – θέση με την οποία έδειξαν να συμφωνούν ουσιαστικά και οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Τόσο ο κ. Τσακαλώτος, όσο και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς δήλωσαν πως δεν είναι θετικό που η αντιπολίτευση δεν πήρε άμεσα θέση, δίνοντας την αίσθηση ότι επί της συγκεκριμένης πτυχής θα πρέπει να αναμένονται νέες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση το κρίσιμο αμέσως προσεχές διάστημα.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

«Είμαστε στη μέση»

«Είμαστε στη μέση της διαπραγμάτευσης. Όπως συμβαίνει με όλες οι διαπραγματεύσεις, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα. Μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μπορούμε να πούμε ότι είναι οριστικά», άρχισε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής του οικονομικού

P { margin-bottom: 0.21cm; }

επιτελείου, και συνέχισε: «Αυτό είναι ένα κομμάτι του παζλ. Τι ζητάγαμε εμείς: διαφάνεια και έναν καθαρό διάδρομο για να ξέρουν όλοι ότι υπάρχει μια λύση για το χρέος, ώστε να προβούν σε επενδύσεις. Το δεύτερο κομμάτι του παζλ είναι η πολιτική συμφωνία για β’ αξιολόγηση».

Ως προς αυτή την παράμετρο, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως πρόβλημα για τη συμφωνία δεν είναι οι καταγραφόμενες διαφορές με τους Θεσμούς ως προς το δημοσιονομικό κενό για το 2017 (περίπου 20 εκατομμύρια), και για το 2018 (100-150 με Ευρωπαίους, «παραπάνω κατά 100 με το ΔΝΤ σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους). «Δεν υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι θα κολλήσουμε εκεί.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Νομίζω δεν είναι πρόβλημα», σημείωσε. Τα «αγκάθια», όπως τα περιέγραψε είναι τα εργασιακά (η ελληνική πλευρά είναι υπέρ της επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων), και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς και η διάρκειά τους, για μετά το έτος 2018.

«Υπάρχει μια διαφωνία με πιστωτές για πόσα χρόνια πρέπει να είναι 3,5%. Εμείς βλέπουμε ότι μετά το 2018 μια συμβιβαστική λύση θα ήταν 2,5% πλεόνασμα, και το 1% να είναι μόνο για την

P { margin-bottom: 0.21cm; }

ανάπτυξη. Ότι δηλαδή το 1% που θα «σωθεί» να είναι μόνο για βοήθεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε πως «δεν θέλουμε τώρα να ψηφιστούν μέτρα στη Βουλή για 2019 και 2020 όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ», για να συμπληρώσει: «Νομίζω ότι είμαστε στη θέση που ήμασταν λίγο πριν από τη συμφωνία του Μαΐου. Περισσότεροι παίχτες θέλουν λύση όπως και τότε. Νομίζω ότι και όλοι θέλουν να βρεθεί λύση. Νομίζω ότι θα βρεθεί λύση και για πλεονάσματα. Να μην υπάρχει αίσθηση δράματος. Αν κρατήσουμε την ψυχραιμία μας όλοι, θα κλείσει και αυτή η αξιολόγηση».

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Συζήτηση αλλά όχι δημόσια

«Έρχεστε με μειλίχιο ύφος, και ζητάτε συμβουλές της αντιπολίτευσης. Αν τις θέλετε, υπάρχει θεσμικός τρόπος. Να μας καλέσετε, να υπάρξει με κλειστή την πόρτα ενημέρωση για το ποια θέση έχουμε. Το να έρχεστε σήμερα, λίγο πριν από το τέλος της β’ αξιολόγησης και να μας λέτε «πείτε μας τη συμβουλή σας», δεν είναι ορθό» απάντησε στην υπουργική πρόσκληση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ν. Δένδιας. Για να προσθέσει μεταξύ άλλων: «Αυτά που φέρατε απέχουν πολύ από εκείνα που λέγατε. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει. Λέγατε πως αν περάσει  η 5η Δεκεμβρίου θα είναι μεγάλη ζημιά για τη χώρα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει την αξιολόγηση».

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Α. Λοβέρδος αφού ζήτησε σειρά διευκρινίσεων επί των όσων είπε νωρίτερα ο κ. Τσακαλώτος, σημείωσε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών: «Τί λέτε σήμερα στους επιχειρηματίες από το βήμα της Βουλής: ότι υπάρχει καλή συμφωνία ή ότι όλα είναι στον αέρα; Είστε σε δρόμο συμφωνίας, ή όλα είναι στον αέρα»;

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Από πλευράς του Κομουνιστικού Κόμματος, ο κ. Αθ. Παφίλης τόνισε ότι είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα υπάρξουν «και νέα πιο σκληρά μέτρα», σημειώνοντας ότι ουδείς σοβαρός οικονομολόγος και πολιτικός μπορεί να ισχυριστεί «ότι η ελληνική οικονομία σε τέτοιο διεθνές περιβάλλον μπορεί να έχει 3,5% πλεονάσματα την επόμενη δεκαετία».

Με απορίες για την υπουργική τοποθέτηση, εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ Αθ. Παπαχριστόπουλος: « Άκουσα τον υπουργό να λέει ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο και ότι η διαπραγμάτευση είναι κάπου στη μέση. Να μας πείτε τι είναι εφικτό και τι μπορούμε να περιμένουμε από την διαπραγμάτευση. Να ξέρουμε πού βαδίζουμε. Να δούμε όλοι τι μπορούμε να καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

«Πρέπει να γίνει με θεσμικό τρόπο η συζήτηση για τη χάραξη εθνικής γραμμής» σημείωσε ο κ. Γ.Μαυρωτάς (Ποτάμι).

«Στη δημόσια έκκληση του υπουργού να ακούσει απόψεις, γνώμες και στήριξη ή όχι στη κυβερνητική προσπάθεια, δεν άκουσα με καθαρό τρόπο τι λένε τα κόμματα. Αναμένω τις επόμενες ώρες» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ.Μαντάς.

Αμέσως μετά στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Τσακαλώτος: «Δεν κατάλαβα αν υποστηρίζετε την κυβέρνηση στο θέμα των πλεονασμάτων, και αν υποστηρίζετε να πάρουμε κάτι περισσότερο για το χρέος και για τα εργασιακά. Να πείτε ότι δεν θέλουμε άλλα μέτρα μετά το 2018: Αυτό θα με βοηθήσει, θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση» είπε. Και αναφερόμενος σε σχόλια της αντιπολίτευσης, συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ότι συμφωνεί με την παρατήρηση του κ. Παφίλη όσον αφορά την προοπτική επίτευξης μεγάλων πλεονασμάτων και πρόσθεσε: «Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο ως προς τα πλεονάσματα. Δεν είπα ότι «όλα είναι στον αέρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή