Πακέτο Τσίπρα: «13η σύνταξη» σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου

Πακέτο Τσίπρα: «13η σύνταξη» σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου

5' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μίνι κοινωνικό πακέτο, με στόχο να καταδείξει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης αλλά και να στείλει μήνυμα στους εταίρους της χώρας, τη στιγμή που παραμένει σε αδιέξοδο η διαπραγμάτευση ευρωπαϊκών θεσμών, ΔΝΤ και Αθήνας για το ελληνικό πρόγραμμα, παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου και με συνεχείς αναφορές στην πρόνοια της κυβέρνησης για τους πλέον ασθενείς, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε:

– την άμεση καταβολή ειδικού βοηθήματος σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν έως 850 ευρώ μηνιαία σύνταξη. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα επωφεληθούν περίπου 1.600.000 συνταξιούχοι ενώ το ύψος του επιδόματος θα είναι αντιστρόφως ανάλογο του ύψους της σύνταξης. Έτσι, όσοι εισπράττουν συντάξεις κοντά στο όριο των 800 ευρώ θα λάβουν επίδομα ύψους 300 ευρώ. Το βοήθημα θα αυξάνεται όσο μειώνεται η σύνταξη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, θα ξεπερνά και το ίδιο το ύψος της σύνταξης. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, σε 617 εκατομμύρια ευρώ.

– την αναστολή εφαρμογής του μέτρου της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, που υποδέχονται το κύριο μεταναστευτικό ρεύμα. Ο κ. Τσιπρας ανέφερε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ παραμένει σε ισχύ, ωστόσο δεν θα εφαρμοστεί όσο τα νησιά του Αιγαίου παραμένουν υπό τη μεταναστευτική πίεση. Η αναστολή αφορά τις Λέσβο, Χίο, Σάμο Κω και τα νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής.

Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού σε μία συγκυρία που, όπως προαναφέρθηκε η εξέλιξη της αξιολόγησης κρέμεται σε μία κλωστή, έρχεται να πυροδοτήσει νέα σενάρια για τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, ειδικά από τη στιγμή που ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που έθεσε ζήτημα εκλογών σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Νωρίτερα σήμερα, από τη Βουλή, ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων άμεσα προκειμένου να συμφωνηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι μετά το 2018. 

Είναι ενδεικτικό ότι ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ρητώς ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε παράλογες απαιτήσεις ενώ υπήρξε σαφής η προσπάθειά του να παρουσιάσει την χώρα και την οικονομία ένα βήμα πριν την ομαλοποίηση, ενισχύοντας εμμέσως πλην σαφώς το αφήγημα ότι ενδεχόμενη εμπλοκή θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Επίσης, υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι, με την επιστροφή στην ομαλότητα και την ανάπτυξη, να στηριχθούν τα πλέον ασθενή κοινωνικά στρώματα και δη όσοι επλήγησαν σκληρά από την οικονομική κρίση. 

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα:

«H χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες προκλήσεις τις οποίες όμως αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, κράτησε και κρατάει το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης. Τόσο στο προσφυγικό όσο και στην οικονομική κρίση. Και έφτασε η ώρα αυτό να το αναγνωρίσει εμπράκτως και η Ευρώπη. Η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, είναι εξαιρετικά σημαντική για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων που ελαφρύνουν το χρέος κατά περίπου 45 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 22% του ΑΕΠ, είναι ένα πρώτο, αλλά αποφασιστικό βήμα, για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και για την έξοδο από την επιτροπεία. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, αλλά συνεχίζουμε τη προσπάθεια με αντικειμενικό στόχο τη ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, χωρίς υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις. Τελικός μας στόχος είναι η οριστική έξοδος από τη κρίση και την επιτροπεία, η πρόσβαση στις αγορές χρήματος, η ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας.

Η συμφωνία που υλοποιούμε, όμως, εκτός από δύσκολες μεταρρυθμίσεις περιελάβανε και επανακαθορισμό των δυσβάστακτων πρωτογενών πλεονασμάτων, στα οποία η χώρα ήταν δεσμευμένη. Έτσι για το 2016, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μετά τη συμφωνία που πετύχαμε, μειώθηκε από το 4,5% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, σε 0,5% ΑΕΠ. Στόχος που αποδείχθηκε ρεαλιστικός.

Και όπως είναι ήδη γνωστό, με την υπεραπόδοση των εσόδων τη χρονιά που φεύγει, υπερκαλύφθηκε στο διπλάσιο. Δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι κάθε ευρώ που πλεονάζει από τους διαθέσιμους πόρους, να αναδιανέμεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και που βιώνουν πιο άμεσα τα βάρη της κρίσης. Προσηλωμένοι σταθερά στην αντίληψη αυτή άλλωστε, προχωρήσαμε το προηγούμενο διάστημα στην ένταξη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης. Και προχωράμε άμεσα στην πρόσληψη 5.000 νοσηλευτών και γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία.

Σήμερα, παραμένοντας σταθεροί στη δέσμευσή μας για στήριξη των πιο αδύναμων, αποφασίζουμε την άμεση διανομή του μεγαλύτερου μέρους της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016, στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτή η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, για αυτούς και αυτές που, από το 2010 έχουν υποστεί διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις τους και αντίστοιχη επιδείνωση των συνθηκών της  ζωής τους. Στη πράξη, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη μια παλιότερη δέσμευση μας για 13η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και αυτό θα κάνουμε.

Χορηγούμε άμεσα, ενόψει εορτών, 617 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 850 ευρώ. Η δε διανομή του ποσού θα γίνει αντισυμμετρικά, από κάτω προς τα πάνω. Δηλαδή όσοι από τους δικαιούχους λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις, θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση, που για αρκετές χιλιάδες θα είναι ακόμη και πολλαπλάσια από τη μηνιαία σύνταξή τους. Ενώ όσοι βρίσκονται στο πάνω κατώφλι, θα λάβουν μικρότερη ενίσχυση, που όμως θα έχει ως κατώτατο ποσό τα 300 ευρώ.  Όσο τα περιθώρια της οικονομίας θα διευρύνονται και όσο περισσότερο η χώρα θα ανακάμπτει, τόσο ευρύτερη και ουσιαστικότερη θα είναι η κοινωνική αναδιανομή για την στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη.  Τη Συμφωνία μας με τους εταίρους μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο, αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, τη κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε επίσης και μέτρα στήριξης των νησιών της πρώτης γραμμής, που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Για αυτά τα νησιά, του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου αποφασίσαμε να αναστείλουμε, για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση, την αύξηση του ΦΠΑ. Η εξίσωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που είμαστε δεσμευμένοι να εφαρμόσουμε και θα εφαρμόσουμε, όχι όμως την ώρα που οι συμπολίτες μας εκεί, σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σήμερα, άλλωστε, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι χάρη στην Ελλάδα θα αποκατασταθεί από το Μάρτη η κανονικότητα και θα ξαναμπεί σε εφαρμογή η Συμφωνία του Δουβλίνου, γιατί σταμάτησαν πλέον οι ροές προς την Ευρώπη. Η σωστή όμως διατύπωση είναι: Χάρη στα νησιά μας και χάρη στους νησιώτες μας που έχουν σηκώσει ψηλά τις αξίες της Ευρώπης. Τους χρωστά λοιπόν η Ευρώπη. Τους χρωστά η Ελληνική Πολιτεία ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στήριξη. Και είμαστε αποφασισμένοι να τους το δείξουμε έμπρακτα. 

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε κάθε βήμα της Ελλάδας προς την κανονικότητα και την ανασυγκρότηση,  στο μυαλό μας θα είναι πάντα η αποκατάσταση των αδικιών και η στήριξη των αδυνάτων. Αυτοί που σήκωσαν περισσότερο τα βάρη της κρίσης, θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν δικαίωμα στα οφέλη της ανάπτυξης. Τις μέρες αυτές διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου. Με πίστη στις δυνάμεις μας, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, θα τα καταφέρουμε. Θα βγούμε από τη κρίση και θα βγούμε όρθιοι και πιο δυνατοί».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή