Σε νέα απεργία προχωρεί η ΠΝΟ – Προβλήματα τροφοδοσίας στα νησιά

Σε νέα απεργία προχωρεί η ΠΝΟ – Προβλήματα τροφοδοσίας στα νησιά

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω κλίματος πλήρους ρήξης μεταξύ της κυβέρνησης και των ναυτεργατών, συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής ο αποκλεισμός της νησιωτικής Ελλάδας, καθώς ούτε χθες επιτεύχθηκε λύση, το αντίθετο μάλιστα.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) προχώρησε στην κήρυξη νέας απεργίας, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, πετώντας μάλιστα το «μπαλάκι» των ευθυνών όχι στον υπουργό Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλή, αλλά στον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, από τον οποίο και περιμένει έμπρακτες δεσμεύσεις, με τη μορφή νομικής ρύθμισης, ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι ναυτικοί με περαιτέρω αύξηση της φορολογίας τους.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΠΝΟ, «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δεσμεύεται σε τίποτε ουσιαστικό, αλλά αντίθετα προσπαθεί μέσω της προσωπικής διαβεβαίωσης του κ. υπουργού Ναυτιλίας, και όχι του αρμόδιου προς τούτο υπουργού των Οικονομικών, να πείσει ότι δήθεν δεν υπάρχει ζήτημα στο ισχύον φορολογικό καθεστώς των ναυτικών». Λίγες ώρες αργότερα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, αφού πρώτα απέκλεισε το ενδεχόμενο επίταξης και τονίζοντας ότι επιδιώκει τη λύση του θέματος μέσα από τον διάλογο, συνέχισε την ίδια τακτική, επισημαίνοντας ότι «δεν υφίστανται οι αιτίες για τις οποίες γίνεται η απεργία. Η απεργία είναι υπόθεση της φαντασίας κάποιων». Συνέχισε δε τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση διαβεβαίωσε την ΠΝΟ ότι δεν έχει την πρόθεση να εξομοιώσει τη φορολόγηση των ναυτικών με εκείνη των άλλων κλάδων. Αποσύρει μάλιστα από τη συζήτηση με τους θεσμούς ακόμα και το 3% αύξησης φόρου για τα κατώτερα πληρώματα».

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στη Βουλή ο κατά την ΠΝΟ αρμόδιος, Ευκλ. Τσακαλώτος, δήλωνε ότι δεν θα υπάρξει νέα φορολογική επιβάρυνση των ναυτικών. «Εχει δημιουργηθεί θέμα για το δημοσιονομικό κενό για το 2018. Είπα και προηγουμένως ότι η διαφορά είναι κοντά στα 100 εκατ. ευρώ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά εκτιμώ ότι θα κλείσει χωρίς προβλήματα. Είχαμε μεγάλη λίστα που πρότειναν οι θεσμοί και εμείς για το πώς θα κλείσει το κενό του 2018, και μέσα σε αυτές ήταν και οι εισφορές των ναυτικών. Εμείς δεν το προτείνουμε αυτό. Θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2017 και του 2018 χωρίς καμία αύξηση στις φορολογικές εισφορές στους ναυτικούς». Εν τω μεταξύ, ο κοινωνικός αντίκτυπος από τη συνεχιζόμενη απεργία, η οποία εφόσον δεν ανασταλεί θα συμπληρώσει 10 συνεχείς ημέρες, έχει αρχίσει να γιγαντώνεται. Καθημερινά, όλο και περισσότερα νησιά αντιμετωπίζουν προβλήματα τροφοδοσίας, ενώ τα αποθέματα σε πληθώρα βασικών αγαθών, των φαρμάκων και των καυσίμων μη εξαιρουμένων, έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.

Στην Κέρκυρα τα φάρμακα αναμένεται να εξαντληθούν στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος αν δεν υπάρξει άμεσα ανεφοδιασμός, ενώ στην Κρήτη τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής που κινδυνεύει να καταστεί ακατάλληλη για κατανάλωση συνεχίζονται. Αυτό, παρά το γεγονός ότι, χθες, ένα πλοίο των Μινωικών Γραμμών, το «Φαιστός Παλάς», κατέπλευσε από το Ηράκλειο στο λιμάνι του Πειραιά, αφού δόθηκε ειδική άδεια καθώς δεν επρόκειτο περί πλοίου ασφαλείας και αφού προηγουμένως απαιτήθηκαν διαβουλεύσεις ωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τον κ. Κουρουμπλή ζητώντας του να αξιοποιήσει το σύνολο των δυνατοτήτων που του παρέχει ο νόμος, ώστε να προστατεύσει τα νησιά από τις επιπτώσεις της απεργίας της ΠΝΟ, που δημιουργεί πλέον ασφυκτικές συνθήκες για το σύνολο των κατοίκων των νησιών. «Επειδή, επιτέλους, η συνέχιση της ζωής στη νησιωτική Ελλάδα δεν μπορεί να είναι στη διακριτική ευχέρεια οιασδήποτε ομάδας, σας ζητούμε να προστατεύσετε το πιο ευαίσθητο κομμάτι της χώρας, αξιοποιώντας το σύνολο των δυνατοτήτων που ο νόμος σας δίνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ν.Δ., η οποία ανέφερε χθες διά του εκπροσώπου Τύπου της, Β. Κικίλια, ότι «οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν πρέπει να εμποδίζουν τους άλλους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία». Πάντως, τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αντίθετο στην αύξηση της φορολογίας του εισοδήματος των 27.000 Ελλήνων ναυτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή