Αμφιλεγόμενα πρόσωπα στη διοίκηση ΗΠΑ

Αμφιλεγόμενα πρόσωπα στη διοίκηση ΗΠΑ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες ανησυχίες διατυπώνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις και εργατικά συνδικάτα, με αφορμή τις επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ για κρίσιμα αξιώματα της νέας αμερικανικής διοίκησης.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος επέλεξε έναν άνθρωπο που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας Οκλαχόμα Σκοτ Προύιτ, ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας, όπως ανακοίνωσε το επιτελείο του Τραμπ που ασχολείται με τον σχηματισμό της κυβέρνησής του, επικεφαλής του οποίου είναι ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Ως γενικός εισαγγελέας Οκλαχόμα, ο Προύιτ έχει αποδυθεί σε αλλεπάλληλους δικαστικούς αγώνες εναντίον της υπηρεσίας της οποίας σύντομα θα προΐσταται, εάν η Γερουσία εγκρίνει τον διορισμό του. Ο Προύιτ αντιτάχθηκε σε μέτρα της κυβέρνησης Ομπάμα που είχαν στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων, υποστηρίζοντας ότι καταστρέφουν θέσεις εργασίας στους τομείς της παραγωγής ενέργειας και της εξόρυξης άνθρακα.

Ενα άλλο αμφιλεγόμενο πρόσωπο προορίζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, για το αξίωμα του υπουργού Εργασίας. Πρόκειται για τον Αντι Πάζντερ, διευθύνοντα σύμβουλο της αλυσίδας φαστ φουντ CKE. Σκληρός επικριτής των υφιστάμενων ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, ο Πάζντερ αντιτίθεται στην αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου και τάσσεται υπέρ της περαιτέρω φιλελευθεροποίησης. Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μπιλ Σούστερ, επικεφαλής της επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσανατολίζεται να ιδιωτικοποιήσει την υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, που απασχολεί 14.500 εργαζόμενους, και να τη μεταβιβάσει σε μη κερδοσκοπική οργάνωση.

Αντιδράσεις προκαλεί και ο διορισμός αρκετών απόστρατων στρατιωτικών σε καίρια πόστα της διοίκησης Τραμπ. Την Τετάρτη, ο εκλεγμένος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναθέσει στον απόστρατο υποστράτηγο των Πεζοναυτών Τζον Κέλι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, στις αρμοδιότητες του οποίου, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η διαχείριση της μετανάστευσης και ο έλεγχος των συνόρων.

Είχαν προηγηθεί οι επιλογές του απόστρατου στρατηγού Τζέιμς Μάτις για το υπουργείο Αμυνας και του απόστρατου υποστράτηγου Μάικλ Φλιν για το αξίωμα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Αλλοι δύο απόστρατοι, ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους και ο ναύαρχος Μάικλ Ρότζερς, φιγουράρουν μεταξύ των υποψηφίων για το υπουργείο Εξωτερικών και την κεντρική διεύθυνση των μυστικών υπηρεσιών αντίστοιχα. «Με έναν δύο ακόμη απόστρατους αξιωματικούς στην κυβέρνηση, σε λίγο δεν θα μιλάμε για διοίκηση Τραμπ, αλλά για… χούντα Τραμπ», σχολίασε ο στρατιωτικός αναλυτής Αντριου Μπάσεβιτς στο περιοδικό Time.

Αντιθέτως, θετική απήχηση είχε η επιλογή του κυβερνήτη της Αϊόβας Τέρι Μπράνσταντ ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κίνα. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τον Μπράνσταντ «παλαιό φίλο της Κίνας».

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η δημοσιοποίηση ετήσιας μελέτης που έδειξε ότι το προσδόκιμο ζωής σημείωσε υποχώρηση κατά 0,1 έτος στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά το 1993.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή