Δύο οι τελικοί υποψήφιοι για την Πειραιώς

Δύο οι τελικοί υποψήφιοι για την Πειραιώς

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την εκλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς χθες συνεδρίασε η επιτροπή ανάδειξης υποψηφίων μελών Δ.Σ. της τράπεζας και επέλεξε τους δύο τελικούς υποψηφίους για τη θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον Ανθιμο Θωμόπουλο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, που είχε αποχωρήσει τον περασμένο Ιανουάριο έπειτα από σύγκρουση με τον τότε πρόεδρο της τράπεζας κ. Μιχάλη Σάλλα και τον Χρήστο Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε επιλεγεί τον Ιούνιο 2016 ως νέος διευθύνων σύμβουλος αλλά εν συνεχεία διατυπώθηκαν ενστάσεις από τον SSM που ακύρωσαν την εκλογή του (ενστάσεις που πλέον έχουν αποσυρθεί). Μεταξύ των δύο θα κληθεί να επιλέξει το Δ.Σ. της Πειραιώς την προσεχή Τετάρτη και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις βούληση όλων των εμπλεκομένων (μετόχων, θεσμικών αρχών) είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί και η τράπεζα να αποκτήσει νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Ετσι θα τερματιστεί μια μακρά περίοδος διοικητικής αβεβαιότητας στην τράπεζα, επιτρέποντάς της να επικεντρωθεί στις μεγάλες προκλήσεις της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, της προσέλκυσης καταθέσεων και της υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, χθες, ανακοινώθηκε συμφωνία μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Εθνικής Τράπεζας, για την επίλυση της κρίσης που είχε ξεσπάσει με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου της τράπεζας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι με τη συμφωνία «επιβεβαιώνεται η δέσμευσή τους για εποικοδομητική συνεργασία, συμβάλλοντας έτσι στη σταθερότητα και στην ανάπτυξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». Οι δύο πλευρές συνεργάστηκαν στενά για την υπέρβαση της κρίσης, με στόχο την καλύτερη δυνατή λύση για την τράπεζα και ευρύτερα την οικονομία. Με την επίλυση της διοικητικής κρίσης, η Εθνική θα μπορέσει απερίσπαστη να επικεντρωθεί στην υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας και στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την εκλογή ενός νέου μέλους που θα προτείνει το Ταμείο και το οποίο προορίζεται να αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας. Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί από το Δ.Σ. ένας από τους δύο, σήμερα, αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους της τράπεζας, καθώς στο Δ.Σ. μπορούν να μετέχουν μέχρι 3 εκτελεστικά μέλη. Παράλληλα, σε δεύτερο χρόνο, πιθανότατα στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας, θα παραιτηθεί ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Τ. Θωμόπουλος και θα εκλεγεί νέος με βάση τις καινούργιες διαδικασίες που συμφώνησαν ΤΧΣ και Εθνική. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ κατέχει το 40% των μετοχών της Εθνικής.

Αμεσα θα αντικατασταθούν και τα δύο μέλη εκπρόσωποι των εργαζομένων, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, εκ των οποίων το ένα θα είναι πρόταση του Ταμείου.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας των δύο πλευρών περιλαμβάνουν:

• Το ΤΧΣ θα προτείνει ένα νέο μέλος για το Δ.Σ. για να εκλεγεί, το αργότερο μέχρι την επόμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

• Η διαδικασία πλήρους ανασυγκρότησης του διοικητικού συμβουλίου ούτως ώστε να πληρούνται τα κριτήρια του νόμου θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Ιανουαρίου 2017. Αν και η τράπεζα προσπάθησε να πετύχει τη συμμετοχή των εργαζομένων στο Δ.Σ., υπογραμμίζοντας την ισχυρή σχετική παράδοση, ο SSM ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του νόμου.

• Η ΕΤΕ δεσμεύεται, μέχρι την επόμενη τακτική γενική συνέλευση, να σχεδιάσει και εφαρμόσει, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, μόνιμο πρόγραμμα διαδοχής για τις καίριες θέσεις του Δ.Σ., συμπεριλαμβανομένης και της θέσης του προέδρου. Επίσης, το αργότερο έως την επόμενη τακτική γενική συνέλευση, η διοίκηση της τράπεζας θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εύρεσης ανωτάτων στελεχών ώστε να συμβάλουν, σε επίπεδο Δ.Σ., στο έργο της διοίκησης.

• Η ΕΤΕ θα καθορίσει και θα εφαρμόσει, στο πρώτο τρίμηνο του 2017, μια νέα πολιτική για την ετήσια αξιολόγηση της επίδοσης των ανωτάτων διοικητικών στελεχών, με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή