«Eφ’ όλης της ύλης» επίθεση από Μητσοτάκη

«Eφ’ όλης της ύλης» επίθεση από Μητσοτάκη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναξιοπιστία, ιδεολογικές αγκυλώσεις, «αλλεργία» στις μεταρρυθμίσεις. Είναι τα βασικά συστατικά της κυβερνητικής συνταγής της καταστροφής, που αναμένεται να υπογραμμίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Η αυριανή εμφάνισή του, άλλωστε, θα είναι εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση για τις αστοχίες που έχουν οδηγήσει τη χώρα πιο πίσω από το 2014 και καταλήγουν σε τέταρτο μνημόνιο. Μια πρόγευση της αιχμηρής ρητορικής της έδωσε ήδη η Πειραιώς αποδομώντας την απόφαση του Eurogroup, από την οποία συμπέρανε ότι η κυβέρνηση συνομολογεί στο «αδιανόητο» (διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων για τα επόμενα 3-10 χρόνια) για να λάβει το «αυτονόητο» – τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. αύριο από το βήμα της Βουλής, όπου αναμένεται να υπενθυμίσει όχι μόνο το κόστος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αλλά και την αδυναμία της κυβέρνησης να «γυρίσει» την οικονομία, αφού οι ιδεολογικές της αγκυλώσεις –υπερφορολόγηση αντί πραγματικών μεταρρυθμίσεων– δεν το επιτρέπουν. Οπως σημείωσε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης, «όσο καθυστερεί να κλείσει μια αξιολόγηση, το “μάρμαρο” το πληρώνουμε εμείς οι πολίτες. Θυμίζω ότι η πρώτη αξιολόγηση, που έκλεισε με 14 μήνες καθυστέρηση, άφησε “κόφτη” ύψους 3,5 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις, ένα υπεραιώνιο Ταμείο για τη δημόσια περιουσία και 9 δισ. ευρώ φόρους στους πολίτες».

Με μεγάλη δόση ειρωνείας σχολίασε η Ν.Δ. και το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή στις χθεσινές κινητοποιήσεις. «Πρώτα χρεώνουν, μετά διαδηλώνουν», σημείωσε η Πειραιώς, επικρίνοντας την επαμφοτερίζουσα στάση του κυβερνώντος κόμματος. Την ίδια στάση, εξάλλου, θεωρούν στην Πειραιώς ότι κρατάει η κυβέρνηση και απέναντι στα νέα μέτρα που απαιτεί η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοικτά, μέχρι να αποφασίσει αν θα την κλείσει ή θα πάει στις κάλπες. Χθες εξάλλου, η Ν.Δ. διά του Β. Κικίλια τάχθηκε κατά της αύξησης της φορολόγησης του εισοδήματος των Ελλήνων ναυτικών και κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι απεργίες δεν πρέπει να εμποδίζουν άλλους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας. Την ίδια ώρα, η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Ντόρα Μπακογιάννη εξαπέλυε επίθεση στον υπουργό Οικονομίας, κατηγορώντας τον ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, καθώς δεν αντιλαμβάνεται ότι η υπερφορολόγηση στραγγαλίζει την οικονομία. Στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, έντονος είναι ο προβληματισμός για την εθνικιστική πλειοδοσία της Αγκυρας. Αυτή αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης στις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος με στελέχη του ΕΛΚ (Ζόζεφ Ντολ, Μάνφρεντ Βέμπερ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή