Νέα απόφαση κατά της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών

Νέα απόφαση κατά της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από ανατροπή σε ανατροπή οδηγείται η δικαστική κρίση για τα αιτήματα των τουρκικών αρχών, που αφορούν την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, οι οποίοι έφθασαν το περασμένο καλοκαίρι στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, καθώς χθες το Συμβούλιο Εφετών –με διαφορετική από τις προηγούμενες συνθέσεις– αποφάσισε να μην εκδοθούν στη γείτονα οι δύο τελευταίοι από τους Τούρκους στρατιωτικούς. Εισαγγελέας και δικαστές που μετείχαν χθες στη σύνθεση του δικαστικού συμβουλίου απέρριψαν το αίτημα των τουρκικών αρχών για δύο, βασικά, λόγους, επαναλαμβάνοντας στην ουσία την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών που είχε ληφθεί την περασμένη εβδομάδα για άλλους τρεις στρατιωτικούς, για τους οποίους επίσης η κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης υπήρξε, προς το παρόν, αρνητική. Και το χθεσινό Συμβούλιο Εφετών δέχθηκε ότι το αίτημα της Τουρκίας δεν περιλάμβανε τι ακριβώς έκαναν οι εν λόγω αξιωματικοί στο αποτυχημένο πραξικόπημα ή σε άλλες έκνομες ενέργειες για τις οποίες κατηγορούνται, όπως η απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου. Επιπλέον, το δικαστικό συμβούλιο, συντασσόμενο πλήρως με την εισαγγελική πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Γεωργίου Βούλγαρη, έκρινε ότι αν εκδοθούν, θα κινδυνεύσει η ζωή τους και θα υποστούν εξευτελισμούς και βασανιστήρια.

Μετά και τη χθεσινή απόφαση –τρίτη κατά σειρά– το τοπίο έχει διαμορφωθεί ως εξής: Για τους πέντε από τους οκτώ αξιωματικούς η κρίση προς το παρόν είναι να μην εκδοθούν, ενώ για άλλους τρεις να εκδοθούν. Εκτός από τη χθεσινή απόφαση, για την οποία ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Αντώνιος Λιώγας θα ασκήσει έφεση, όπως έκανε για την πρώτη, για τις άλλες δύο, που είναι και αντίθετες μεταξύ τους, θα αποφανθεί ο Αρειος Πάγος, ενώ την τελευταία λέξη θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο λάβει αρνητική απόφαση για το αίτημα της Τουρκίας.

Ομως, δικαστικές πηγές δήλωναν χθες στην «Κ» ότι ακόμα και αν η ελληνική Δικαιοσύνη αποφανθεί υπέρ της εκδόσεώς τους και ο υπουργός Δικαιοσύνης το ίδιο, η υλοποίηση αυτής της απόφασης δεν πρόκειται να γίνει άμεσα. Και τούτο διότι και οι οκτώ έχουν κάνει χρήση των διαδικασιών για παροχή ασύλου, με τους επτά από αυτούς να βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, καθώς με τις αιτήσεις τους ασχολείται, πλέον, η δευτεροβάθμια επιτροπή που συγκροτείται –με βάση πρόσφατο νόμο– πλέον κατά πλειοψηφία από διοικητικούς δικαστές. Για έναν από αυτούς η αίτησή του ακόμα εκκρεμεί σε πρώτο στάδιο. Ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαδικασιών ασύλου προσδιορίζεται το νωρίτερο τον προσεχή Απρίλιο, καθώς προς το παρόν, μόνον δύο από τους οκτώ έχουν κληθεί σε ακρόαση στο τέλος Ιανουαρίου…

Αντιδράσεις νομικών

Οι αντιφατικές αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης έχουν προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις από διάφορους νομικούς, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός ποινικολόγος Αλ. Λυκουρέζος, που με δημόσια παρέμβασή του ετάχθη υπέρ της ανάγκης τα ελληνικά δικαστήρια να αποφανθούν με βάση τον νόμο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα δικαιώματα των ανθρώπων και τις βασικές αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, αφήνοντας τους διπλωματικούς χειρισμούς στην κυβέρνηση.

Αλλωστε και ο εισαγγελέας στη χθεσινή δίκη κ. Γεώργιος Βούλγαρης, ο οποίος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της μη έκδοσης, επέμεινε στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία: «Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή στον πολιτισμένο κόσμο που πιστεύει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται; Ολα αυτά θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην Ε.Ε.; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει τους δικαστές και προσέλαβαν άλλους; Πού θα πάτε να τους δώσετε;». Σε ό,τι αφορά την υποβόσκουσα και μέσα στο δικαστήριο, πολιτική και διπλωματική χροιά της υπόθεσης, ο κ. Βούλγαρης την απέρριψε, λέγοντας «βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες, είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας».

Από την τουρκική πλευρά, οι εξελίξεις στον τομέα της Δικαιοσύνης έχουν γίνει αποδεκτές με μάλλον αρνητική διάθεση. Χθες, ο κ. Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας συνέδεσε άμεσα το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών με τις ευρύτερες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Καλίν δήλωσε ότι «αποτελεί αναγκαιότητα η έκδοσή τους τόσο για την απόδοση του δικαίου όσο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή