Τι είπε για τους φόρους ο κ. Δ. Παπαδημητρίου

Τι είπε για τους φόρους ο κ. Δ. Παπαδημητρίου

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για αποσπασματικές αναφορές, που είχαν ως μοναδικό σκοπό τη διαστροφή του μηνύματος που ήθελε να περάσει, κάνει λόγο σε διευκρινιστική δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ειδικότερα, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Να σημειωθεί πως η πρόσφατη αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα δεν την καθιστά λιγότερο ανταγωνιστική από τις χώρες-μέλη αντίστοιχου επιπέδου ανάπτυξης. Ανάλογα, δε, με την πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση, πρόθεσή μας είναι η μείωση του φορολογικού βάρους στον ιδιωτικό τομέα». Η φράση αυτή αποδόθηκε σε πολλά δημοσιεύματα ως «η αύξηση της φορολογίας δεν πλήττει την ανταγωνιστικότητα».

Στη διευκρινιστική του δήλωση ο κ. Παπαδημητρίου υποστηρίζει ότι αυτό που εννοούσε ήταν πως χώρες-μέλη ανάλογου επιπέδου ανάπτυξης και προβλημάτων όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία ή ακόμη και η Ιταλία, επιβαρύνονται λίγο-πολύ από ανάλογα επίπεδα φορολογίας χωρίς αυτό να κρίνει την ανταγωνιστικότητά τους. Για παράδειγμα, ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις είναι σήμερα 29% στην Ελλάδα έναντι 25% της Ισπανίας, 29,5% της Πορτογαλίας, 31,4% της Ιταλίας, 34% του Βελγίου, 34,4% της Γαλλίας και 30,2% της Γερμανίας (μόνον η Ιρλανδία έχει 12,5%). Η δήλωση του κ. Παπαδημητρίου καταλήγει: «Συμπερασματικά, ασφαλώς και μία υψηλή φορολογία επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα, δεν αποτελεί όμως τον καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσής της και αυτό φαίνεται από τις χώρες-μέλη με ανάλογα επίπεδα φορολογίας αλλά υψηλότερης ανταγωνιστικότητας από την Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή