«Ο Γκρούεφσκι παρακίνησε σε δολοφονία»

«Ο Γκρούεφσκι παρακίνησε σε δολοφονία»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην ΠΓΔΜ, ο ηγέτης της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης – Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα (VMRO-DPMNE), Νίκολα Γκρούεφσκι, κατηγορείται για παρακίνηση σε δολοφονία του κύριου πολιτικού αντιπάλου του, ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Ζόραν Ζάεφ, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Balkan Insight. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Ντέλτσεβο, ο Γκρούεφσκι ισχυρίστηκε πως αν σήμερα ζούσε ο ηγέτης της επαναστατικής οργάνωσης της οθωμανικής εποχής, VMRO, Γκότσε Ντέλτσεβ, θα έστελνε ένα από τα πρωτοπαλίκαρά του να «τελειώσει την ιστορία» με τον Ζάεφ.

«Αυτό ξεπερνάει όλα τα όρια… Είναι απάνθρωπο και ντροπιαστικό να απειλείς έναν αντιπολιτευόμενο ηγέτη με την εσχάτη των ποινών, ό,τι κι αν είναι αυτός… Υπάρχουν φανατικοί σε όλο το πολιτικό φάσμα, που θα ερμήνευαν αυτήν τη δήλωση σαν κάλεσμα σε λιντσάρισμα», ανέφερε ο πανεπιστημιακός Νέναντ Μάρκοβιτς, τονίζοντας ότι τέτοια άτσαλα πολιτικά σχόλια μπορεί να στρέψουν ορισμένους οπαδούς του VMRO-DPMNE εναντίον του Γκρούεφσκι στις εκλογές.

Ο Γκρουέφσκι αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο πρωτοπαλίκαρο του Ντέλτσεβ, τον Αντον Κιοσέτο, ο οποίος αποτελεί αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της ιστορίας της ΠΓΔΜ, καθώς, όπως αναφέρουν τα απομνημονεύματά του και ορισμένα ιστορικά αρχεία, δρούσε ως εκτελεστής του VMRO, δολοφονώντας όσους χαρακτηρίζονταν προδότες του αγώνα κατά του οθωμανικού ζυγού. Η προσωπικότητά του είχε εμφανιστεί ξανά στην επικαιρότητα το 2014, προκαλώντας έντονο δημόσιο διάλογο όταν η κυβέρνηση υποστήριξε την ανέγερση αγάλματός του μπροστά από το κύριο ποινικό δικαστήριο των Σκοπίων, στο οποίο ο Κιοσέτο εμφανίζεται να κρατά μαχαίρι.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Γκρούεφσκι, ο δημοσιογράφος και επικριτής της κυβέρνησης, Σάσο Ορντανόφσκι, δήλωσε στο δίκτυο A1 On πως ο ηγέτης του VMRO-DPMNE προσπαθεί να ενσταλάξει τον φόβο στους επικριτές του, προσθέτοντας ότι «σε μια κανονική χώρα, αυτό θα αρκούσε για την εκλογική του ήττα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή