Αποστάσεις και ερωτήματα από εταίρους για τις εξαγγελίες Τσίπρα

Αποστάσεις και ερωτήματα από εταίρους για τις εξαγγελίες Τσίπρα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στις Βρυξέλλες, τον ESM, αλλά και το Βερολίνο οι χθεσινές εξαγγελίες Τσίπρα για παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους και «πάγωμα» του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Ρέγκλινγκ: Οι εξαγγελίες δημιουργούν αριθμό ερωτημάτων

Δεν υπήρξε διαβούλευση με τους δανειστές της χώρας αναφορικά με τα σχέδια της Ελλάδας, ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Περιμένω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων αρκετά πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο 2018, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στο Ελσίνκι.

«Στο πλαίσιο αυτό, οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες βράδυ από τον Έλληνα πρωθυπουργό χωρίς διαβούλευση με τους θεσμούς δημιουργούν αριθμό ερωτημάτων», πρόσθεσε.

Κομισιόν: Δεν είχαμε ενημερωθεί πλήρως

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέγραψε τη χθεσινή εξαγγελία του Ελληνα Πρωθυπουργού και τη δέσμευση του να συνεχίσει να λειτουργεί υπό τις προϋποθέσεις του προγράμματος, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Οπως ανέφερε, ενώ, από την μία, η Κομισιόν έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που επικρατούν στα νησιά του Αιγαίου και βοηθάει ενεργά για την ανακούφιση τους, από την άλλη όμως, το μνημόνιο έχει ξεκάθαρες δεσμεύσεις.

Μία από αυτές, όπως τονίζει, είναι να ενημερώνεται η Επιτροπή εκ των προτέρων για αποφάσεις της ελληνική κυβέρνησης όσον αφορά χρήσεις πλεονάσματος.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν ενήμερη όλων των λεπτομερειών της χθεσινής ανακοίνωσης του κ. Τσίπρα, χρειάζεται να τις μελετήσουμε πριν τις σχολιάσουμε ή δράσουμε περαιτέρω», είπε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ανάλογη αντίδραση υπήρξε και από το Βερολίνο, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει ότι ούτε το υπουργείο, αλλά ούτε και το Eurogroup γνώριζε για τις χθεσινοβραδινές εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού.

Καμία ενημέρωση προς τρόικα

Οπως είχε μεταδώσει νωρίτερα η «Κ», δεν υπήρξε ενημέρωση ούτε των εκπροσώπων των πιστωτών. Μάλιστα, είναι άγνωστο το κατά πόσο είχαν ενημερωθεί για αυτή την απόφαση οι εκπρόσωποι της τρόικας, έστω και άτυπα, δημιουργώντας ερωτηματικά για την κίνηση αυτή.

​Πληροφορίες από την Αθήνα, πάντως, σημειώνουν ότι το ενδεχόμενο παροχής έκτακτου βοηθήματος προς ​τους ​συνταξιούχους είχε συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ Αθήνας και ευρωπαϊκών θεσμών​,​ πριν από ορισμένες εβδομάδες. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, το δια ταύτα ήταν ίδια: ​ η συζήτηση ήταν αποκλειστικά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, δ​εν είχαν υπεισέλ​θει σε λεπτομέρειες και​,​σε κάθε περίπτωση​,​ δεν είχαν καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία.

Ευρωπαϊκή πηγή σημείωνε στην «Κ», ότι τέτοιες κινήσεις βρίσκουν συνήθως αντίθετο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα μετά τις παροχές αυτές παραμένει εντός στόχων καθώς προκύπτουν από το πλεόνασμα,  μια σειρά από ληξιπρόθεσμες οφειλές  του δημοσίου, για παράδειγμα, παραμένουν ανεξόφλητες  ενώ τέτοιες κίνησες που δε μπορούν να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου δε φέρνουν κάποια σημαντικό αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας, με διάγγελμα το βράδυ της Πέμπτης, ανακοίνωσε ειδικότερα ότι από την υπεραπόδοση των εσόδων και την υπερκάλυψη του στόχου που είχε τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το τρέχον έτος, η κυβέρνηση θα διαθέσει για τους χαμηλοσυνταξιούχους 617 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας αφορά τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές. Για τα νησιά αυτά αναστέλλεται η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που προβλεπόταν από το τρίτο μνημόνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή