Εκτακτο σχέδιο Β’ για την Κύπρο φέρνει στο προσκήνιο η Αγκυρα

Εκτακτο σχέδιο Β’ για την Κύπρο φέρνει στο προσκήνιο η Αγκυρα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε περίπτωση που συμφωνήσουμε στην διαφωνία τότε θα φέρουμε στο προσκήνιο τις άδικες απομονώσεις της Δύσης για την τουρκική πλευρά και θα λάβουμε διαφορετικές πρωτοβουλίες». Η συγκεκριμένη βαρυσήμαντη δήλωση έρχεται από τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Τουγρούλ Τουρκές.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλλιγιέτ, ο κ Τουρκές πραγματοποίησε νέες, βαρυσήμαντες δηλώσεις που αφορούν το μέλλον της Κύπρου. Ο κ. Τουρκές άσκησε κριτική στην ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη με το σκεπτικό ότι σε αντίθεση με την τουρκοκυπριακή πλευρά ζήτησε επανειλημμένα κατευθυντήριες γραμμές από την Αθήνα. Ο κ. Τουρκές υπογράμμισε τον ρόλο που διαδραματίζει το φυσικό αέριο στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο ίδιος συσχέτισε την διαμεσολάβηση της Δύσης για την λύση του Κυπριακού με αυτή την διαμεσολάβηση. Για αυτό τον λόγο άλλωστε πριν από λίγο καιρό η ελληνοκυπριακή πλευρά επέστρεψε στις συνομιλίες.

Στην συνέχεια, ο κ. Τουρκές τόνισε: «Σε περίπτωση που αυτή την φορά δεν επιτευχθεί λύση και η ε/κ πλευρά δεν δείξει την παραμικρή βούληση για συμφωνία και καλή θέληση τότε θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε. Σε περίπτωση που συμφωνήσουμε στην διαφωνία τότε θα φέρουμε στο προσκήνιο τις άδικες απομονώσεις της Δύσης για την τουρκική πλευρά και θα λάβουμε διαφορετικές πρωτοβουλίες». 

Στην συνέχεια των δηλώσεων του, ο κ. Τουρκές επέμεινε στην κριτική που ασκεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά και άφησε να εννοηθεί ότι είναι η πλευρά που δεν επιθυμεί την λύση του Κυπριακού. Η στρατηγική που ακολουθεί η τουρκική πλευρά εδώ και 1,5 χρόνο έφερε στο προσκήνιο αυτή την «πραγματικότητα». 

Ο κ. Τουρκές θεωρεί ότι η ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί ακολουθεί μια πετυχημένη στρατηγική, η οποία φέρνει στο προσκήνιο την αδιαλλαξία της ηγεσίας του κ. Αναστασιάδη και αναφέρεται στις απομονώσεις των Τουρκοκυπρίων με τον όρο «άδικες». Ανέφερε ακόμα ότι σε αυτό το πεδίο, η χώρα του λαμβάνει «προσωρινά μέτρα», τα οποία θα αρθούν σε περίπτωση λύσης. 

Τέλος, ο κ. Τουρκές τόνισε: «Είμαι υπέρ του κλίματος της ειλικρίνειάς στις συνομιλίες. Δηλώνουμε ότι όλοι πρέπει να σταθούν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ωστόσο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο (στις συνομιλίες). Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε».  

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή