Επιλογές της εβδομάδας: Περιφέρεια

Επιλογές της εβδομάδας: Περιφέρεια

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 EIKAΣΤΙΚΑ

Art Fare στην γκαλερί Cube

Πάτρα

Oμαδική έκθεση των συνεργατών της παρουσιάζει η γκαλερί Cube της Πάτρας (Μιαούλη 39), με τίτλο «Art Fare». Τα έργα πωλούνται σε συμβολικές τιμές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα παραλαμβάνουν αμέσως και η έκθεση θα ανανεώνεται σε όλη τη διάρκεια του πρότζεκτ. Συμμετέχουν οι εικαστικοί: G. Bressoud, Fl. Eymann, Br. Kelly, Ηλ. Αηδονίδης, Αντ. Βολανάκης, Αγγ. Γερούκη, Δημ. Δαββέτας, Γ. Καζάζης, Ν. Καλαρά, Βασ. Καρακατσάνης, Αννα Καρατζά, Χρ. Κουτσούκης, Μ. Κυριακόπουλος, Σ. Κυριακού, Δ. Κωνσταντίνου, Α. Λυμπεράτος, Ε. Λώλη, Αλ. Μαγκανιώτης, Ε. Μπαρμπαγιάννη, Τ. Μπατσαούρας, Ι. Μπονάτσου (φωτ.), Τ. Μπονάτσου, Α. Νικολάου, Φ. Νιωτάκη, Αλ. Ξαφοπούλου, Κ. Παναγιωτακόπουλος, Ν. Παναγιωτόπουλος, Β. Πανταζή, Σ. Παρασκευοπούλου, Π. Παπαδόπουλος, Ξ. Παπαευθυμίου, Γ. Παράσχη, Κων. Πάτσης, Π. Σιάγκρης, Κων. Τόλης, Γ. Τσεριώνης, Β. Φιλιππούση.

ΕΚΘΕΣΗ

Η αύρα του Aljoscha

Θεσσαλονίκη

Τον Ουκρανό εικαστικό δημιουργό Αljoscha παρουσιάζει η γκαλερί Donopoulos IFA της Θεσσαλονίκης (Αγ. Θεοδώρας 3). Ο 42χρονος, βραβευμένος διεθνώς, Aljoscha, με σπουδές στο Ντίσελντορφ και το Σάλτσμπουργκ, και την τόσο ενδιαφέρουσα και προσωπική αισθητική ματιά του, παρουσιάζει τα έργα του υπό τον γενικό τίτλο «Auratic Objects». Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 28 Ιανουαρίου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Γιώργος Ανεμογιάννης

Ηράκλειο

Με μία εσπερίδα το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, και σε συνδυασμό με την αναδρομική έκθεση σκηνογραφίας του Γιώργου Ανεμογιάννη, ολοκληρώνει το αφιέρωμα στον σπουδαίο σκηνογράφο-ενδυματολόγο και ιδρυτή του. Τέσσερις ομιλίες θα φωτίσουν όλες τις πτυχές του ανθρώπου και δημιουργού που πρωτοπόρησε στον κόσμο του θεάτρου και ίδρυσε ένα από τα πρώτα λογοτεχνικά μουσεία της χώρας. Η εκδήλωση θα γίνει στις 14/12 (7 μ.μ.) στην Αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (Κορωναίου 9).

ΠΡΟΒΟΛΗ

«Teriade»

Θεσσαλονίκη

Το ντοκιμαντέρ «Teriade» (2016) του Σίμου Κοροξενίδη για τη ζωή και το έργο του διάσημου Λέσβιου τεχνοκρίτη και εκδότη βιβλίων τέχνης, Στρατή Ελευθεριάδη, που υπήρξε προσωπικός φίλος σημαντικών καλλιτεχνών όπως ο Πικάσο, ο Ματίς, ο Μιρό, ο Σαγκάλ, ο Λε Κορμπιζιέ, ο Ελύτης και Τσαρούχης, θα προβληθεί αύριο, Κυριακή, στη 1 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η «γυμνή» Ελλάδα

του Ντελακρουά

Ως γυμνή, δυνατή και λυπημένη γυναίκα παρουσιάζει την Ελλάδα ο Ευγένιος Ντελακρουά στο εμβληματικό έργο του «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» (1826), και στον συγκεκριμένο πίνακα, όπως και στη διάσημη «Σφαγή της Χίου» (1824), θα αναφερθεί εκτενώς η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου της Γαλλίας «Eugène Delacroix», Ντομινίκ ντε φον Ρεάλ, στη διάλεξη που θα δώσει στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ και ώρα 7 μ.μ. με θέμα «Ο Ντελακρουά με τον χρωστήρα του στο πλευρό της Ελλάδας». Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκθέσεων για τον Ντελακρουά και τον Φιλιποτό.

ΤΡΙΚΑΛΑ

Ενας μύλος

γεμάτος ξωτικά

Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, παγοδρόμιο, πειρατικά καράβια, εορταστικά παραμύθια, χριστουγεννιάτικη αγορά και βέβαια το σπίτι του Αη-Βασίλη περιμένουν μικρούς και μεγάλους στον «Μύλο των Ξωτικών» στην πόλη των Τρικάλων. Το πάρκο στον αποκατεστημένο Μύλο Ματσόπουλου φιλοξενεί το μεγαλύτερο θεματικό χριστουγεννιάτικο πάρκο της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει –τι άλλο;– δώρα, εκπλήξεις, μουσικές εκδηλώσεις, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις για τους μικρούς επισκέπτες. Σάββατο και Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

ΚΑΒΑΛΑ

Η διαθήκη του Σαίξπηρ

Tο έργο «Η διαθήκη του Σαίξπηρ», σε δραματουργική επεξεργασία και σύνθεση κειμένων Διονύση Καψάλη και Θοδωρή Γκόνη, κάνει πρεμιέρα απόψε στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Η παράσταση, στην οποία συμμετέχουν έξι ηθοποιοί και ένας χορευτής, έχει ως πρόλογο το εκτενές ποίημα του Διονύση Καψάλη «Διαθήκη – 25 Μαρτίου 1616» και κυρίως σώμα μια σύνθεση από τα σημαντικότερα έργα του Σαίξπηρ. Σήμερα και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9 μ.μ. έως τις 18 Δεκεμβρίου στο δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου», στην Καβάλα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Παρουσίαση δοκιμίων για τον Παπαδιαμάντη

To βιβλίο του Σταύρου Ζουμπουλάκη «Ο στεναγμός των πενήτων. Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη», που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, παρουσιάζεται στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη) την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016 στις 8 μ.μ. Τα δοκίμια του βιβλίου προσπαθούν να καταδείξουν γιατί ο Παπαδιαμάντης παραμένει επίκαιρος σήμερα και επιπλέον εξετάζουν κατά πόσον η γλώσσα του αποτελεί εμπόδιο για τον σημερινό αναγνώστη. Μιλούν οι Λάμπρος Βαρελάς, Γιώργος Ζωγραφίδης και Ηλίας Παπαμόσχος, συγγραφέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή