Η ΕΚΤ επισπεύδει τις εξελίξεις στην Ιταλία

Η ΕΚΤ επισπεύδει τις εξελίξεις στην Ιταλία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Το ισχυρότερο κίνητρο για την επίσπευση σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία προήλθε χθες το μεσημέρι από τη Φρανκφούρτη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να δώσει πίστωση χρόνου για την ανακεφαλαιοποίηση με ιδιωτικά κεφάλαια της τράπεζας Monte dei Paschi, υπαγορεύοντας τη διάσωση της τράπεζας με δημόσιο χρήμα, κίνηση, όμως, που προϋποθέτει την ύπαρξη κυβέρνησης.

Χθες συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι διερευνητικές επαφές του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα. Παράλληλα, ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, είχε συναντήσεις με δύο από τους πιθανούς διαδόχους του, τον υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι και τον υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προέδρου Ματαρέλα, η Ιταλία θα έχει αποκτήσει κυβέρνηση το αργότερο ώς την Τετάρτη, ώστε να έχει πλήρη και όχι υπηρεσιακή εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη.

Τι σκέφτεται ο Ρέντσι

Το πρώτο σενάριο που φαίνεται να εξετάζει ο πρόεδρος είναι ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης Ρέντσι, πρόταση που σταθμίζει πολύ προσεκτικά ο παραιτηθείς πρωθυπουργός. Αν παραμείνει, θα πρέπει να αναλάβει το πολιτικό κόστος διαχείρισης της τραπεζικής κρίσης, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να λάβει μέτρα που θα βελτιώσουν το προφίλ του. Για τον Ρέντσι, η προτιμητέα λύση είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες, η οποία όμως αποκλείεται λόγω της έλλειψης εκλογικού νόμου. Το συνταγματικό δικαστήριο αναμένεται να εξετάσει τη συνταγματικότητα του υπάρχοντος εκλογικού νόμου στις 24 Ιανουαρίου και να προτείνει αλλαγές ένα μήνα αργότερα. Εν συνεχεία, η βουλή θα χρειαστεί χρόνο για να εναρμονίσει τους διαφορετικούς εκλογικούς νόμους που χρησιμοποιούνται για τη βουλή και τη Γερουσία, κατόπιν θα υπάρξει προεκλογική περίοδος 45 ημερών, με αποτέλεσμα η προσφυγή στις κάλπες να τοποθετείται γύρω στον Ιούνιο.

Κομματική εγρήγορση

Στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος έχει αρχίσει ο χορός των παραινέσεων προς τον Ρέντσι να σκεφθεί καλά τις κινήσεις του και να μη λειτουργήσει καταστροφικά προς τις εκλογικές προοπτικές του κόμματος. «Δεν γνωρίζουμε αν ο δαίμονας της ήττας στο δημοψήφισμα συνεχίζει να δουλεύει για την ήττα στις εκλογές», είπε ο γερουσιαστής Βάλτερ Τότσι, ενώ ο κυβερνήτης της Απουλίας, Μικέλε Εμιλιάνο, τον παρότρυνε να παραιτηθεί και από το αξίωμα του γραμματέα του κόμματος, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. «Δεν μπορεί να παίζει σαν αυτούς που χάνουν και φεύγουν από το γήπεδο παίρνοντας την μπάλα», είπε ο Εμιλιάνο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Il Fatto Quotidiano.

Ενας από τους όρους που φέρεται να θέτει ο Ματέο Ρέντσι για να δώσει το πράσινο φως για την επόμενη κυβέρνηση είναι η παραμονή του νυν αντιπροέδρου και στενού συνεργάτη του, Λούκα Λότι, στο αξίωμά του.

«Η Ρώμη ταλαντεύεται για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, στην οποία να φορτωθεί το κόστος της διάσωσης της Monte Paschi από κρατικά χρήματα, κόστος που ο Ρέντσι και ο Παντοάν δεν ήθελαν να αναλάβουν γιατί δεν ήξεραν τι να πουν στους εκατοντάδες χιλιάδες κατόχους λογαριασμών της MPS που έχουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και κινδυνεύουν να δουν την αξία τους να εκμηδενίζεται από τη μία ημέρα στην άλλη», σχολίασε στην ίδια εφημερίδα ο Πάολο Φιορ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή