Αποδόσεις

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, καθώς επικράτησε η εκτίμηση ότι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εκτός ΟΠΕΚ θα προσχωρήσουν στη συμφωνία για μείωση της παραγωγής που συνήψε το διεθνές καρτέλ με τη Ρωσία στις 30 Νοεμβρίου. Το αργό ΗΠΑ βρισκόταν χθες το απόγευμα στα 51,24 δολ. το βαρέλι και το Brent στα 54,17 δολ. το βαρέλι. Εχουν μεσολαβήσει στοιχεία που κατέδειξαν αύξηση της ζήτησης από την Κίνα για πρώτες ύλες και εμπορεύματα και η ζήτηση από τη δεύτερη οικονομία του κόσμου αποτελεί πάντα καθοριστικό παράγοντα που εξωθεί ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου και των βιομηχανικών μετάλλων. Στην αρχή της εβδομάδας, πάντως, οι τιμές υποχωρούσαν, καθώς τα τελευταία στοιχεία φέρουν τις περισσότερες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία να αυξάνουν την παραγωγή τους, παρά τις δεσμεύσεις τους.

Στα χαμηλά ενός έτους η τιμή του χρυσού

Τη μεγαλύτερης έκτασης υποχώρηση εδώ και πάνω από ένα έτος υπέστη η τιμή του χρυσού αυτή την εβδομάδα, καθώς η Fed ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η Wall Street βρίσκεται στα ύψη και προσελκύει όλο και περισσότερα κεφάλαια. Πρόκειται για την πέμπτη συνεχή εβδομάδα πτώσης της τιμής του χρυσού, που χθες υποχωρούσε κατά 0,06%, στα 1.170,13 δολάρια η ουγγιά. Η χειρότερη υποχώρηση της τιμής του χρυσού από τον Νοέμβριο του 2015 οφείλεται στην αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed την Τετάρτη και στις επίσης αναμενόμενες αυξήσεις το 2017. Η ενίσχυση του δολαρίου επίσης πλήττει την τιμή του χρυσού. Οντας αισιόδοξοι για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει ο εντολοδόχος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν ταμεία που επενδύουν στον χρυσό. «Η συνεχιζόμενη άνοδος περιουσιακών στοιχείων με ρίσκο αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τα πολύτιμα μέταλλα», εξηγεί στο Bloomberg ο Τζιρντάν Ελιζέο, επικεφαλής οικονομολόγος της Australian Bullion. Ωστόσο, η απόφαση της Fed την ερχόμενη εβδομάδα ίσως να οδηγήσει σε μικρή υποχώρηση του δολαρίου και σε μικρά κέρδη για τον χρυσό.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Επιδεινώθηκε η εικόνα των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, καθώς τη χθεσινή ημέρα κατεγράφησαν ρευστοποιήσεις από τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων για να κατοχυρώσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη των συνεδριάσεων του περασμένου Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 6,58% από 6,45% που είχε κυμανθεί στην αρχή της εβδομάδας. Η τιμή του 10ετούς ομολόγου ανήλθε στα 80,50 λεπτά του ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής έναντι 81,25 λεπτά που είχε αποτιμηθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου του 2016. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό) αναρριχήθηκε στις 620 μονάδες βάσης, ενώ στο ξεκίνημα της εβδομάδας είχε ανέλθει στις 610 μονάδες βάσης. Το 3ετές ομόλογο παρουσίασε τιμή στα 94,00 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται στο 7,65%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή