Μέτοχοι, εργαζόμενοι και πολιτεία έκαναν το success story της Σιδενόρ

Μέτοχοι, εργαζόμενοι και πολιτεία έκαναν το success story της Σιδενόρ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τρία χρόνια και εν μέσω αρνητικών ειδήσεων για τη χαλυβουργία ως αποτέλεσμα της ύφεσης που εξαφάνισε το 85% της εγχώριας ζήτησης, ο γενικός διευθυντής της Σιδενόρ Νίκος Μαρίου με συνέντευξή του στην «Κ» είχε συνδέσει τη βιωσιμότητα του κλάδου με τις εξαγωγές και είχε αναδείξει ως κρίσιμη παράμετρο για να ανακτήσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά του, το ενεργειακό κόστος.

Αισιόδοξος και τότε, «αισιόδοξος και σήμερα με στοιχεία», όπως θα πει ο ίδιος, αφού η στρατηγική εξαγωγών που εφάρμοσε η διοίκηση του Ομίλου έφερε θετικά αποτελέσματα, θα επιμείνει στον παράγοντα ενεργειακό κόστος που εξακολουθεί να είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της χαλυβουργίας.

«Πράγματι, εδώ στη Σιδενόρ στα τρία αυτά χρόνια έχει γίνει κάτι καλό. Πρόκειται για μια αντιστροφή της αρνητικής πορείας που μας επιτρέπει να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Ολοι οι παράγοντες της εταιρείας συναίνεσαν για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα. Εσκυψαν οι μέτοχοι παρά τις μακροχρόνιες και μεγάλες ζημίες και επένδυσαν κεφάλαια ύψους 33 εκατ. ευρώ, που ήρθαν από το Βέλγιο μετά την κίνηση μεταφοράς της έδρας της Βιοχάλκο. Εσκυψαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έβλεπαν ότι τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, τους μιλήσαμε με ειλικρίνεια για την κατάσταση της εταιρείας και ενστερνίστηκαν το πλάνο μείωσης και περικοπών. Και ήρθε και η πολιτεία, κυρίως μέσω της ενέργειας, δειλά, αλλά κινήθηκε και προχώρησε το μέτρο της διακοψιμότητας και την κατάργηση του ΕΦΚ στην ηλεκτρική ενέργεια για μεταλλουργικές κατεργασίες». Και ως προς το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας σημειώνει: «Η Σοβέλ, η βασική εξαγωγική μονάδα του Ομίλου, σημείωσε το 2016 αύξηση εξαγωγών κατά 77% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά καθώς και σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα. Μέσω των εξαγωγών έχουμε συνεισφέρει στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών της χώρας ένα σοβαρό ποσό και θα το αυξήσουμε κι άλλο, ενώ ταυτόχρονα έχουμε αυξήσει την απασχόληση κατά 13 άτομα, ουσιαστικά προσθέσαμε μια βάρδια και δεν αναφέρομαι στην έμμεση απασχόληση, αφού κάθε νέα θέση εργασίας στον χάλυβα έχει ένα πολλαπλασιαστή 1 προς 6 στην απασχόληση. Θέλω να πω ότι πήραμε δύο πράγματα από την πολιτεία και δώσαμε πίσω τέσσερα. Και θέλουμε αυτά τα πολλαπλασιαστικά οφέλη να γίνουν κατανοητά, να σταθεί η πολιτεία δίπλα μας για να μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα».

Ο κ. Μαρίου χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη την καθυστέρηση αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. και σημειώνει: «Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε το κοινωνικό σύνολο. Ζητάμε μόνο να εφαρμόζονται τα ευρωπαϊκά μέτρα που ισχύουν και για τους ανταγωνιστές μας στην Ευρώπη, γρήγορα και όχι με καθυστέρηση, γιατί σε ένα εμπορεύσιμο προϊόν σαν το χάλυβα μπορείς να χάσεις μια αγορά ακόμη και για λίγα ευρώ διαφορά στον τόνο» τονίζει.

Η εταιρεία, όπως αποκαλύπτει στην «Κ», έχει από την περασμένη εβδομάδα μέσω επιστολής καλέσει τη ΔΕΗ σε διαπραγματεύσεις για την άμεση αναπροσαρμογή της μεταξύ τους σύμβασης που λήγει στο τέλος του 2017 στη βάση της σύμβασης που υπέγραψε πρόσφατα με την Αλουμίνιον της Ελλάδος. «Πρέπει να κάτσουμε με τη ΔΕΗ δίπλα δίπλα, με θετική διάθεση για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή πρόταση που θα επιτρέψει στη μεν Σιδενόρ περαιτέρω αύξηση παραγωγής, στη δε ΔΕΗ υψηλότερη κατανάλωση. Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη διασφάλισης ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους σε μακροχρόνιο ορίζοντα. «Οι Ιταλοί δουλεύουν 7 μέρες την εβδομάδα επί 24ώρου βάσεως, εμείς δουλεύουμε από 8 μέχρι 12 ώρες την ημέρα για να αποφύγουμε το υψηλό κόστος ενέργειας τις ώρες αιχμής. Αναγκαζόμαστε να κλείνουμε και να χάνουμε παραγωγή και αγορές, καθώς είναι απαγορευτικό να παράξουμε σε ώρες αιχμής. Το υψηλό μεταφορικό κόστος αποτελεί πρόσθετο ανασταλτικό παράγοντα ενίσχυσης των εξαγωγών. Το κόστος φόρτωσης και εκφόρτωσης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι σημαντικά υψηλότερο από τα γειτονικά λιμάνια (Βουλγαρίας, Αλβανίας και Ιταλίας) που κυμαίνεται μεταξύ 3-4,5 ευρώ ο τόνος. Είναι διαφορές κόστους που μπορούν να σε βάλουν ή να σε βγάλουν από την αγορά και αυτό προσπαθούμε να δώσουμε στην πολιτεία να το καταλάβει». Για το 2017 ο Ομιλος Σιδενόρ αναμένει αύξηση της παραγωγής πάνω από 1,6 εκατ. τόνους από 1,3 εκατ. τόνους φέτος, εκ των οποίων το 85% θα κατευθυνθεί στη διεθνή αγορά. Ενδεικτικό της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας είναι η αύξηση των εξαγωγών της στην Αλγερία παρά τη συρρίκνωση της εκεί αγοράς. Για την εγχώρια αγορά ο κ. Μαρίου προβλέπει σταθεροποίηση της ζήτησης ή ακόμη και μείωση για το 2017, καθώς μεγάλα έργα καθυστερούν και δεν φαίνεται να ξεκινήσει η υλοποίησή τους εντός του επομένου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή