Τα 850 ευρώ, μοναδικό κριτήριο για την καταβολή του επιδόματος

Τα 850 ευρώ, μοναδικό κριτήριο για την καταβολή του επιδόματος

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς εισοδηματικά ή οικογενειακά κριτήρια, με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία μηχανισμού ελέγχου της φτώχειας, αναμένεται να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για την έκτακτη οικονομική παροχή προς τους συνταξιούχους που λαμβάνουν από συντάξεις, έως 850 ευρώ. Χθες, στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου και των διοικητών των Ταμείων, προκειμένου να καθοριστούν οι αναγκαίες λεπτομέρειες, προκειμένου η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να μη μείνει στα χαρτιά, τουλάχιστον λόγω της πίεσης του χρόνου. Βάσει του σχεδιασμού, το επίδομα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων ταυτόχρονα με τις συντάξεις Ιανουαρίου, που για όλα τα Ταμεία έχει αποφασιστεί να δοθούν πριν από τις ημέρες των Χριστουγέννων, μεταξύ 20 και 22 Δεκεμβρίου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε μάλιστα ότι στην υλοποίηση της πρωθυπουργικής εξαγγελίας για την καταβολή του χριστουγεννιάτικου έκτακτου επιδόματος δεν θα εφαρμοστούν εισοδηματικά ή και οικογενειακά κριτήρια. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα το λάβουν ακόμη και συνταξιούχοι με παράλληλα εισοδήματα (π.χ. από ενοίκια) αλλά και ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων. Αναλυτικά, αποφασίστηκε πως αποκλειστικοί δικαιούχοι θα είναι οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου, για τους οποίους το σύνολο των μηναίων, κύριων και επικουρικών συντάξεων, χωρίς το ΕΚΑΣ και τις νόμιμες κρατήσεις (πλην φόρων), δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος ισούται με τη διαφορά των παραπάνω αποδοχών από τα 850 ευρώ. Αν η διαφορά είναι μικρότερη του ποσού των 300 ευρώ, ο δικαιούχος θα λάβει 300 ευρώ. Ετσι, κάποιος που λαμβάνει από συντάξεις μόλις 250 ευρώ, θα εισπράξει έκτακτο βοήθημα 600 ευρώ. Αντίστοιχα, συνταξιούχος με εισόδημα από συντάξεις 500 ευρώ, θα εισπράξει ως βοήθημα 350 ευρώ ενώ συνταξιούχος με εισόδημα από συντάξεις, κύριες ή και επικουρικές της τάξεως των 700 ευρώ, θα λάβει 300 ευρώ.

Οι δικαιούχοι, με βάση τις εκτιμήσεις του υπ. Εργασίας, ανέρχονται σε 1.591.332, δηλαδή το 60,32% του συνόλου των συνταξιούχων.

Από αυτούς, περίπου 500.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, κυρίως του ΟΓΑ καθώς και όσοι μέσα στο 2016 έχασαν το ΕΚΑΣ, θα λάβουν το μεγαλύτερο ποσό, μιας και εκτιμάται ότι το επίδομα σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσει ακόμη και το ύψος της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης.

Αναστολή ΦΠΑ

Αναστέλλεται η προγραμματισμένη από 1-1-2017 αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά Β. και Ανατ. Αιγαίου. Η αναστολή αφορά τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και τα νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής, τα οποία όπως είπε και ο πρωθυπουργός, έχουν πληγεί λόγω των μεταναστευτικών ροών. Στα ανωτέρω νησιά, οι συντελεστές του ΦΠΑ θα παραμείνουν κατά 30% μικρότεροι από αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα και συγκεκριμένα θα διατηρηθούν στο 17%, 9% και 4%, ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι συντελεστές που εφαρμόζονται ανέρχονται σε 24%, 13% και 6%. Στελέχη του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί το χρονικό διάστημα αναστολής του ΦΠΑ, δηλαδή εάν θα είναι για ολόκληρο το 2017 ή εάν θα επεκταθεί και στο 2018. Υπενθυμίζεται πως μετά την αναπροσαρμογή των συντελεστών στα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο (πρώτο κύμα 1-10-2015), Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (δεύτερο κύμα 1-6-2016) αναστέλλεται ο ΦΠΑ για Βόρειο και Ανατ. Αιγαίο και απομένει η δημοσιοποίηση της διάταξης προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια από τα 54 νησιά που έχουν ακόμη χαμηλούς συντελεστές θα αυξηθεί ο ΦΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή