«Επικοινωνιακά τεχνάσματα από Αλ. Τσίπρα»

«Επικοινωνιακά τεχνάσματα από Αλ. Τσίπρα»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικοινωνικό πυροτέχημα για την παλινόρθωση της φθαρμένης εικόνας του πρωθυπουργού –και μάλιστα βεβιασμένο, πριν καν ο Αλ. Τσίπρας εμφανιστεί στη σημερινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, γεγονός που προδίδει πανικό– βλέπει η Πειραιώς πίσω από το πρωθυπουργικό διάγγελμα που μένει να φανεί αν είναι και προάγγελος εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, δεν αλλάζει η στρατηγική της Ν.Δ. που θα ξεδιπλωθεί και μέσα από τη σημερινή ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Εκεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αποδομήσει τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και θα μιλήσει για το δικό του εθνικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει τα σενάρια επί χάρτου στα οποία επιδίδεται η Πειραιώς, από την επομένη του Eurogroup της Δευτέρας, καθώς ήδη πριν από τις εξαγγελίες Τσίπρα στο Μοσχάτο εκτιμούσαν ότι ο πρωθυπουργός θα κρατούσε όλα τα σενάρια –και αυτό των πρόωρων εκλογών– ανοικτά μέχρι να ολοκληρώσει τη β΄ αξιολόγηση. Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. μιλούσαν για «ανερμάτιστη» κίνηση από την πλευρά του κ. Τσίπρα, ο οποίος επέλεξε να προχωρήσει σε παροχολογία 48 ώρες πριν από την εμφάνισή του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Η Ν.Δ. συνεχίζει να βρίσκεται σε εκλογικό συναγερμό και, ανεξαρτήτως των πραγματικών κυβερνητικών προθέσεων για προσφυγή ή όχι σε πρόωρες κάλπες, θα συνεχίσει να αντιπολιτεύεται σε υψηλούς τόνους. Η εμφάνιση του προέδρου της Ν.Δ. στη Βουλή, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα θυμίσει ότι περίπου τέτοια εποχή πριν από δύο χρόνια ο Αλ. Τσίπρας έσκιζε τα μνημόνια και έριχνε την κυβέρνηση Σαμαρά και θα αναφερθεί στις αστοχίες και τις παλινωδίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που οδήγησαν σε δύο χαμένα χρόνια, είναι μια πρόγευση της στρατηγικής με την οποία θα πορευτεί η Πειραιώς από δω και στο εξής.

Αυτή είχε ήδη διαφανεί και από την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. –εισηγητή επί του προϋπολογισμού– Κ. Χατζηδάκη στη Βουλή, η οποία κινήθηκε σε τρεις άξονες: Στην αποδόμηση της απόφασης του Eurogroup για το χρέος, στην αμφισβήτηση με στοιχεία των προβλέψεων της κυβέρνησης για τα βασικά οικονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2017, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με μεταρρυθμίσεις, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «αλλεργία». Και κυρίως στο μήνυμα ότι η Ν.Δ. «μπορεί να τα κάνει καλύτερα». Το βασικό επιχείρημα είναι ότι οι πολίτες είδαν στην πράξη ότι ο Αλ. Τσίπρας παρέτεινε την παρουσία της τρόικας και των μνημονίων. Και, άρα, ότι είναι έτοιμοι να εμπιστευθούν τη Ν.Δ. ώστε να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα, το οποίο μέσω της εμπροσθοβαρούς υλοποίησης μεταρρυθμίσεων θα στείλει τα σωστά μηνύματα σε αγορές και επενδυτές, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνεχίζει το πρόγραμμα των περιοδειών του (θα επισκεφθεί τα Καλάβρυτα και το επόμενο Σαββατοκύριακο τη Θράκη). Ενδιάμεσος σταθμός θα είναι η Σύνοδος του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, όπου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τους επιτρόπους Πιερ Μοσκοβισί, Βάλντις Ντομπρόβσκις και Φρανς Τίμερμανς, ενώ ραντεβού αναμένεται –παρότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί– και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή