Η αγωνία του Ταγίπ Ερντογάν για την τουρκική οικονομία

Η αγωνία του Ταγίπ Ερντογάν για την τουρκική οικονομία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την τουρκική λίρα σε ελεύθερη πτώση, συνολικά υποτιμημένη 17% το 2016, και τον ρυθμό ανάπτυξης να έχει επιβραδυνθεί στο 0,3% το τρίτο τρίμηνο, η κυβέρνηση Ερντογάν σπεύδει να τονώσει την οικονομία με ένα ταμείο που θα διαθέτει κεφάλαια 73 δισ. δολαρίων και θα χορηγεί πιστώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπόσχεται, παράλληλα, αύξηση δαπανών 15% για επενδύσεις στον μεταποιητικό τομέα το 2017, προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για 500.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και διατήρηση 100.000 θέσεων εργασίας σε κοινωνικά προγράμματα, κυρίως στις ανατολικές και τις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Δεσμεύεται, άλλωστε, να δημιουργήσει 600.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Το νέο ταμείο θα έχει εγγυήσεις του υπουργείου Οικονομικών και θα βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα να αυξήσει τις πιστώσεις», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει πρόσθετη στήριξη σε επενδυτικά σχέδια, ώστε να ενθαρρύνει τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα δάνεια των εξαγωγικών επιχειρήσεων θα καλύπτονται κατά 100% από εγγυήσεις του κράτους, που θα αυξήσει τα κεφάλαια της τράπεζας Eximbank, τα οποία τώρα ανέρχονται σε 3,7 δισ. δολάρια, ώστε να διασφαλίσει μεγαλύτερη στήριξη στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

H κυβέρνηση Ερντογάν ανακήρυξε το 2017 «έτος εξοικονόμησης» για τον δημόσιο τομέα, καθώς δεσμεύθηκε να μη συνάψουν οι κρατικές υπηρεσίες συμβόλαια σε ξένο νόμισμα, εκτός κι αν είναι απαραίτητο, και να περικόψει δραστικά τις σπατάλες. Ενδεικτικά, ο κ. Γιλντιρίμ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα για την αγορά κτιρίων ή αυτοκινήτων, ενώ υποσχέθηκε μείωση του κόστους των ταξιδιών για τα μέλη της κυβέρνησης, καθώς «πρέπει να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο όταν ζητούν από τους πολίτες να μετατρέψουν όσο συνάλλαγμα διαθέτουν σε τουρκικές λίρες».

Οικονομικός πατριωτισμός

Λίγες ώρες προτού ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης της τουρκικής οικονομίας, το γραφείο του Τούρκου προέδρου ανακοίνωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μετέτρεψε σε τουρκικές λίρες όσο συνάλλαγμα διέθετε. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε νωρίτερα απευθύνει μιαν ιδιότυπη έκκληση οικονομικού πατριωτισμού, καλώντας τους Τούρκους να κάνουν το ίδιο για να στηρίξουν το χειμαζόμενο νόμισμα της χώρας τους. Υπό την πίεση όχι μόνον της εσωτερικής πολιτικής κρίσης αλλά και της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, φέτος η τουρκική λίρα έχει σημειώσει τη χειρότερη πορεία από όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, εκτός από τα πέσος Αργεντινής και Μεξικού. Αντιστοιχούν περίπου 3,48 τουρκικές λίρες σε ένα δολάριο, το οποίο τελευταία πολλές φορές έφτασε και ξεπέρασε τις 3,50 λίρες.

Παρά τις επτά συνεχόμενες μειώσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Τουρκίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας, μιας αναδυόμενης οικονομίας εξαρτημένης από το ξένο κεφάλαιο για την κάλυψη των ελλειμμάτων της, δεν αναμένεται να υπερβεί το 0,8% το τέταρτο τρίμηνο και εκτιμάται ότι το 2017 θα περιοριστεί γύρω στο 1%. Τις τελευταίες εβδομάδες, άλλωστε, το κόστος δανεισμού της Τουρκίας έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων να αγγίζουν το 11%. Επειτα από σημαντικές αναταράξεις στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα μιλήσει για «τον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι αγορές στη χώρα, εφόσον δεν τη νίκησαν με τα τανκς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή