Δυσοίωνα τα μηνύματα και για το 2017

Δυσοίωνα τα μηνύματα και για το 2017

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τιμές που αν ίσχυαν στο πρόσφατο παρελθόν πριν από την οικονομική κρίση θα πυροδοτούσαν «φρενίτιδα» συναλλαγών, προσφέρουν πλέον μια σειρά ποιοτικών περιοχών στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της πιστοποιημένης εταιρείας εκτιμήσεων ακινήτων Geoaxis Property & Valuation Services. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Χολαργού, όπου μια νεόδμητη κατασκευή πωλείται σήμερα αντί περίπου 2.350 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, όπως και του Αμαρουσίου, όπου με το πέρας του τρίτου τριμήνου η μέση τιμή πώλησης ενός νεόδμητου διαμερίσματος δεν ξεπερνά τα 1.830 ευρώ/τ.μ. Το 2008, στο απόγειο της αγοράς κατοικίας, η απόκτηση ενός νεόδμητου ακινήτου στις παραπάνω περιοχές κόστιζε τουλάχιστον 2.800 – 3.000 ευρώ/τ.μ. στην περίπτωση του Π. Φαλήρου και 2.500 ευρώ/τ.μ. στην περίπτωση του Αμαρουσίου.

Ακόμα πιο προσιτές είναι οι τιμές στα παλιότερα ακίνητα, ηλικίας από 15 έτη και πάνω. Ακίνητα που κατασκευάστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες στην περιοχή του Περιστερίου στοιχίζουν πλέον 860 ευρώ/τ.μ. ενώ στους Αμπελοκήπους, ανάλογης ηλικίας διαμερίσματα στοιχίζουν σήμερα 900 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο. Αντίστοιχα, στον Χολαργό, τέτοια ακίνητα κοστίζουν πλέον 1.275 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, ενώ στο Μαρούσι, το αντίστοιχο κόστος διαμορφώνεται στα 1.055 ευρώ/τ.μ., με βάση τα στοιχεία της Geoaxis. Ασφαλώς, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και λόγω της αδυναμίας πρόσβασης των νοικοκυριών σε τραπεζική χρηματοδότηση, είναι σαφές ότι ακόμα και σε αυτό το ύψος τιμών οι συναλλαγές είναι ελάχιστες.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ξυλά, ιδιοκτήτη της Geoaxis και ορκωτό εκτιμητή RICS, παρότι ο ρυθμός υποχώρησης των τιμών των κατοικιών επιβραδύνθηκε στο 2,2% το φετινό τρίτο τρίμηνο, η πτωτική πορεία των αξιών αναμένεται να συνεχιστεί και το 2017, εφόσον το οικονομικό κλίμα δεν εμφανίσει σαφή σημάδια βελτίωσης. Ο κ. Ξυλάς υποστηρίζει πως οι σημαντικές καθυστερήσεις στην έναρξη σημαντικών έργων στην αγορά ακινήτων, όπως το Ελληνικό και το παράκτιο μέτωπο, που περιλαμβάνει διάφορα έργα, όπως επίσης και η ουσιαστική αδυναμία χρηματοδότησης μικρότερων αναπτύξεων, όπως π.χ. κατοικιών, λειτουργούν επιβαρυντικά για την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας.

Επίσης, σημαντικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι νέοι και οι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν απορροφήσει σημαντικό μέρος των προς διάθεση ακινήτων, σήμερα αδυνατούν να συνεισφέρουν στη μείωση του υφιστάμενου αποθέματος των 200.000 απούλητων κατοικιών. Ζήτημα είναι πιθανό να προκύψει και από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το σκέλος της προσφοράς ακινήτων σε μια ήδη επιβαρυμένη αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή