Αντιγράψτε ιδιωτικά σχολεία!

Αντιγράψτε ιδιωτικά σχολεία!

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο ζω θα θυμάμαι τον αείμνηστο φιλόλογο Ανδρέα Μπελεζίνη, για την επάρκεια, τη χάρη, την εφευρετικότητα που είχε στην προσπάθεια να μας μάθει αρχαία ελληνικά. Ηταν ένας εκπαιδευτικός σταρ, τρόπον τινά, κι αυτός κι ο Κουμανούδης και οι υπόλοιποι του φροντιστηρίου που διηύθυνε. Ανήκαν, βεβαίως, στη φροντιστηριακή εκπαίδευση, αυτό που ονομάζουμε παραπαιδεία. Σε αυτόν τον χώρο, πάντως, όπου επικρατούν συνθήκες απόλυτης αξιολόγησης, όπως και σε κάποια πολύ καλά ιδιωτικά, παράγονται και σήμερα οι όποιοι αστέρες της μέσης εκπαίδευσης. Στο δημόσιο σχολείο, που διαθέτει και πολύ μορφωμένους και ευσυνείδητους δασκάλους, η ισοπεδωτική λογική της δήθεν συναδελφοσύνης, η απουσία στοιχειώδους κρίσης και δυνατότητας διάκρισης και εξέλιξης δεν βοηθούν τους εκπαιδευτικούς να λάμψουν, να δημιουργήσουν τον μύθο γύρω από τη δουλειά τους που τόσο ανάγκη έχει μια εκπαιδευτική μονάδα.

Δεν με εξέπληξε επομένως το θλιβερό για την πατρίδα μας εύρημα της διεθνούς έρευνας PISA, κατά την οποία στα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες και την κατανόηση κειμένου η ελληνική παιδεία πάτωσε, καταλαμβάνοντας την 32η θέση ανάμεσα σε 35 χώρες. Δυστυχώς, όμως, για όσους καταριούνται τα ιδιωτικά σχολεία, οι επιδόσεις των δικών τους μαθητών είναι, σε όλες τις παραμέτρους, πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, αντιθέτως η δημόσια εκπαίδευση είναι παντού κάτω από τον μέσο όρο.

Ολοι γνωρίζουν ότι η μεγάλη κατάρα της ελληνικής εκπαίδευσης είναι η φροντιστηριακή παιδεία, η οποία στην ουσία καταργεί εντελώς τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Ολοι γνωρίζουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών του Λυκείου πηγαίνει σχολείο απλώς για να μπει στο πανεπιστήμιο, όλοι γνωρίζουν ότι ο τρόπος εισαγωγής καλλιεργεί έναν τύπο γνώσης που δεν ευνοεί την κριτική σκέψη και την ευρυμάθεια. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για μια ειρηνική επανάσταση. Πρέπει οριστικώς και αμετακλήτως να αποκοπεί το σχολείο από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η παραπαιδεία να ενσωματωθεί με κάποιο τρόπο στην εκπαίδευση. Σκεφτείτε τα άπειρα εκατομμύρια που δίνουν κάθε χρόνο οι γονείς τι θαύματα θα κάνουν. Τέλος, το δημόσιο σχολείο δεν έχει παρά να «αντιγράψει» το ιδιωτικό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή