Ποδόσφαιρο της φοροδιαφυγής

Ποδόσφαιρο της φοροδιαφυγής

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από κορυφαία ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου αποκαλύπτει έρευνα της ένωσης των διεθνών εφημερίδων που έφερε στη δημοσιότητα και τα περιβόητα «Panama Papers», απειλώντας με ποινές φυλάκισης αστέρες όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Ζοζέ Μουρίνιο.

Βασιζόμενες σε στοιχεία που είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας στην αποκαλυπτική ιστοσελίδα «Football Leaks» (που ζήλωσε τη δόξα της «Wikileaks»), εφημερίδες όπως η El Mundo στη Ισπανία, η L’Espresso στην Ιταλία, η Sunday Times στη Βρετανία και η Handelsblat στην Ολλανδία δημοσίευσαν ρεπορτάζ για εκτεταμένη φοροδιαφυγή κορυφαίων ονομάτων του αθλήματος, συγκλονίζοντας το ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Κι ενώ αύριο το βράδυ ο Κριστιάνο Ρονάλντο αναμένεται να αναδειχθεί ο νέος κάτοχος της Χρυσής Μπάλας του γαλλικού ποδοσφαιρικού περιοδικού France Football, ο Τύπος πλέον βρίθει στοιχείων σχετικά με φοροαποφυγή εκ μέρους του που μπορεί να τον στείλει ακόμη και στη φυλακή.

Τόσο ο Πορτογάλος σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης όσο και ο συμπατριώτης του Ζοζέ Μουρίνιο φρόντισαν να αποφύγουν την καταβολή φόρων, διοχετεύοντας χρήματα απ’ τα συμβόλαιά τους σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους και συγκεκριμένα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Κι αν προσποιηθούν τις… μωρές παρθένες, φαίνεται, από τα αδιάψευστα στοιχεία που παρατίθενται, ότι πίσω από τη σχετική πρωτοβουλία απόκρυψης εισοδημάτων τους βρίσκεται ο κοινός τους ατζέντης, ο επίσης Πορτογάλος Ζόρζε Μέντες, ο βασιλιάς των ποδοσφαιρικών ατζέντηδων.

Η εταιρεία του κ. Μέντες, η Gestifute (που προφέρεται Ζεστιφούτ), ανακοίνωσε ότι όχι μόνο είναι ψευδή όσα δημοσιεύονται αλλά και ότι θα μηνύσει όσους τα δημοσίευσαν.

Το δικαστήριο όμως πρώτα θα έχει να ασχοληθεί με τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Ρονάλντο έστειλε στα τέλη του 2014 ούτε λίγο ούτε πολύ 63,5 εκατομμύρια ευρώ από χορηγικές συμφωνίες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους μέσω δύο ιρλανδικών εταιρειών, αφού η φορολογία στην Ιρλανδία είναι πολύ χαμηλότερη, ακριβώς 11 μέρες πριν η Ισπανία αλλάξει έναν ευεργετικό νόμο σχετικά, γνωστού τότε ως «Νόμου Μπέκαμ» για την ευνοϊκή του διάταξη υπέρ των αθλητών.

Το δε συνολικό ποσό των χρημάτων που φυγάδευσε κατά τα στοιχεία αυτά ο Πορτογάλος άσος της Ρεάλ στον παραπάνω «φορολογικό παράδεισο» ανέρχεται περίπου στα 150 εκατ. ευρώ, καταβάλλοντας φόρο μόλις 5,6 εκατ. γι’ αυτά, δηλαδή λιγότερο από 3,8%!

Ο δε κ. Μουρίνιο κατηγορείται από τις εφημερίδες ότι στην περίοδο που ήταν προπονητής στη Ρεάλ (από το 2010 έως το 2013) μετέφερε 12 εκατ. ευρώ σε ελβετικό λογαριασμό που ανήκει σε εξωχώρια εταιρεία από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Η τωρινή ομάδα του, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, απέφυγε να σχολιάσει την υπόθεση, λέγοντας ότι αφορά σε περίοδο που δεν ήταν προπονητής της.

Αποκαλύψεις ακόμη προέκυψαν εις βάρος των Πέπε και Φάμπιο Κοεντράο, επίσης Πορτογάλων, για φοροδιαφυγή ύψους 7,2 εκατ. ευρώ συνολικά διά της χρήσης λογαριασμών στις Παρθένες Νήσους και τον Παναμά αντίστοιχα.

Ιδιαίτερης προβολής έτυχε στην Ισπανία η εκτίμηση του γενικού γραμματέα του ισπανικού συνδικάτου φοροτεχνικών, Χοσέ Μαρία Μολινέδα, ο οποίος είπε ότι αν και η φοροδιαφυγή του Ρονάλντο -εφόσον επιβεβαιωθεί- επισύρει ποινή φυλάκισης δύο ετών, η διαπίστωση φοροδιαφυγής επί τριετία θα τριπλασιάσει την ποινή στα έξι χρόνια στη φυλακή.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έσπευσε να υπερασπιστεί το μεγαλύτερο των αστεριών της, απαιτώντας «μέγιστο σεβασμό» για τον ποδοσφαιριστή και διατρανώνοντας την αθωότητά του, τονίζοντας ότι «η συμπεριφορά του είναι απόλυτα παραδειγματική καθ’ όλη την καριέρα του στον σύλλογό μας».

Βεβαίως, πριν κληθεί ο Ρονάλντο για εξηγήσεις αναμένεται να κάνει χρήση του δικαιώματος που παρέχουν οι ισπανικές αρχές να παραδεχθεί τη φοροδιαφυγή του δύο μήνες τουλάχιστον πριν από την εκδίκαση της υποθέσεώς του, να καταβάλει ένα σεβαστό ποσό στα κρατικά ταμεία και να «πέσει» στα… μαλακά από δικαστικής πλευράς. Δεν θα είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που θα το κάνει.

Είναι, άλλωστε, πολύ πρόσφατη η υπόθεση του Λιονέλ Μέσι και σε εξέλιξη αυτή του Νεϊμάρ, με τους δύο άσους της Μπαρτσελόνα να είναι βέβαιο ότι συμμετείχαν στην απόκρυψη εισοδημάτων. Ο μεν Μέσι έχει ήδη καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών -που δεν εκτίεται στην Ισπανία- ο δε Νεϊμάρ έχει εισαγγελική επιταγή εις βάρος του για διετή φυλάκιση και πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ.

Οι όποιες καταδίκες, πάντως, εις βάρος του Μέσι ή άλλων ποδοσφαιριστών στο παρελθόν δεν φαίνεται να είχαν συνέπειες ως προς τη δημόσια εικόνα τους, που έχει χτιστεί στα γήπεδα, ούτε ως προς τις συμφωνίες χορηγιών, σαν να είναι λίγο πολύ παγιωμένη η αίσθηση μεταξύ των φιλάθλων ότι όσοι έχουν τέτοια έσοδα, βρίσκουν πάντα τρόπο να αποφύγουν την… τσιμπίδα της εφορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή