Βουλή: Προεκλογικό άρωμα στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Βουλή: Προεκλογικό άρωμα στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η, διαρκής πλέον και με έντονο προεκλογικό άρωμα, σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς πρωθυπουργός, αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και πολιτικοί αρχηγοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους και γράφουν τον επίλογο στην πενθήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού.

Οι ρυθμοί στο Κοινοβούλιο επιταχύνονται και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ονομαστική ψηφοφορία που θα κλείσει τη συνεδρίαση θα διεξαχθεί πριν από τα μεσάνυχτα (σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές): ήδη από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ουσιαστικά ολοκληρώθηκε ο μακρύς κατάλογος των ομιλητών (είχαν εγγραφεί το βράδυ της περασμένης Τρίτης 206 βουλευτές), ενώ έχουν μιλήσει αρκετοί υπουργοί και όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, συν τους 16 γενικούς και ειδικούς εισηγητές. Απόψε, πέραν των πολιτικών αρχηγών, με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου: με την διαπραγμάτευση με του εταίρους να βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο και με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ –σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν χθες στη Βουλή οι Γ.Χουλιαράκης και Εφη Αχτσιόγλου- να είναι εξαιρετικά δύσκολες για την κατάσταση της ελληνικής πολιτικής σκηνής, της κοινωνίας και της οικονομίας (ψήφιση προληπτικών μέτρων ύψους 4,5 δις ευρώ τώρα για το 2019, ανατροπές στα εργασιακά κ.ά.), η τοποθέτηση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρούσα συγκυρία.

Τα δημοσιονομικά, οι εξελίξεις τα εθνικά θέματα, καθώς και το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού για εφάπαξ βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευνοϊκή ρύθμιση ΦΠΑ σε νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Η συζήτηση σήμερα άνοιξε με την ομιλία του πρώην υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα. «Η αναξιόπιστη και ανεπαρκής κυβέρνηση παρέλαβε την οικονομία στον πρώτο όροφο, την έριξε στο υπόγειο, και τώρα πανηγυρίζει που προσπαθεί να την ανεβάσει στο ισόγειο» είπε ο κ. Σταϊκούρας, δίνοντας τον τόνο της διάχυτης αμφισβήτησης όλων εκείνων για τα οποία η δικομματική πλειοψηφία υποστηρίζει πως αποτελούν επιτυχία.

Για επιλογές, χειρισμούς και διαρκή πολιτική διπλωματία του πρωθυπουργού και πολλών υπουργών που έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα και οδήγησαν στη «θετική απόφαση» του τελευταίου Eurogroup, μίλησε αμέσως μετά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν.Παππάς, κάνοντας λόγο για έναν «προϋπολογισμό δίκαιης ανάπτυξης». Τόσο ο κ. Παππάς όσο και αμέσως μετά ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, πέραν των άλλων αναφέρθηκαν σε σειρά ζητημάτων τα οποία, όπως υποστήριξαν, αναδεικνύουν τις διαφορές ανάμεσα στη σημερινή και στις προηγούμενες συγκυβερνήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή