Σε πλήρη εξέλιξη η ανανέωση των στελεχών

Σε πλήρη εξέλιξη η ανανέωση των στελεχών

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω αναλύσεων και σεναρίων για τις επόμενες τακτικές κινήσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα, στα «γαλάζια» γραφεία της Πειραιώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προεργασία, ώστε όποτε κι αν στηθούν κάλπες το νέο κυβερνητικό και διοικητικό σχήμα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει, άλλωστε, να διαχειριστεί όχι μόνον την κριτική για τη σκιώδη κυβέρνηση που συγκρότησε (εν μέρει αυστηρή καθώς το σχήμα αφορά μόνον τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.) αλλά την «απαίτηση των καιρών» για ανανέωση και, κυρίως, τη βεβαιότητα ότι το όποιο νέο σχήμα δεν θα έχει «περίοδο χάριτος».

Πλην των υποψήφιων βουλευτών («μόνοι βέβαιοι υποψήφιοι θα είναι οι εκλεγμένοι», διαμηνύουν επίμονα τα στελέχη της Πειραιώς), οι οποίοι και θα σηματοδοτήσουν τη δέσμευση Μητσοτάκη περί ανανέωσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί άμεσα στελέχη πρώτης γραμμής, που θα στελεχώσουν την κρατική μηχανή (γραμματείες υπουργείων, διοικήσεις οργανισμών) από την «πρώτη ημέρα».

Η σχετική προσπάθεια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες λίγες ημέρες θα υπάρξουν και οι πρώτες ανακοινώσεις νέων υποψηφίων βουλευτών, που προέκυψαν από το «μητρώο στελεχών». Πρόκειται για περίπου 30 ονόματα, σε όλη την επικράτεια, στα οποία και θα δοθεί το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους ως εν δυνάμει υποψήφιοι.

Οι 30 αυτοί αποτελούν την πρώτη ομάδα, εκ των 1.300 ολοκληρωμένων βιογραφικών που κατατέθηκαν, που, τυπικά, περνάει τη βάσανο των διπλών αξιολογήσεων και συνεντεύξεων της ομάδας που τελεί υπό την καθοδήγηση της κ. Ρεβέκκας Πιτσίκα, συμβούλου του προέδρου της Ν.Δ. για θέματα αξιολόγησης στελεχικού δυναμικού.

Η διαδικασία θυμίζει ολίγον από ιδιωτική αγορά, καθώς στις επιτροπές αξιολόγησης συμμετέχουν στελέχη του ακαδημαϊκού χώρου και των επιχειρήσεων αλλά και πολιτικά στελέχη όπως οι κ.κ. Μαριέττα Γιαννάκου, Λευτ. Αυγενάκης, Γ. Πλακιωτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Κ. Τσιάρας και Γ. Τραγάκης. Από το έργο των επιτροπών αυτών αναμένεται να προκύψουν οι νέοι υποψήφιοι βουλευτές αλλά και περίπου 300-400 στελέχη που άμεσα θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης στην κρατική μηχανή.

Στο ερώτημα εάν όλα αυτά αποτελούν απλώς μια «βιτρίνα» πίσω από την οποία θα καμουφλαριστεί η επιλογή υποψήφιων βουλευτών και στελεχών, βάσει «γνωριμιών» και «σφαιρών επιρροής», η κ. Πιτσίκα δηλώνει ότι μπορεί να σπάσει η «κουλτούρα των γνωριμιών». Αντλεί, δε, την αισιοδοξία της τόσο από την προσωπική δέσμευση Μητσοτάκη για ανανέωση όσο και από την ισχυρή στήριξη που, όπως σημειώνει, παρέχει στο σχετικό εγχείρημα.

Οι κάλπες και η… απλή

Στη Ν.Δ. εξακολουθούν να θεωρούν ότι κύριος στόχος του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντος του Μαξίμου είναι η παραμονή στην εξουσία, ωστόσο κρίνουν πως από το βράδυ της Πέμπτης ο εκλογικός χρόνος επιταχύνθηκε και πλέον αυξάνονται οι πιθανότητες μιας σκληρής σύγκρουσης με τους πιστωτές, εξ αφορμής της οποίας ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει την ηρωική έξοδο.

Πίσω από τη βεβαιότητα για τη νίκη της Ν.Δ. και την αισιοδοξία ότι αυτή θα έχει μεγάλο εύρος, στα ηγετικά κλιμάκια της Πειραιώς δεν απουσιάζει η ανησυχία. Καθώς η Ν.Δ. αναδεικνύεται ο φυσικός υποδοχέας της συντριπτικής μερίδας των «αντισύριζα» μετριοπαθών ψηφοφόρων (η οποία θα σηματοδοτηθεί και με τη συστράτευση νυν και πρώην βουλευτών από άλλα κόμματα), η απουσία ενός αξιόπιστου σχηματισμού στο κέντρο μοιάζει να στερεί μελλοντικούς κυβερνητικούς συμμάχους από τον κ. Μητσοτάκη.

Καθώς το Ποτάμι βρίσκεται σε εσωστρέφεια και έχει αβέβαιο μέλλον και το ΠΑΣΟΚ αναζητεί εναγωνίως ζωτικό χώρο απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, δεν είναι λίγα τα στελέχη της Ν.Δ. που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις μετεκλογικές ισορροπίες. Ανησυχούν ότι η επιδίωξη του κ. Τσίπρα δεν είναι να αποφύγει τη, βέβαιη, ήττα του στις κάλπες, αλλά ουσιαστικώς να αποτρέψει τη συγκρότηση κυβέρνησης από τη Ν.Δ. Αλλωστε, ενδεχόμενη αδυναμία της Ν.Δ. να βρει κυβερνητικούς συμμάχους θα οδηγούσε σε νέες εκλογές και, μάλιστα, με απλή αναλογική. Επιτρέποντας, τελικά, στον κ. Τσίπρα, αν και ηττημένος, να παραμείνει ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή