O κόφτης δεν «πιάνει τόπο», χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

O κόφτης δεν «πιάνει τόπο», χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αποδέχεται ότι η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, αλλά την ίδια στιγμή εμφανίζεται αμετακίνητο και πιο ξεκάθαρο από ποτέ στις θέσεις του για το τι πρέπει να γίνει ώστε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα: είτε Ευρωπαίοι και Ελληνες να συμφωνήσουν στον δικό του στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων, της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ είτε η Ελλάδα να λάβει επιπλέον διαρθρωτικά μέτρα, υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας.

Αυτό βεβαίως αναμένεται να καθυστερήσει τις αποφάσεις, καθώς πρώτα η κυβέρνηση καλείται να συμφωνήσει σε δύσκολα μέτρα νέων περικοπών σε συντάξεις και μείωσης του αφορολογήτου και μετά οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποφασίσουν για πόσα χρόνια θα ζητήσουν πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και τι είδους μέτρα θα λάβουν ακόμη για την ελάφρυνση του χρέους.

Τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού δηλώνουν ενοχλημένα για τις κατηγορίες ότι ζητούν επιπλέον λιτότητα. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζέρι Ράις, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο στόχος του 1,5% που προτείνει το ΔΝΤ σημαίνει το αντίθετο, δηλαδή λιγότερη λιτότητα. Καθώς όμως το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα φτάνουν μόνον για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%, τονίζει ότι για να επιτευχθεί το 3,5% χρειάζεται να συμφωνηθούν επιπλέον μεταρρυθμίσεις.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην «Κ» στέλεχος του ΔΝΤ, «μέχρι στιγμής, η εκτίμησή μας παραμένει ότι οι τρέχουσες δημοσιονομικές πολιτικές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μπορούν να επιτύχουν πρωτογενές πλεόνασμα μόνον 1,5% του ΑΕΠ».

Αντί για τον δημοσιονομικό κόφτη που προτείνει η κυβέρνηση, το ΔΝΤ θέλει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, εκτός από το ασφαλιστικό και τη φορολογία, περιλαμβάνουν τον δημόσιο τομέα και την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών. Τη Δευτέρα, αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνούσε με τον κόφτη, αλλά η Aθήνα αγνόησε τις προειδοποιήσεις του. Σε ερώτηση της «Κ» αν θα δεχθεί έναν συνδυασμό των δύο, απάντησε πως αν η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην επέκτασή του θα πρέπει να παρουσιάσει και μεταρρυθμίσεις, διότι ο κόφτης δεν «πιάνει τόπο». Οπως εξηγούσε μάλιστα το στέλεχος του ΔΝΤ μετά τη λήξη του Eurogroup, «η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά αυτό γίνεται όλο και περισσότερο με αδιέξοδο τρόπο, περιορίζοντας τις επενδύσεις και τις δαπάνες σε επίπεδα που δεν είναι βιώσιμα».

Οπως τόνισε ο ίδιος, αν Ευρωπαίοι και Ελληνες συμφωνήσουν σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, «δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθούν» νέες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στη φορολογία. Το προσωπικό του ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την κοινωνική πρόνοια και να μειωθεί το αφορολόγητο ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος που το ΔΝΤ επιμένει σε νέα μέτρα: έχει καταλήξει ότι η διοικητική ικανότητα της χώρας είναι περιορισμένη. Είναι λοιπόν απρόθυμο να αποδεχθεί υψηλούς στόχους για την ανάπτυξη, καθώς στο παρελθόν οι μεταρρυθμίσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ετσι, για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι αυτή θα βασίζεται στις εκτιμήσεις του προσωπικού του για τα μέτρα που θα αποφασίσει η Ελλάδα, τις επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη και βέβαια τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή