Αφορολόγητο μόνο με συναλλαγές μέσω καρτών από το 2017

Αφορολόγητο μόνο με συναλλαγές μέσω καρτών από το 2017

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καθυστέρηση δύο σχεδόν χρόνων κατατέθηκαν χθες στη Βουλή οι διατάξεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Οι φορολογούμενοι που θα πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking κ.λπ. δικαιούνται από το 2017 το αφορολόγητο όριο.

To σχέδιο νόμου προβλέπει:

• Τη διασύνδεση της έκπτωσης φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ (αφορολόγητο) με γενικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, ως ποσοστού του δηλωθέντος εισοδήματος. Συγκεκριμένα, μισθωτός με εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει το 10% με «πλαστικό χρήμα», με εισόδημα έως 30.000 ευρώ η δαπάνη θα πρέπει να ανέρχεται στο 15%, ενώ για εισόδημα από 30.001 ευρώ και άνω οι δαπάνες με «πλαστικό χρήμα» θα πρέπει να ανέρχονται στο 20% του εισοδήματος.

Εφόσον οι φορολογούμενοι συγκεντρώσουν λιγότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις, θα επιβάλλεται πρόστιμο με συντελεστή 22% στη διαφορά μεταξύ των απαιτούμενων αποδείξεων και αυτών που δεν συγκεντρώθηκαν.

• Την έκπτωση φόρου για λοιπές δαπάνες (π.χ. ιατρικά) που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.

• Εξαιρέσεις από τη ρύθμιση σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Ωστόσο αυτές θα καθορισθούν με υπουργική απόφαση.

• Την παροχή στοιχείων στο υπουργείο Οικονομικών από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, φορείς αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών (card acquirers), σε περίπτωση που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

• Την παροχή επιπλέον κινήτρων, με σκοπό την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών (π.χ. λοταρίες με ακίνητα του Δημοσίου σε περίπτωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές άνω ενός συγκεκριμένου ορίου, επιστροφή χρηματικού ποσού σε συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής κ.λπ.).

• Θεσπίζεται Πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων (Λοταρία) που θα βασίζεται στις συναλλαγές που έχουν γίνει με «πλαστικό χρήμα». Το συνολικό διανεμόμενο ποσό που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ.

• Οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών, ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή των καρτών με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος στο ταμείο. Στους παραβάτες των διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.

• Μειώνεται από 1.500 ευρώ σε 500 ευρώ το ύψος των συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων πάνω από το οποίο οι συναλλαγές πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση καρτών και εμβασμάτων κ.λπ. Δεν επιτρέπεται εξόφληση με μετρητά για συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 500 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή