Μήνυμα «σκληρής γραμμής» για εργασιακά και νέα μέτρα

Μήνυμα «σκληρής γραμμής» για εργασιακά και νέα μέτρα

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σίγουρη ότι θα κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση χωρίς να απαιτηθούν επιπλέον μέτρα δηλώνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τη βεβαιότητα αυτή ως βασικό επιχείρημα για να απορρίψει την περιρρέουσα εκλογολογία. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σπεύδει, όπως είχε προαναγγελθεί, σε κύκλο συναντήσεων με την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, επιζητώντας τη στήριξη εκείνη που θα του εξασφαλίσει μια πολιτική συμφωνία και θα ελαττώσει τις απαιτήσεις για νέα μέτρα, οι οποίες συνδέονται με τη διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και για μετά το 2018. Την ίδια στιγμή, η από το βήμα της Βουλής, το βράδυ του Σαββάτου, κατηγορηματική αναφορά του κ. Τσίπρα ότι κάλπες θα στηθούν στη χώρα το 2019 δεν στάθηκε ικανή να πείσει ακόμα και το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ερωτήματα, όσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης, επέμεναν μέχρι χθες, με αποτέλεσμα χθες το μεσημέρι, με non paper που έδωσε στη δημοσιότητα, το Μαξίμου να υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν έχει σκοπό να παραδώσει τη χώρα στις ορέξεις των προθύμων» και ότι θα εξακολουθήσει η ίδια «να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της κοινωνίας». Επιπλέον, το Μαξίμου έσπευσε να διασκεδάσει τις πληροφορίες για ενδεχόμενη ψήφιση μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία, σε μια κίνηση που πρωτίστως στοχεύει στην ενίσχυση της συσπείρωσης των κυβερνητικών βουλευτών.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση και οι πολιτικές εξελίξεις συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ χθες το απόγευμα. Επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για υποχωρήσεις στα εργασιακά, ούτε για νέα μέτρα, αλλά και ότι το κλίμα πολιτικής ρευστότητας θα αντιστραφεί μόνο με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οσον αφορά τον κύκλο διεθνών επαφών του πρωθυπουργού, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο, κ. Αγκελα Μέρκελ. Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα από τις Βρυξέλλες και θα έχει γεύμα εργασίας με την κ. Μέρκελ. Και στο μενού θα βρεθεί, ασφαλώς, η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στη λήψη επιπλέον μέτρων και εμφανίζεται να επενδύει στο γεγονός ότι κανείς στην Ευρώπη δεν επιθυμεί να προστεθεί ένας ακόμη παράγοντας αστάθειας αυτή τη στιγμή. Και η επιμονή σε επιπλέον μέτρα, η οποία εκκινεί από τη θέση για διατήρηση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% για μετά το 2018, μπορεί να προκαλέσει κραδασμούς στην κυβέρνηση. Μένει να φανεί αν η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία συμμερίζεται την επιχειρηματολογία της Αθήνας.

Στην ατζέντα

Ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει με την κ. Μέρκελ και την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Ηδη έχει δηλώσει ότι η Ευρώπη χρωστάει στην Ελλάδα για τον τρόπο που η χώρα μας λειτούργησε όσον αφορά την ανάσχεση των ροών. Επιπλέον, στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται και το Κυπριακό.

Στη βελγική πρωτεύουσα θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Στο Βερολίνο, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί την Παρασκευή και με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και το πρωί του Σαββάτου θα απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«Ρήτρα νησιωτικότητας» στο Σύνταγμα

Τη συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας, μέσω ενσωμάτωσης σχετικής ρήτρας κατά τη συνταγματική αναθεώρηση, πρόκειται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, από τη Νίσυρο, την οποία θα επισκεφθεί σήμερα. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Αλ. Τσίπρα, η ρήτρα νησιωτικότητας αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών και με τη συνταγματική κατοχύρωσή της θα απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις του κράτους προς τους κατοίκους των νησιών, όπως οι παροχές στους τομείς υγείας και παιδείας. Ο πρωθυπουργός πρόκειται, επίσης, να αναφερθεί αναλυτικά στην αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, την οποία προανήγγειλε από την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα, αναμένεται να αναφερθεί σε δέσμη μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί για τους κατοίκους των νησιών, αλλά και σε μέτρα ενίσχυσης της νησιωτικής πολιτικής. Ο κ. Τσίπρας πρόκειται αύριο να ασκήσει τα καθήκοντά του από το γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, την ίδρυση και λειτουργία του οποίου είχε εξαγγείλει από τη ΔΕΘ και πρόσφατα εγκαινιάστηκε. Από τη Θεσσαλονίκη θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων και θα συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή