ΠΓΔΜ: Οι κάλπες έβγαλαν αβεβαιότητα

ΠΓΔΜ: Οι κάλπες έβγαλαν αβεβαιότητα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα στην ΠΓΔΜ, καθώς το οριακό αποτέλεσμα των προχθεσινών βουλευτικών εκλογών καθιστά δύσκολη εξίσωση τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης και τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα εδώ και δύο χρόνια.

Με καταμετρημένο το 99,7% των ψηφοδελτίων, χθες το βράδυ, το συντηρητικό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι λαμβάνει ποσοστό 38,06% και 51 έδρες έναντι 36,69% και 49 εδρών του κεντροαριστερού SDSM υπό τον Ζόραν Ζάεφ. Κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία.

Με αυτά τα δεδομένα, το δεξιό, εθνικιστικό κόμμα του Γκρούεφσκι θα χρειαστεί, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, να εξασφαλίσει υποστήριξη από τους πολιτικούς εκπροσώπους της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα παίξουν ρυθμιστικό ρόλο. Από τα τέσσερα κόμματα της μειονότητας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, το μεγαλύτερο ποσοστό (7,3%) εξασφαλίζει το Δημοκρατικό Κόμμα για την Ενσωμάτωση (DUI) του Αλί Αχμέτι, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται το νεοπαγές κόμμα Μπέσα, με το απροσδόκητα υψηλό ποσοστό 4,9%. Το DUI συμμετείχε σε διαδοχικές κυβερνήσεις συνασπισμού, πότε με τους Σοσιαλδημοκράτες και πότε με τους Εθνικιστές, γεγονός που προοιωνίζεται άγριο παζάρι για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Το VMRO-DPMNE κυβερνούσε την ΠΓΔΜ είτε αυτοδύναμα είτε ως κορμός κυβερνήσεων συνεργασίας, από το 2006. Η χώρα βυθίστηκε σε πολιτική κρίση προ διετίας, εν μέσω μεγάλων διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης που ζητούσε την παραίτηση της κυβέρνησης, κατηγορώντας τον Γκρούεφσκι για αυταρχισμό και διαφθορά. Ρόλο πυροκροτητή του αντιπολιτευτικού κύματος έπαιξαν τα ηχητικά ντοκουμέντα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ζάεφ, κάνοντας λόγο για εκτεταμένες τηλεφωνικές υποκλοπές εις βάρος πολιτικών, δημοσιογράφων, ιερέων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες του Γκρούεφσκι. Ο τελευταίος αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά υποχρεώθηκε να παραιτηθεί, παραδίδοντας την εξουσία σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο βίος της υπηρεσιακής κυβέρνησης παρατάθηκε πολύ πέραν των αρχικών προβλέψεων, καθώς οι πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν, ματαιώθηκαν δύο φορές, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, με την αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι δεν εξασφαλίζονταν στοιχειώδεις προϋποθέσεις ισοτιμίας. Τελικά, ο δρόμος προς τις κάλπες άνοιξε ύστερα από μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί κάποια στιγμή η ΠΓΔΜ, αν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν καν ξεκινήσει για σειρά λόγων, συμπεριλαμβανομένης και της εκκρεμότητας για την ονομασία της χώρας.

Παράξενο θέαμα

Το βράδυ της Κυριακής, εμφανίστηκε το παράξενο θέαμα να πανηγυρίζουν ταυτόχρονα για τη «νίκη» τους και τα δύο μεγάλα κόμματα. «Σήμερα, νίκησε το VMRO-DPMNE και μαζί του νίκησε η Μακεδονία», δήλωσε σε πανηγυρίζοντες οπαδούς του, στα κεντρικά γραφεία του εθνικιστικού κόμματος, ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Την ίδια ώρα, όμως, οι οπαδοί του SDSM κατέβαιναν στους δρόμους πανηγυρίζοντας, με τις κόρνες των αυτοκινήτων τους, την «πτώση» του Γκρούεφσκι και απειλώντας ότι θα τον στείλουν στη φυλακή. «Το καθεστώς έπεσε. Ολος ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι σήμερα γράφουμε ιστορία», δήλωσε ο Ζάεφ στους συγκεντρωμένους οπαδούς του έξω από το κεντρικό κυβερνητικό κτίριο, στα Σκόπια. «Θα πάρουμε πίσω τα χρήματα που σφετερίστηκαν από τους πολίτες», δήλωσε ο 42χρονος Ζάεφ, ο οποίος επίσης βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή