Τσίπρας από Νίσυρο: «Ανόητοι τεχνοκράτες», δε θα ρωτήσουμε κανέναν για τα πλεονάσματα

Τσίπρας από Νίσυρο: «Ανόητοι τεχνοκράτες», δε θα ρωτήσουμε κανέναν για τα πλεονάσματα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρ ομαδόν από την κυβέρνηση κατά του ΔΝΤ και όσων ανέφεραν χθες, στο blog του Ταμείου, οι κ. Ποουλ Τόμσεν και Μορίς Ομπστφελντ.

Ούτε ο πρωθυπουργός λησμόνησε να αναφερθεί στο ΔΝΤ κατά την παρουσία του στη Νίσυρο. Ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς να κατονομάσει κάποιον, αλλά με έμμεσο πλην σαφή τρόπο είπε:

«Οφείλουμε να έχουμε υπόψιν μας ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της χώρας μας που είναι η μεγάλη έκταση των ακτογραμμών έχει και τα χαρακτηριστικά της απομόνωσης ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Ανόητοι τεχνοκράτες έχουν παραδεχθεί ότι έχουν κάνει λάθος τους αριθμούς».

Αναφερόμενος, ειδικά, στο ζήτημα του ΦΠΑ κατηγόρησε όσους «επέβαλλαν» αυτή την πολιτική εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά, ότι «δεν ξέρουν τι σημαίνει νησί». «Θέλω να απαντήσω σε όλους αυτούς ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της υποστήριξης της κοινωνικής της συνοχής», προσθέτοντας πάντως ότι ως χώρα της Ε.Ε. η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Αποφασίσαμε ότι αυτά τα έσοδα θα τα δαπανήσουμε τώρα, πριν βγει η χρονιά, προκειμένου να στηρίξουμε αυτούς που είδαν τις συντάξεις τους να λεηλατούνται», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας πως «δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα υπήρχαν δυνάμεις που θα ύψωναν φωνή κατηγορίας». «Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας. Δεν θα ρωτήσουμε όμως κανέναν για να δώσουμε τα χρήματα σε αυτούς που έχουν ανάγκη, όταν έχουμε υπέρβαση των στόχων», κατέληξε.

Μαξίμου: Ιδού τα λάθη του ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές συνέχιζαν την προσπάθεια αποδόμησης των θέσεων του Ταμείου, υπενθυμίζοντας ότι έπεσε διαχρονικά έξω σε όλες τις προβλέψεις του.

«Είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010- 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 (3ο πρόγραμμα) κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του» σχολίαζαν πηγές του Μαξίμου.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι το Ταμείο είχε προβλέψει ύφεση 4% το 2010 και τελικά ήταν 5% ενώ στη συνέχεια το εύρος της αστοχίας μεγάλωσε. Συγκεκριμένα, από -2,6% πρόβλεψη για το 2011 η ύφεση έφτασε το -7,1%, από πρόβλεψη ανάπτυξης το 2012 και το 2013 υπήρξε ύφεση -6,6% και -3,3% αντίστοιχα ενώ για το 2015 το Μαξίμου σημειώνει ότι το Ταμείο είχε προβλέψει ύφεση -2,3% όταν τελικά το έτος έκλεισε με οριακή μείωση -0,2%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή