«Παίζει» πορτοκάλι

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάμε την ημέρα μας με άρωμα και γεύση από το φίνο εσπεριδοειδές.

Δεν χρειάζεται να τα στύψουμε για να τα συμπεριλάβουμε στο πρωινό μας. Μπορούμε να σκαρώσουμε θεσπέσια, ελληνικά, πρωινά γεύματα, συνδυάζοντας την εύχυμη, γλυκόξινη σάρκα των πορτοκαλιών και το μεθυστικά αρωματικό τους φλούδι με ελληνικά προϊόντα. Αλλωστε, όπως υποστηρίζει και ο παθολόγος – διατροφολόγος Γιώργος Πανωτόπουλος, «τα φρούτα είναι προτιμότερο να τα τρώμε παρά να τα κάνουμε χυμό». Ο λόγος είναι απλός: «πίνοντας» τα φρούτα χορταίνουμε λιγότερο από το να τα φάμε.

Αν πάλι επιλέξουμε να τα αποχυμώσουμε, πρέπει να καταναλώσουμε το χυμό τους αυθωρεί και παραχρήμα, καθότι οι βιταμίνες τους «εξανεμίζονται» στο πι και φι.

Πορτοκάλι με ελιές και ανθότυρο με μέλι

Η ιδέα βασίζεται στην περίφημη πορτοκαλοσαλάτα που συνηθίζουν να φτιάχνουν στη Μάνη, αλλά και αλλού, με κύρια συστατικά το πορτοκάλι, το κρεμμύδι, τις ελιές και το λάδι. Για μια πιο ήπια, πρωινή εκδοχή της, κάνουμε το εξής: Κατ’ αρχάς, παίρνουμε το ξύσμα* από 1 πορτοκάλι, με προσοχή να μη φτάσουμε στο άσπρο. Καθαρίζουμε και χωρίζουμε το φρούτο στις φέτες του, αφαιρώντας όσο γίνεται τις άσπρες μεμβράνες του. Συνοδεύουμε με ελιές θρούμπες ή άλλες της αρεσκείας μας (ταιριάζουν πολύ και οι πράσινες). Αν θέλουμε, περιχύνουμε το όλον με λίγο ελαιόλαδο. Ολοκληρώνουμε το γεύμα μας με ένα ελαφρύ, γλυκό «άλειμμα», που γίνεται στο άψε-σβήσε: βάζουμε 2 κουταλιές ανθότυρο σε ένα μπολ, προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού μέλι, 1/2 κουτ. από το ξύσμα του πορτοκαλιού και λίγη κανέλα σε σκόνη. Δουλεύουμε το μείγμα με το κουτάλι να αναμειχθούν τα υλικά και απλώνουμε πάνω σε ψωμί ή φρυγανιές της αρεσκείας μας. Αν θέλουμε να αποκτήσει περισσότερο τη μορφή αλείμματος, το δουλεύουμε στο μούλτι, προσθέτοντας 1 – 2 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα.

Αυγό βραστό με καρότο τριμμένο και γιαούρτι

Βράζουμε σε νερό που κοχλάζει 1 αυγό, μέχρι να γίνει όσο σφιχτό θέλουμε. Για μελάτο υπολογίζουμε 5 – 5½ λεπτά, για σφιχτό γύρω στα 8 λεπτά. Οση ώρα βράζει το αυγό, τρίβουμε 1 – 2 καρότα στην ψιλή πλευρά του τρίφτη. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, λίγη ξερή ρίγανη ή θυμάρι ή θρούμπι, κοπανισμένα, λίγο ξύσμα πορτοκαλιού (αν θέλουμε) και ελαιόλαδο. Κόβουμε το αυγό σε φέτες, αν είναι σφιχτοβρασμένο, ή το βάζουμε σε αυγουλοθήκη, αν είναι μελάτο, και το αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε με τη γρήγορη καροτοσαλάτα και συνοδεύουμε με ψωμί, φρυγανιές ή παξιμάδια της αρεσκείας μας. Ολοκληρώνουμε το γεύμα με 1 πορτοκάλι και γιαούρτι, το οποίο, αν θέλουμε, αρωματίζουμε με λίγο από το ξύσμα του εσπεριδοειδούς και γλυκαίνουμε με μέλι, ζάχαρη ή στέβια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή